Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Actrice en zangeres Meral Polat: ‘Ambulancemedewerkers hebben van alles geprobeerd, maar het was te laat’

Actrice en zangeres Meral Polat: ‘Ambulancemedewerkers hebben van alles geprobeerd, maar het was te laat’

Actrice en zangeres Meral Polat: ‘Ambulancemedewerkers hebben van alles geprobeerd, maar het was te laat’

Actrice en zangeres Meral Polat (39) heeft een bewogen jaar achter de rug. Ze besloot een paar maanden vrij te nemen om zich aan haar grote liefde muziek te wijden en verloor haar vader, met wie ze heel close was. “Ik ben dankbaar dat ik een vader heb gehad zoals de mijne. Misschien is dat wel geluk, dat ik dat kan voelen.”

We zitten een paar weken in de tweede lockdown, de avondklok is net ingegaan. “Het is wat het is”, zegt ze daarover. “Ik kan me snel aanpassen en denk in mogelijkheden: ‘wat kan wel?'” Waarom dat zo is, daar heeft ze over nagedacht, want ze zag om zich heen dat de coronacrisis mensen ook kan verlammen. “Ik denk dat het te maken heeft met dat ik ben opgevoed door migranten. Als je naar een ander land gaat, betekent dat accepteren dat je je moet aanpassen, flexibel zijn. Mijn vader kwam naar Nederland toen hij drieëntwintig was, mijn moeder kwam met haar ouders hier naartoe op haar twaalfde. Allemaal op zoek naar een beter leven.”

Een jaar geleden nam je een paar maanden vrij om uit te vogelen wat je wilde, er was vanuit jezelf te weinig aandacht voor je muziek, vond je.

“Na tien jaar keihard werken, ik deed gemiddeld drie producties per jaar, vond ik dat het tijd was om na te denken over wat ik wilde, welke kant ik op wilde gaan. Wilde ik blijven doordenderen of naar mijn hart luisteren? Muziek maken is wat ik het allerliefst doe, maar ik kwam er niet verder mee. Het bleef sluimeren, omdat ik het te weinig aandacht gaf. Dat vond ik jammer. Helemaal nu mijn vader is overleden, is muziek meer dan ooit belangrijk voor me. Hij heeft me vijf schriftjes vol zelfgeschreven gedichten en liedjes nagelaten, daar wil ik iets mee doen.”

Je vond je vader thuis in bed, in zijn slaap gestorven aan een hartaanval
terwijl hij op een wachtlijst stond voor een bypassoperatie.

“Er zijn in het ziekenhuis grove fouten gemaakt, ze hebben hem twee jaar lang niet serieus genomen. Als ze beter en eerder hadden gehandeld, had hij waarschijnlijk nog geleefd. Dat besef, daar ben ik echt kapot van. Die ochtend zat ik op de fiets op weg naar een afspraak en belde mijn vader. Dat deed ik elke ochtend. Enerzijds als controle, want we wisten dat zijn hart slecht was, anderzijds omdat het zo’n fijn begin van de dag was om met mijn vader te praten. Hij was een ontzettend lieve, wijze man. Hij nam niet op, vijf minuten later weer niet en twintig minuten later ook niet. En mijn vader nam áltijd op. Ik heb mijn afspraak gebeld om te zeggen dat ik iets later kwam en fietste naar het huis van mijn vader. Of ik voelde dat er iets aan de hand was? Nou ja, er ging wel van alles door me heen. Bij hem thuis ben ik meteen naar zijn slaapkamer gelopen. Daar lag hij. Ik heb 112 gebeld en ben gaan reanimeren. De ambulancemedewerkers hebben daarna nog van alles geprobeerd, maar het was te laat. We denken dat hij ergens midden in de nacht is overleden.”

Wat voor man was je vader?

“Een bijzonder lieve, muzikale en creatieve man. Muziek was onze gemene deler. Ik denk dat hij eigenlijk muzikant had willen worden, maar hij moest al op zijn negende gaan werken. Op zijn vijftiende kocht hij een saz, een langhalsluit. Die heeft hij gelukkig altijd gehouden. Als kind ben ik opgegroeid met die klanken en zijn stem. Hij heeft me ook dat pad van muziek en acteren op geduwd, terwijl dat heel ver afstond van ons leven in Zaandam. Hij was in die zin heel open-minded.”

Lees ook
Ryanne van Dorst: ‘Mensen liepen met een boog om me heen, waarschijnlijk omdat ik niet te plaatsen ben’

Ben je dan nu wel gelukkig?

“De definitie van geluk vind ik lastig. Dat mijn vader is overleden is het grootste verdriet en de grootste pijn die ik gekend heb, maar daarmee kwam ook grote liefde vrij. En dankbaarheid dat ik een vader heb gehad zoals de mijne. Misschien is dat
wel geluk, dat ik dat kan voelen.”

Lees meer van dit interview met Meral Polat in Flair 9-2021 , deze ligt vanaf 3 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Meral Polat (@meralpolat_)

Tekst: Saskia Smith | fotografie: Bart Honingh