Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Bijzondere onthulling nieuwe pagina’s uit dagboek Anne Frank is wereldnieuws

Bijzondere onthulling nieuwe pagina’s uit dagboek Anne Frank is wereldnieuws

Celebs
Bijzondere onthulling nieuwe pagina’s uit dagboek Anne Frank is wereldnieuws

De onthulling van twee afgeplakte pagina’s van het dagboek van Anne Frank, die dankzij een nieuwe techniek dik 75 jaar nadat Anne ze schreef zijn ontcijferd, is wereldwijd nieuws. The New York Times en The Washington Post schrijven in lange artikelen over de “schuine grappen” die de 13-jarige puber maakt en de nieuwe technologie die is gebruikt om de teksten te ontrafelen.

Lees ook
12 films waarvan je gegarandeerd moet huilen

Vieze moppen van alle tijden

In beide kranten staat een uitgebreid verslag van de persbijeenkomst in Amsterdam. Ze benadrukken dat vieze moppen van alle tijden zijn onder opgroeiende jongeren. Internationale tv-stations zoals het Amerikaanse CBS besteden eveneens veel aandacht aan de ontdekking. In Groot-Brittannië schrijft onder meer kwaliteitskrant The Guardian over de ontcijferde teksten van Anne Frank. “De inhoud van de pagina’s was decennialang een mysterie.” Ook in Duitsland duiken de media gretig op de tot dusver onbekende teksten.

Nieuwe techniek

De bladzijden 78 en 79 in het beroemde rood-witgeruite dagboek, die Anne op 28 september 1942 volschreef, zijn in 2016 gefotografeerd tijdens een onderzoek. Daarin wordt gekeken naar de conditie van de dagboeken en de ontwikkeling van het Joodse meisje als schrijfster. Met behulp van een fotobewerkingstechniek, waarbij de afgeplakte pagina’s met een flitslamp erachter zijn gefotografeerd, is de tekst ontcijferd. Hieronder lees je de teksten letterlijk zoals Anne ze opschreef in haar dagboek:

Pagina 78

28 sept. 1942

Maar behoorlijke meisjes doen zulks natuurlijk nooit, en men moet voor de verzoeking erg oppassen

Deze verknoeide blz. zal ik maar benutten om ,,schunnige” moppen op te schrijven

Weet U waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn ? Als matras voor de soldaten.

Man komt ’s avonds thuis en merkt dat een andere man ’s avonds bij zijn vrouw in bed is geweest. Hij zoekt het hele huis af en kijkt tenslotte ook in de slaapkamer-kast, daar staat een totaal naakte man, en toen die ene man vroeg wat de andere daar deed, antwoordde de man in de kast: U kunt het geloven of niet maar ik wacht op de tram.

Een man had een zeer lelijke vrouw en hij wilde niet met haar verkering aanknopen. Op een avond kwam hij thuis en toen zag hij zijn vriend bij zijn vrouw in bed liggen toen zei de man: Hij doet en ik moet!!!!

Pagina 79

Een man en een vrouw hadden samen verkering gehad, en na een paar maanden werd de buik van de vrouw verontrustend dik, toen liet de man een dokter komen die zei: Alles lucht mevr. alles lucht!!!! Daarop antwoordde de man: ¨Ik pomp toch geen lucht?

Ik verbeeld mij weleens dat iemand bij mij zou komen en mij zou vragen hem over sexuele onderwerpen in te lichten, hoe zou ik dat dan doen? Hier is het antwoord: Een vrouw wordt omstreeks haar 14e jaar ongesteld dat is dan het teken dat zij rijp is om met een man verkering te hebben maar dat doet men natuurlijk niet voor men getrouwd is. Als men getrouwd is kan men het wel doen, men kan ook zelf regelen of men kinderen wil hebben of niet als men wel wil gaat de man op de vrouw liggen en doet het m. zaad in de vr. schede, dat gebeurd door rythmische bewegingen. Als men geen kinderen wil hebben neemt de vrouw een innerlijk middel en dat helpt dan, het kan natuurlijk ook wel eens mislukken, maar als men wel kinderen wil krijgen kan dat ook weleens niet. Een man vindt dit samenleven een genot en heeft er ook een drang naar een vrouw minder maar ook. Alle mannen als ze normaal zijn gaan met vrouwen, op straat spreken zulke vrouwen hun dan wel aan en dan gaan ze samen. In Parijs zijn daar grote huizen voor. Papa is er geweest. Oom Walter is niet normaal. Meisjes verkopen dit.

Moesten ze privé blijven?

Niet iedereen is te spreken over de publicatie van de twee nieuwe pagina’s. Volgens sommigen zou Anne de pagina’s namelijk met een reden hebben afgeplakt en niet hebben gewild dat zoveel mensen ze zouden lezen. Later in haar dagboek schrijft ze onder meer dat ze zich schaamt voor enkele pagina’s en dat haar vader Otto dreigde om het boek van haar af te pakken. Het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies dat meewerkte aan het onderzoek, besloot dat wel te doen omdat Otto ooit ook zelf de beslissing nam om het dagboek van zijn dochter überhaupt te publiceren; het meest intieme wat je kunt bedenken. “Deze twee pagina’s konden er ook nog wel bij.”

Beeld: Hollandse Hoogte

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee