Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Organisatie Eurovisiesongfestival 2020 nu al begonnen

Organisatie Eurovisiesongfestival 2020 nu al begonnen

Celebs
Organisatie Eurovisiesongfestival 2020 nu al begonnen

De winst van Duncan Laurence van het Eurovisiesongfestival 2019 betekent dat Nederland de volgende editie mag organiseren. En dat roept meteen vele vragen op. Want wie gaat het organiseren, en in welke stad wordt het songfestival 2020 gehouden? De discussie barst los. 

Lees ook: Dit zijn de reacties op de songfestivalwinst van Duncan Laurence

Organisatie

Wie de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2020 gaat doen, is al snel bekend. NPO, NOS en AVROTROS maakten vandaag namelijk bekend dat ze de handen ineen zullen slaan voor de organisatie van deze 65e editie.

Het Eurovisiesongfestival 2020 moet “een visitekaartje worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie”, stellen de drie partijen. NPO, AVROTROS en NOS pakken de organisatie “namens de gehele publieke omroep, ieder vanuit zijn eigen rol” gezamenlijk op.

“Het festival is één van de grootste internationale evenementen en biedt geweldige kansen om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten”, aldus NPO, AVROTROS en NOS. “Daarnaast pas het uitstekend bij de verbindende rol die de publieke omroep in de samenleving wil spelen, omdat het evenement een groot bereik heeft bij diverse doelgroepen van jong tot oud.”

Steden

Nu blijft nog de vraag: in welke Nederlandse stad gaat het songfestival zich volgend jaar afspelen? Meerdere steden hebben al laten weten dit muziekevenement te willen huisvesten. Zo zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder al dat het liedjesfestijn welkom is in de hoofdstad. Maar ook vanuit onder meer Maastricht, Den Haag en Rotterdam is er belangstelling.

“Het spreekt voor zich dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland zich kandidaat stelt voor dit festival”, reageerde burgemeester Annemarie Penn-te Strake. “Het MECC heeft in het verleden bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen.” Bovendien is Maastricht met België en Duitsland om de hoek volgens haar “dé stad om namens Nederland in 2020 artiesten en fans van over heel de wereld met trots te ontvangen”.

Ook Rotterdam ziet de organisatie van het evenement wel zitten. Volgens een woordvoerster van cultuurwethouder Said Kasmi is de Maasstad een “goede kandidaat om een groot internationaal evenement te organiseren”. Ahoy heeft zich al aangeboden als mogelijke locatie, zei de directeur eerder tegen RTV Rijnmond.

In Den Haag opperde Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de hofstad, afgelopen week al dat Den Haag zich moet aanmelden voor het festival. Ook lieten de IJsselhallen in Zwolle en GelreDome in Arnhem in diverse media weten er oren naar te hebben om het songfestival onderdak te bieden.

Achter de schermen

De komende weken wordt achter de schermen “hard gewerkt” om de plannen vorm te geven en een projectorganisatie neer te zetten. Songfestivalbaas Jon Ola Sand liet zaterdagavond vlak na de winst van Duncan al weten ‘binnenkort’ naar Nederland te komen om de volgende editie van het festival voor te bereiden. De baas van de European Broadcasting Union (EBU) overhandigde AVROTROS direct de eerste papieren en informatie.

De steden die het songfestival volgend jaar willen huisvesten, moeten zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidboek indienen. Daarna beslissen de European Broadcasting Union (EBU) en AVROTROS wat de beste opties zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron & Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee