Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘Riverdale’-actrice knoopt scenarioschrijvers op aan hoogste boom: ‘Ik word gebruikt’

‘Riverdale’-actrice knoopt scenarioschrijvers op aan hoogste boom: ‘Ik word gebruikt’

‘Riverdale’-actrice knoopt scenarioschrijvers op aan hoogste boom: ‘Ik word gebruikt’

Wie de serie ‘Riverdale’ kijkt, zal beamen dat de cast van de Netflix-hit best divers is. Diverse etniciteiten en geaardheden zijn vertegenwoordigd. Een goede zaak zou je denken, maar de vraag is… is die diversiteit wel aanwezig om de juiste redenen? Actrice Vanessa Morgan, Toni Topaz in de serie, meent van niet in een snoeihard betoog op sociale media.

Racisme is wat de klok slaat

De wereld heeft het coronavirus héél even naar de achtergrond heeft verschoven en verruild voor de onderwerpen racisme en politiegeweld tegen niet-witte mensen. De gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in Amerika vorige week zorgt wereldwijd voor een golf aan boosheid, frustratie, protesten en pijnlijke onthullingen. Zo is Glee-actrice Lea Michele haar deal met HelloFresh kwijt nadat haar oud-collega haar beschuldigde van racisme.

Aangenomen vanwege huidskleur

Ook bij een andere tv-serie rammelt het nu behoorlijk. Netflix’ Riverdale komt er niet bepaald zonder kleerscheuren van af na ernstige beschuldigingen van het castlid. Vanessa, dochter van een Oost-Afrikaanse vader en een schotse moeder, beweert dat de diversiteit van de serie de enige reden is dat ze een rol heeft in de populaire show. Naar eigen zeggen wordt ze enkel gebruikt vanwege haar huidskleur en seksualiteit. In de serie is haar karakter biseksueel.

‘Sidekick voor witte castleden’

“Ik ben klaar met hoe zwarte mensen in de media worden neergezet. Dat we worden afgeschilderd als misdadigers, gevaarlijke of boze enge mensen”, zo schrijft ze op Twitter. “Ik ben klaar met het feit dat wij als sidekick worden gebruikt voor de witte hoofdrolspelers. Of alleen maar gebruikt worden voor diversiteit op posters en in reclame-uitingen, maar in de show zelf goed genoeg zijn voor de achtergrond”, vervolgt ze.

‘Ik krijg het minst betaald’

Ook verdedigt ze collega Robin Givens, die af en toe in de show voorbijkomt als Sierra McCoy. “Ik haat het dat zwarte vrouwen diva’s worden genoemd als ze voor zichzelf opkomen. Misschien moet de show op dezelfde manier voor haar schrijven zoals ze doen voor de witte castleden.” Een van haar volgers schrijft daaronder dat Vanessa een loonsverhoging zou moeten krijgen. het antwoord van Vanessa doet vermoeden dat ze het daar enorm mee eens is. “Ik ben momenteel de enige zwarte vrouw met een terugkerende rol in de serie, maar ik krijg ook het minst betaald.”

Lees ook
Meer dan een hashtag of een zwart scherm delen: dit kun jij nú doen tegen racisme

Eerder enkel lof

In 2017, het jaar dat de actrice voor het eerst in de serie verscheen, liet Vanessa zich in Cosmopolitan nog bijzonder positief uit over Riverdale. “Ik was zo enthousiast toen ik hoorde dat mijn karakter biseksueel was. Dat zie je niet vaak in tv-series. Ik vond het fantastisch dat ik dat kon normaliseren voor kijkers”, aldus de van origine Canadese actrice. Ze zei ook trots te zijn op het feit dat de show zo divers was. “Er worden karakters gecast met wie iedereen zich kan identificeren; biseksuelen, homo’s, alle etniciteiten.” Ze omschreef Riverdale verder als “up to date met de ‘nieuwe wereld’ zoals die nu hoort te zijn”.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

My heart feels heavy today ? #blacklivesmatter✊?

Een bericht gedeeld door Vanessa Morgan (@vanessamorgan) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This is cutttteee @madelame ?

Een bericht gedeeld door Vanessa Morgan (@vanessamorgan) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Netflix