Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Ophef over kruidendrankje van Giel Beelen: ‘Het is vergelijkbaar met een antidepressivum’

Ophef over kruidendrankje van Giel Beelen: ‘Het is vergelijkbaar met een antidepressivum’

Ophef over kruidendrankje van Giel Beelen: ‘Het is vergelijkbaar met een antidepressivum’

In het programma Radar wordt een kruidendrankje van dj Giel Beelen onder de loep genomen. Deze zogenoemde ‘guru-druppels’ zouden mensen helpen om hun innerlijke guru te vinden. Farmacologen menen echter dat het drankje ingrediënten bevat die ook in antidepressiva worden gebruikt.

Guru-druppels

Giel Beelen verkoopt een kruidendrankje genaamd Shambala in samenwerking met Super Foodies. Volgens de dj zorgt het drankje ervoor zorgt dat je een betere verbinding met jezelf en je innerlijke guru kan krijgen. Dit klinkt behoorlijk vaag en zweverig en daarom ging het consumentenprogramma Radar op onderzoek uit om te achterhalen wat voor ingrediënten er in dit mysterieuze drankje zitten. Het drankje bevat naast alcohol twee planten, namelijk caapi en bobinsana. Caapi is een MAO-remmer die ook in antidepressiva zit, wat normaal alleen op recept te verkrijgen is.

Farmacoloog Thomas Dorlo vindt het daarom vreemd dat dit product vrij te koop is. “Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat, maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum”, zegt hij tegen Radar. Het mysterie van de druppels zit ‘m vooral in de onduidelijkheid over de exacte hoeveelheden van de ingrediënten. Het is onduidelijk welke delen van de planten zijn gebruikt en de dagelijkse dosering is vaag. De bijsluiter geeft hier maar weinig informatie over. Deze onduidelijkheid kan gevaarlijk zijn en de farmacologen waarschuwen daarom voor bijwerkingen.

Lees ook
Lieke van Lexmond en zus Jetteke onder vuur vanwege kritische blik op coronavaccinatie

Giel Beelen ergert zich aan kritiek

Giel Beelen beweert dat het drankje echt een wondermiddel is, wat dient als ‘hartopener’ waarmee je meer verbinding krijgt met jezelf en meer sereen kan worden. Farmacoloog Renger Witkamp vindt dit zorgelijk. “Als het echt is dat je tot jezelf komt en je conflicten worden opgelost bij het innemen van het product, dan hebben we hier te maken met een stof die je echt moet classificeren met drugs”, meent Witkamp. In dat geval is het zeker niet een product wat je zomaar kunt gebruiken en kan het zelfs gevaarlijk zijn om in te nemen.

Giel vindt de kritiek van Radar onterecht en zegt dat de Shambala druppels geen kwaad kunnen. “Wat denk je, dat ik echt een product ga ondersteunen dat gevaarlijk is?”, reageert hij in het programma. Giel zelf ook niet precies wat in het drankje zit qua concentraties. Aangezien Caapi en bobinsana legale ingrediënten zijn in Nederland, ziet hij het probleem niet. De dj trekt zelfs de kennis van de farmacologen in twijfel en blijft achter zijn product staan. Op de ophef die de aflevering van Radar teweeg heeft gebracht wilde Giel dinsdag niet reageren. Kijkers van het programma zijn in ieder geval niet te spreken over het Shambala drankje en maken de dj dan ook belachelijk op Twitter.


Shambala Giel Beelen

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Radar, NU.nl | Beeld: BrunoPress