Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Ryanne van Dorst: ‘Mensen liepen met een boog om me heen, waarschijnlijk omdat ik niet te plaatsen ben’

Ryanne van Dorst: ‘Mensen liepen met een boog om me heen, waarschijnlijk omdat ik niet te plaatsen ben’

Ryanne van Dorst: ‘Mensen liepen met een boog om me heen, waarschijnlijk omdat ik niet te plaatsen ben’

Een helder jaar, dat is het plan van presentatrice, zangeres en gitarist Ryanne van Dorst (36). Een jaar waarin ze een aantal knopen gaat doorhakken. Al wil ze daar nog niet veel over zeggen. ‘Dat doen we wel in een volgend interview.’

Belangrijke beslissingen

“Ik sta voor een aantal belangrijke beslissingen in mijn leven. En helaas voor jou, maar daar ga ik niks over zeggen, omdat het te persoonlijk is. De aanleiding is het programma Geslacht dat ik een paar jaar geleden heb gemaakt en waarin ik vertel dat ik hermafrodiet ben. Dat heeft ontzettend veel veranderd én in beweging gezet. Ik sloot er een periode mee af, waardoor ik weer andere dingen over mezelf kon zien, zeg maar. Laten we het erop houden dat ik mezelf moest hervinden.”

‘Als je mij nu zou vragen: wie ben je, weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen’

Keerpunt ‘Expeditie Robinson’

“De laatste jaren ben ik voorzichtiger geworden met dingen over mezelf vertellen. Niet omdat ik een groot geheim leven heb, maar omdat het fijn is om dingen in de luwte te kunnen doen. Het heeft er ook mee te maken dat de opinie over mij is veranderd. Jij hebt het over open zijn en dat ben ik altijd geweest, maar zo werd ik niet gezien. Mensen liepen met een boog om me heen. Waarom? Zeg jij het maar. Waarschijnlijk omdat ik niet te plaatsen ben. Nadat ik had meegedaan met Expeditie Robinson werd dat minder. Daar heb ik aan moeten wennen. Eerst interesseerde het me niet, omdat mensen toch wel van alles over me dachten, maar ineens werd er wel naar mij geluisterd, werd er op een andere manier naar me gekeken. Dat vond ik interessant om te zien, waarom verandert dat ineens?”

Band

“Ik denk wel dat ik ben veranderd, hoewel de grootste verandering misschien wel het afgelopen jaar was. Ik heb veel dingen waaraan ik mijn identiteit ontleen, dat is vooral optreden, niet kunnen doen. Met mijn band optreden is voor mij het allerbelangrijkst, dat geeft me een gevoel van bestaansrecht. Gaat dit allemaal te diep? Nee? Oké. Als dat dan wegvalt, wat blijft er dan van mij over? Wie ben ik nog als ik niet optreed? In dat proces zit ik nu, want als je mij nu zou vragen: wie ben je, weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen.”

Lees ook
Journalist Sinan Can reist naar conflictgebieden: ‘Ik hoef niet per se een lang leven, maar wel intens en vol’

Optreden

“Voordat de crisis begon, had ik het gevoel dat ik nog heel veel wilde doen. Ik dacht: straks ben ik veertig en dan kan het niet meer. Dat slaat natuurlijk nergens op, dat weet ik ook wel, maar toch had ik een bepaalde haast. Ineens was er heel veel ruimte om na te denken. En ging ik steeds meer inzien wat ik echt belangrijk vind. Voor mij is dat muziek. Ik maak muziek om op te treden, om connectie te voelen met het publiek. Het album dat we afgelopen jaar hebben gemaakt, Summerland, hebben we nog niet voor publiek kunnen spelen. Dat heeft me eigenlijk wel lamgeslagen. Ik heb het afgelopen jaar weinig muziek gemaakt en geen nieuwe liedjes geschreven. Ik wil gewoon eerst weer optreden en dan gaat die machine in mij weer aan.”

Lees meer van dit interview met Ryanne van Dorst in Flair 8-2021 , deze ligt vanaf 24 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh