Je bent hier: Home > Celebs > En de Nike-rel goes on: BN’ers massaal in de bres voor voluptueuze vrouwen

En de Nike-rel goes on: BN’ers massaal in de bres voor voluptueuze vrouwen

Celebs
En de Nike-rel goes on: BN’ers massaal in de bres voor voluptueuze vrouwen

De discussie over de plussize-paspoppen van Nike houdt Nederland nog steeds bezig. De inmiddels omstreden uitspraken van Olcay Gulsen en Caroline Tensen in ‘RTL Boulevard’ afgelopen maandag worden besproken in talkshows en diverse BN’ers laten van zich horen, onder wie Flair-columnist Miljuschka Witzenhausen, presentatrice Chantal Janzen en actrice Georgina Verbaan.

De rel

Maandagavond ontstond er grote ophef toen Olcay Gulsen en Caroline Tensen zich in RTL Boulevard kritisch uitlieten over de nieuwe plussize paspoppen van Nike. Zo vroeg Caroline zich hardop af of mensen die ‘net zo dik’ zijn als de paspop überhaupt wel in strakke sportkleding willen sporten en zei Olcay – onder andere – dat het haar “vrij onwaarschijnlijk” leek dat deze vrouw [de ‘dikke’ pop, red.] fit genoeg is om te gaan sporten.

Lees ook
Olcay verklaart plotselinge relatiebreuk met Ruud de Wild: ‘Er is iets naars gebeurd’

Nog niet uitgepraat

Na deze opmerkingen – fatshaming pur sang – kregen de presentatrices heel Nederland over zich heen. Olcay bood op Instagram en in de Boulevard-uitzending van dinsdag haar excuses aan, maar Nederland lijkt nog even niet uitgediscussieerd. Op sociale media lieten vele BN’ers en influencers van zich horen en gisteravond werd in de talkshow Pauw opnieuw de paspoppenrel belicht.

‘De pop maakte het real’

Daar schoven ‘self-love blogger Mayra Louise, journalist Tatjana Almuli, stylist Edith Dohmen en journalist Suzanne Mensen aan om de aandacht te vestigen op het positieve nieuws waar de hele rel mee begonnen is, de komst van plussize mannequins. “Twee jaar geleden lanceerde Nike een pluslijn voor vrouwen en mannen, en toen werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Nu is er ineens een pop en dan is het plots een taboe. Dat mensen denken: ‘Wow, het is echt real’. Door die pop is er iets gaan leven. Terwijl het natuurlijk fantastisch is dat er sportkleding is voor vrouwen en mannen met een grotere maat”, slaat Edith de spijker op de kop.

‘Geluk zit ‘m niet in de perfecte maat’

Ook bekend Nederland mengt zich massaal in de discussie en steekt vrouwen met ‘een maatje meer’ een hart onder de riem. “Lieve dames, omarm je rondingen en maat”, adviseert tv-kok Miljuschka bij een foto van haar eigen prachtige ronde billen. “Ik heb maat 40-44 en zit heerlijk in mijn vel. Geluk zit ‘m niet in de perfecte kledingmaten, maar in een lekkere maaltijd, een knuffel van je kind of wakker worden met je liefde. De paskamer kan een bitch zijn. Dus praise the lord voor nieuwe paspoppen met een grotere maat”, schrijft ze trots op Instagram. Georgina Verbaan reageert kort maar krachtig met een tekening van de paspop in kwestie en de tekst: ‘Het is gewoon een vrouw in een legging, onwetende eikels’.

Met een ‘vette’ knipoog

Chantal Janzen liet haar alterego, influencer Selfy, aan het woord in een video op Instagram. Zoals we van lolbroek Chantal inmiddels gewend zijn, is de video er één om bij te gniffelen. Maar ondanks de humoristische uitvoering, is haar boodschap is wel degelijk serieus. Volgens Selfy moet iedereen per direct stoppen met ‘fetsheming’. En trouwens ook aan ‘tinsheming’, vindt ze. “Niemand moet iemand meer met fetsheming doen want dat is niet leuk”, schrijft ze op Instagram. “Ik vind dat niemand iemand anders moet fatshemingen. Als iemand naar je toekomt en iets naars wil zeggen, moet je zeggen; ‘sheming’ mij niet. Want dat is niet leuk. We moeten elkaar niet shemingen. Leven en laten leven”, aldus de influencer in de video.

Lees ook
Olcay diep door het stof na ‘walgelijke’ opmerkingen over plussize vrouwen

Nóg meer bijval

Verder laten ook presentator slash sportfanaat Arie Boomsma en actrice Halina Reijn van zich horen. Beiden plaatsten campagnefoto’s van Nike’s plussize-lijn op Instagram; Halina met hartjes, Arie met een flinke lap tekst. “Ik vind zelf weinig méér inspirerend dan een vrouw of man met stevig overgewicht die de stap naar de gym zet. Een sportschool is voor sommigen een intimiderende arena. Het is fantastisch dat iemand het belang van beweging inziet. Geen postuur, overgewicht of welke andere factor dan ook mag daar ooit iets aan afdoen”, zegt hij onder meer. In de comments bij alle posts zien we opnieuw veel bijval van bekend Nederland: Lieke van Lexmond, Roxeanne Hazes, Pleun Bierbooms, Najib Amhali, Fatima Moreira de Melo, Rens Kroes en plussize model Jill Kortleve zijn slechts enkele namen.

Lekker bezig

Ondertussen shop je vanaf vandaag op H&M de mooiste swimwear-lijn ever, de tweede samenwerking tussen de Zweedse keten en het hippe Amsterdamse lingeriemerk Love Stories. Toffe, sexy badpakken tot en met maat 50, jawel. Lekker bezig mensen.

Miljuschka:

Georgina:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Via @littlehonourings

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op

Chantal:

Arie:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De plussize paspop die Nike momenteel in een flagshipstore tentoonstelt houdt de gemoederen flink bezig. Sommige mensen vinden het fantastisch dat een toonaangevend sportmerk zo’n statement maakt, anderen vinden dat de ‘plus’ wel heel erg plus is, en daarmee een ongezond fysiek promoot. Je hoort veel toetsenbordtijgers brullen dat een beetje overgewicht best mag, maar dat Nike overdrijft. Daarmee bepalen ze voor anderen tot welk formaat je jezelf nog in een sportlegging mag hijsen. Dat kan niet. Ik vind zelf weinig méér inspirerend dan een vrouw of man met stevig overgewicht die de stap naar de gym zet. Een sportschool is voor sommigen een intimiderende arena. Het is fantastisch dat iemand het belang van beweging inziet. Geen postuur, overgewicht of welke andere factor dan ook mag daar ooit iets aan afdoen. Daarnaast borrelt in veel van de reacties op de good old socials het beeld op dat mensen die trainen dat vooral doen om af te vallen, of aan een bepaalde norm te voldoen. Een door anderen bepaald schoonheidsideaal. Dat is een achterhaald beeld. Er zijn veel redenen om te bewegen, ik denk zelfs dat je ons leven vandaag, waarin we zoveel willen doen, zien en ervaren, zoveel eisen van onszelf, niet meer aan kan zonder extra aandacht voor beweging (en voeding en slaap). Maar het meest interessant vind ik de grote hoeveelheid reacties waaruit een absoluut gebrek aan inlevingsvermogen blijkt. Als je niet weet hoe het is om een tikkeltje te zwaar te zijn, hoe bevrijdend het kan voelen om niet beoordeeld te worden op je lichaam, moet je misschien gewoon je mond houden in dit debat. Lees de mooie boeken van @tatjanaalmuli en @mayralouise neem eens een kijkje op het account van @jilla.tequila sterke vrouwen die in de voorlinies strijden van deze langlopende discussie over schoonheidsidealen. Het is fantastisch dat sportmerken nu ook aanhaken. Trainen gaat over ontwikkeling, uitdaging, verbinding en plezier. Hoe meer mensen ermee bezig zijn, hoe beter. De maat van je sportkleding heeft daar niets, maar dan ook echt niets mee te maken. beeld: @reeboknl

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Halina:

Het fragment uit PAUW gisteravond:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA, RTL Boulevard, Pauw, Instagram | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee