Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Olcay diep door het stof na ‘walgelijke’ opmerkingen over plussize vrouwen

Olcay diep door het stof na ‘walgelijke’ opmerkingen over plussize vrouwen

Olcay diep door het stof na ‘walgelijke’ opmerkingen over plussize vrouwen

Er is veel ophef ontstaan na de uitzending van ‘RTL Boulevard’ van gisteravond. Het programma bevatte een item over de nieuwe plussize paspoppen die sportmerk Nike heeft geplaatst in haar flagship-store in Londen. Olcay Gulsen en Caroline Tensen namen het woord, maar sloegen daarbij de plank volledig mis.

Mannequin met obesitas

Volgens hen zouden deze paspoppen namelijk ‘te dik’ zijn. Eh… WAT? Ook andere (buitenlandse) media lieten zich uit over de nieuwe mannequins, onder wie Tanya Gold van The Telegraph. Haar oordeel is niet bepaald mals: “De pop heeft obesitas en ziet er niet uit als iemand die daadwerkelijk gaat sporten. Ze is, waarschijnlijk, in een voorstadium van diabetes en heeft binnenkort een nieuwe heup nodig.”

Supersized paspop

Lui. Ongezond. Eigen schuld. Het zijn slechts een paar vooroordelen waar mensen met overgewicht mee te maken hebben. Olcay en Caroline gaan daar in de uitzending vrolijk in mee. Zo vraagt Caroline zich hardop af of mensen die ‘net zo dik’ zijn als de paspop überhaupt wel in strakke sportkleding willen sporten. Olcay vindt dat er een dunnere paspop gekozen had moeten worden, want dit ‘supersized model’ is een ‘te groot verschil’ vergeleken met een normale paspop met maatje XS.

Opvallend: mannen in de verdediging

“Ik vind: dit is niet echt een maatje meer. Dit is maatje 48-50, denk ik. Ik vind het persoonlijk vrij onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te gaan sporten”, zei Olcay verder, waarmee Caroline het meer dan eens was. Peter R. de Vries, die ook aan de desk stond gisteravond, reageerde met de vraag wat dat uitmaakt. De eveneens aanwezige Ronald Molendijk was het ook niet eens met de vrouwen. “Moet je dan in een donkere kamer op zolder gaan sporten?”, vroeg hij hen in de uitzending.

Vooroordelen

Anno 2019 zijn er nog steeds veel vooroordelen met betrekking tot overgewicht. Sterker nog: er wordt om gelachen, om gepest en om beledigd. Jan VandePutte is psycholoog en vertelde onlangs aan de Vlaamse krant De Standaard dat dit schadelijke gevolgen kan hebben: “Reacties op publieke verschijningen van zwaarlijvigen zijn bikkelhard. Dikke mensen zijn lui, vadsig, incompetent, onsportief, dom, onaantrekkelijk, ongeschikt voor seks, in het allerbeste geval gezellig.” Dragen de paspoppen van Nike bij aan meer inclusiviteit? Hell yes. Helpen dit soort tv-items als bij RTL Boulevard? Absoluut niet. Want nogmaals: iedereen is goed zoals hij is.

Lees ook
3 vragen aan plussize model Mayra Louise: ‘Nu weet ik dat ik er mag zijn, hoe dik of dun ik ook ben’

Negatief zelfbeeld

Ook Mayra Louise (model en schrijfster van het boek Op je lijf geschreven) heeft het item gezien. In Instagram Stories reageert ze op het programma en haar boodschap is duidelijk: “Als je het item nog niet hebt gezien, kijk het dan vooral niet terug. Je wordt er pislink van en je zelfbeeld krijgt nog even een trap na. Caroline Tensen en Olcay maken ontzettende, veroordelende, stigmatiserende opmerkingen. Ik ben dikker dan die paspop en wil ook sporten in een leuke outfit. En dat jullie dat niet snappen, zou niet zo’n groot podium moeten krijgen, want dit soort opmerkingen doen zoveel vrouwen ontzettend veel pijn. Jullie hebben geen idee wat dit doet met het zelfbeeld van vrouwen. Dit zorgt ervoor dat vrouwen niet naar de sportschool durven, omdat ze veroordeeld worden.”

Ook op Twitter gaat het flink los (de tekst gaat verder onder de tweets):

Reactie

Olcay heeft inmiddels reageert op alle ophef: “Lieve mensen… Ik ben absoluut geen fatshamer en het spijt me als ik mensen heb gekwetst, want dat is nooit mijn bedoeling geweest”, reageert Olcay vanmorgen op de ophef. “Wellicht heb ik het niet goed uitgelegd, maar alsnog mijn oprechte excuses. Ik hou van mensen in elke vorm.” Caroline heeft nog niks van zich laten horen. Wordt vervolgd…

Kijk het omstreden item hier terug:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: ANP