Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Merlijn Kamerling schrijft boek over zijn vader Antonie: ‘Voor velen was hij een idool, ik schaamde me voor hem’

Merlijn Kamerling schrijft boek over zijn vader Antonie: ‘Voor velen was hij een idool, ik schaamde me voor hem’

Celebs
Merlijn Kamerling schrijft boek over zijn vader Antonie: ‘Voor velen was hij een idool, ik schaamde me voor hem’

Over iets minder dan een maand is het exact tien jaar geleden dat Antonie Kamerling kwam te overlijden nadat hij zichzelf van het leven beroofde. Hij liet naast vrouw Isa Hoes ook twee kinderen achter: Merlijn en Vlinder. Merlijn probeerde zijn dood de afgelopen jaren vooral weg te stoppen, maar besloot zich tien jaar later toch te verdiepen in zijn vader, met als resultaat het door hem uitgebrachte boek Nu ik je zie.

Een briefje op de keukentafel

De inmiddels 21-jarige beginnende acteur vertelt aan De Volkskrant voor het eerst echt openhartig over de dood van zijn bekende vader. Ook over hoe het gezin zijn dood ontdekte. “Op de keukentafel lag een briefje. ‘Bel de politie, zoek me niet’. Zoiets stond erop”, vertelt Merlijn. Daarna ging het snel. Merlijn werd door Isa naar een vriendje, wiens vader politieman was gestuurd, terwijl zij haar zoon beloofde Antonie te gaan redden. Maar toen Merlijn terugkwam, stond het voor het huis al vol met politie- en ambulancewagens. “Die flitsen staan in mijn geheugen gegrift. Als ik terugdenk aan die dag, zie ik eigenlijk alleen maar blauwe zwaailichten.”

Manisch-depressief

Toch koestert Merlijn niet gelijk warme herinneringen aan zijn vader, maar probeerde hij de acteur juist uit zijn geheugen te wissen. “Dat mijn vader manisch-depressief was heb ik nooit geweten waardoor ik zijn gedrag vaak niet snapte, en hem vooral raar vond. Voor veel mensen was hij een idool, ik schaamde me juist voor hem.” Lange tijd was de dood van zijn vader dan ook een verboden onderwerp. “Als ik mijn vader op de radio hoorde of hij in een film opdook, zette ik het meteen uit. Later stopte ik met praten en nadenken over mijn vader. Want wanneer ik wel aan hem dacht, nam ik het hem kwalijk dat hij ons in de steek had gelaten. Hij nam die beslissing zonder met mij, mijn zusje Vlinder en mijn moeder te overleggen.”

Lees ook 
Kippenvel: zoon Isa Hoes gaat vader achterna in remake van oude hit Antonie Kamerling

Extra klap op het verlies

Stapje voor stapje besloot Merlijn alsnog om zijn vader te leren kennen. Hij praatte met de inner circle van zijn vader en ontdekte dat ze eigenlijk heel veel op elkaar lijken. “Het is veel moeilijker een vader te verliezen die eigenlijk heel leuk was, dan een vader die heel stom was. Toen ik me dat realiseerde, voelde het alsof er een extra klap op het verlies van mijn vader kwam.” In het openhartige boek Nu ik je zie bundelde de 21-jarige zijn verhalen over zijn vader met daarin onder andere zijn depressies, de hulp na zijn overlijden en de mooie herinneringen, maar gaat hij bijvoorbeeld ook de confrontatie aan met Beau van Erven Dorens, een goede vriend van zijn vader. “Hij zei dat hij nooit van zijn suïcidale gedachtes heeft geweten.”

Het boek ‘Nu ik je zie‘ is nu te koop bij onder andere Bol.com.

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113 (0900 0113). De crisislijn is 24/7 open, ook kun je er terecht voor therapie met een psycholoog, of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant | Beeld: Brunopress, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee