Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Nick Schilder over column van Kirsten: ‘Ik dacht, ze schrijft gewoon op wat ze meemaakt, is dat wel interessant?’

Nick Schilder over column van Kirsten: ‘Ik dacht, ze schrijft gewoon op wat ze meemaakt, is dat wel interessant?’

Nick Schilder over column van Kirsten: ‘Ik dacht, ze schrijft gewoon op wat ze meemaakt, is dat wel interessant?’

Grote veranderingen in huize Schilder, afgelopen jaar. En niet alleen door corona. Flair-columnist Kirsten (37) ging schrijven en werd socialmediaondernemer. Dat betekende ook wat aanpassingen voor haar man, zanger Nick (37): ‘Die rol als ‘man van’ bevalt me prima. Nu kan Kirsten de kostwinner zijn en ga ik lekker achteroverleunen.’

Wendingen en reflecties

Het is half november, een grote kerstboom vol slingers en ballen staat in de keuken van Kirsten en Nick, daarachter staan grote houten xmas-letters. Onder de boom liggen cadeaus. “Dit hoort nog bij de fotoshoot die we deze week hadden”, zegt Kirsten. “Normaal zijn we niet zo vroeg met het huis versieren, maar dit stond zo leuk, dat we het hebben laten staan.”

‘Zie je, ik had al heel weinig te vertellen, maar nu dus helemaal niet meer’

Nick en Kirsten zitten naast elkaar. Nick praat kalm, zit rustig onderuit. Kirsten springt af en toe op – “O wacht, ik ga even een stukje van het interview filmen voor mijn vlog” – en praat uitbundig. 2020 was voor hen een jaar van wendingen en reflecties. Kirsten stapte van het fulltime moederschap over naar columns schrijven en vloggen voor Flair. En dat bracht de nodige aanpassingen met zich mee.

Als een raket

Kirsten: “Ik vond het heel spannend om die stap te zetten. Niet zozeer om te gaan werken, maar om iets te doen wat ik nog niet eerder had gedaan. Ik vond schrijven leuk, maar een wekelijkse column is toch wel even iets anders. En ik leg de lat hoog voor mezelf, dus dat betekent dat ik er helemaal ben ingedoken. Die eerste weken was ik dagenlang bezig met één column.”

Nick: “Mensen vinden het ook leuk wat ze doet. Ze zal zichzelf er niet zo snel een schouderklopje voor geven, maar het heeft echt een vlucht genomen. Ik dacht nog: ze gaat schrijven en bouwt dat beetje bij beetje op, maar nee, ze ging meteen als een raket.”

Heeft jullie dat verrast?

Nick: “Toen Kirsten haar eerste column aan mij liet lezen, dacht ik: ze schrijft gewoon op wat ze meemaakt, is dat wel interessant? Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel trots op wat ze doet, maar ik ben een man, en mannen lezen toch anders. Voor vrouwen, en met name moeders, is dit juist heel herkenbaar. Daarin zit voor mij meer de verrassing. Maar nogmaals, ik kom van Mars.”

Kirsten: “De snelheid heeft mij wel verrast. Ik dacht: laat ik het schrijven me maar in een rustig tempo eigen maken en een beetje ontdekken wat ik leuk vind. In het begin las Nick altijd mee. Ik was toch onzeker, of het wel goed was, of ik wel de juiste toon had gevonden. Nu durf ik dat wat meer los te laten, wat meer op mezelf te vertrouwen. Het schrijven heeft op uiteenlopende manieren mijn wereld vergroot. Merken vroegen me al om met ze samen te werken. Ontzettend leuk om te doen. Dan lopen mijn kinderen ineens in iets wat ik heb helpen ontwerpen, zoals een pyjama. Ik denk dan echt: knijp me even.”

En nu ben jij ‘de man van’, Nick.

Nick: “Ja! En die rol bevalt me prima. Nu kan Kirsten de kostwinner zijn en ga ik lekker achteroverleunen.”

Kirsten: “Nou, met drie kinderen… Ik wens je veel succes, haha. Maar Nick steunt me enorm. Vanaf het begin heeft hij gezegd: ‘Ga het maar doen, we zien wel hoe we het thuis regelen.’ De afgelopen tien jaar was ik thuis en hoefde hij qua werk nooit te denken: kan dat wel? Die rust is voor hem, en voor zijn carrière, heel fijn geweest. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de rolverdeling heel duidelijk was. Nu is het niet meer vanzelfsprekend dat ik thuis ben als hij weg moet. We moeten dus heel goed plannen, ons leven zonder gemeenschappelijke agenda is onmogelijk. Nick heeft zich daarin denk ik meer moeten aanpassen dan ik.”

Nick: “Nou ja, ik moet hooguit bedenken dat als de planning verandert, ik dat ook thuis even moet melden. Die steun waar Kirsten het net over had, geldt ook andersom. Het klinkt misschien wat zoetsappig, maar dat was voor mij heel fijn. Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik dat fundament nodig had. Ik realiseer me ook heel goed dat ik mede daardoor de groei met Nick & Simon heb kunnen maken.”

Kirsten: “Wacht even, dit is zo lief wat je nu zegt, dat moet ik eigenlijk even opnemen.”

Nick: “Ja hoor, ik zit midden in een heel belangrijk interview en jij gaat filmen.”

Kirsten: “Welkom in mijn wereld, schat.”

Vind je haar heel erg veranderd, Nick?

Kirsten: “Nee hoor, hij vindt me helemaal niet veranderd!”

Nick: “Zie je, ik had al heel weinig te vertellen, en nu dus helemáál niets meer! Maar of ze is veranderd? Ja en nee. In de kern is ze nog steeds dezelfde vrouw, maar doordat ze dit is gaan doen, merk ik dat ze op een andere manier lekker in haar vel zit. Ze vindt de stap die ze heeft genomen fijn. Het lijkt wel of er een laagje bij is gekomen.”

Kirsten: “Grappig dat je dat zegt, want zo voelt het ook. Ik ben met veel liefde thuis bij de kinderen gebleven – dat is een luxe, want niet iedereen kan dat – maar om weer aan het werk te gaan, is ook fijn. Het maakt mij completer. Ik ben niet meer alleen ‘de vrouw van’, of ‘moeder van’. Het schrijven is echt van mij, of nee, hoort echt bij mij.”

Nick: “Ik vind het ook heel leuk als ik ergens heen ga voor Kirsten. Laatst zat zij bijvoorbeeld aan tafel bij Koffietijd en toen ben ik met haar meegegaan. Dan hoef ik verder niks. Ja, mijn vrouw supporten.”

Lees ook
Art Rooijakkers (46): ‘k had een soort supermanpak aan en een gin-tonic in mijn handen

Is dit jaar in één woord samen te vatten?

Kirsten: “Jeetje, dat is bijna niet te doen. Het is in alle opzichten zo’n gek jaar geweest. Voor mij is ‘bewustwording’ het woord dat bij 2020 past. Meer dan ooit ben ik me bewust van wat echt belangrijk is. En dat zit niet in materiële zaken of in de volgende stap in mijn carrière, maar in gezondheid, liefde, mijn gezin. Toen we in maart met het hele gezin thuiszaten, was dat echt wel even omschakelen, maar uiteindelijk heeft het ons ook dichter bij elkaar gebracht. Ik weet heel goed dat ik het geluk heb dat niemand in onze omgeving ziek is geweest, dat onze ouders nog gezond zijn en dat we werk hebben, maar toch heeft deze periode de kern van wat belangrijk is blootgelegd.”

Nick: “Ik denk dat ‘memorabel ‘ voor mij dit jaar samenvat. Mijn werk viel stil. Alles werd uitgesteld. Gelukkig hebben we in de zomer op kleine schaal weer iets kunnen doen. En nu is ons nieuwe album, NSG, uitgekomen. We zouden een grote theatertournee doen om die te promoten, maar die hebben we verzet naar volgend jaar. Natuurlijk baal ik daarvan, want man, wat had ik daar zin in. Toch probeer ik positief te blijven. En dat kan omdat, zoals Kirsten al zei, er niemand in onze omgeving ziek is geworden en we nog konden werken.”

Een kans

Nick: “Ik probeer daarom dit jaar ook als een kans te zien. Mijn leven was hectisch: een druk gezin, werk dat soms alle kanten op schoot, eigenlijk raasde ik maar door. Er is een bepaalde rust gekomen. Ik weet nu dat als ik nergens heen hoef, ik me ook wel vermaak. In maart ben ik gaan mediteren. Elke dag, nu al 205 dagen achter elkaar. Het zorgde voor een innerlijke rust, die ik eigenlijk niet kende. Ik ben ook meer gaan sporten, en ik ben veel bij mijn gezin geweest. Ik zal een gat in de lucht springen als we weer kunnen optreden, maar het is fijn om te kunnen zeggen dat deze periode me ook iets heeft gebracht.”

Lees meer van dit interview met Kirsten en Nick in Flair 51/52, deze ligt vanaf 16 december in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

Tekst: Saskia Smith | beeld: Esmée Franken, Instagram