Je bent hier: Home > Celebs > Oranjes poseren in Lech: een greep uit de gloednieuwe, prachtige foto’s

Oranjes poseren in Lech: een greep uit de gloednieuwe, prachtige foto’s

Celebs
Oranjes poseren in Lech: een greep uit de gloednieuwe, prachtige foto’s

Momenteel genieten de Oranjes van hun jaarlijkse wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Traditiegetrouw is er één moment waarop de pers met camera’s klaar mag staan, om de koninklijke familie op de gevoelige plaat vast te leggen. De foto’s zijn inmiddels hier en de royals staan er weer prachtig op.

Net als vorig jaar schitteren niet alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun dochters op de foto’s, maar is ook het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien van de partij. Prinses Beatrix zien we ook op de foto’s terug, iets wat op de recent verschenen portretfoto’s van de koninklijke familie niét het geval was.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Gekkenhuis in Lech

Een van de fotografen die aanwezig was tijdens het fotomoment in Oostenrijk, was Wesley de Wit. Hij maakt vaker foto’s van en voor de Oranjes en vertelt aan NU.nl hoe het eraan toe gaat tijdens de shoot. “Lech is echt een gekkenhuis. Er wordt voortdurend gegild. Dat ze naar links moeten kijken, naar rechts moeten kijken en dan nog een keer naar links…” Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters kijken daar volgens hem niet meer van op. “Zij weten niet beter. Maar ik vind het altijd vrij heftig.”

Ideeën

Tientallen fotografen zijn met slechts één doel in het wintersportplaatsje: de familie zo mooi mogelijk portretteren. Niet alleen zij denken na over hoe ze dit voor elkaar krijgen, want ook koning Willem-Alexander heeft daar zo zijn ideeën over. “Dan stelt hij voor om bepaalde foto’s te maken: ‘Is dit ook nog leuk? Of zullen we even zo gaan staan?'”

Extra speciaal

Het persmoment is ooit in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de familie verder rustig van de skitrip kan genieten. Dat de prinsessen tijdens dit moment gefotografeerd mogen worden, maakt het extra speciaal. “De laatste keer dat we hen gezien hebben was in juli”, zegt De Wit. “Je ziet ze dus voor de lens opgroeien en dat is ook deels wat deze foto’s zo geliefd maakt.”

Veertig man op je nek

“In Lech weet je dat je maar een paar minuten de tijd hebt, met veertig man op je nek”, vertelt De Wit. “Bovendien wordt niets aan het toeval overgelaten, waardoor bijna iedereen hetzelfde beeld heeft.” Daarom fotografeert de jonge fotograaf liever officiële ceremonies, werk- en staatsbezoeken. “Daar kan ik veel vrijer te werk gaan en loopt niemand mij in de weg.”

Oranjes

Wie hij het liefst vastlegt, verschilt per keer. “Als het om werk gaat, dan kies ik voor Willem-Alexander. Zijn bezoeken verlopen over het algemeen wat losser dan die van Máxima en hij doet vaak dingen die leuk zijn voor het beeld. Laatst was hij bijvoorbeeld bij de opening van een vakschool waar studenten worden opgeleid tot goud- of zilversmid. Daar maakte hij een soort potje. Dan is er genoeg te schieten. Máxima voert juist meestal serieuze gesprekken, daar is minder actie.” Toch worden foto’s van Máxima vaker gekocht: “Mensen zien natuurlijk liever een foto van een vrouw in een hele mooie jurk dan van een man in een grijs pak.”

Lees ook
Nieuwe portretfoto’s Koninklijke Familie: maar waar is prinses Beatrix?

‘Ook gewoon mensen’

Hoewel De Wit zich ervan bewust is dat hij bijzonder werk doet, ziet hij het zelf niet zo. “Je merkt vaak dat mensen gespannen en soms zelfs paniekerig worden als de koning en koningin op bezoek komen. Dat was in het begin best even wennen, maar al vrij snel had ik zoiets van: dit zijn ook gewoon mensen. Ik doe rustig mijn werk, en als ik mijn foto’s heb, ben ik weer weg.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress

Shoppen is altijd een goed idee