Je bent hier: Home > Celebs > Nieuwe klap voor NPO: Matthijs van Nieuwkerk kondigt definitief vertrek bij ‘DWDD’ aan

Nieuwe klap voor NPO: Matthijs van Nieuwkerk kondigt definitief vertrek bij ‘DWDD’ aan

Celebs
Nieuwe klap voor NPO: Matthijs van Nieuwkerk kondigt definitief vertrek bij ‘DWDD’ aan

Eind 2019 kreeg de NPO een behoorlijke klap te verwerken: kijkcijferkanon Eva Jinek vertrok met haar succesvolle talkshow richting RTL en zette daarmee de talkshowoorlog op scherp. Nu krijgt de publieke omroep een volgende pets in het gezicht: Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn vertrek bij ‘De Wereld Draait Door’ (DWDD) aangekondigd.

Matthijs vertrekt

Dat melden ingewijden, nadat de redactie van de BNNVARA-talkshow woensdagochtend was ingelicht. Van Nieuwkerk maakt dit tv-seizoen nog wel af. Hij zet op vrijdag 27 maart een punt achter zijn De Wereld Draait Door-avontuur.

Het roer omgooien

“DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen”, aldus Matthijs na het aankondigen van zijn vertrek.

Voorgevoel

Het vertrek van Van Nieuwkerk komt niet onverwacht. Hij hintte er de afgelopen tijd al meerdere keren op. Zo zei de presentator vorig jaar zomer al in een interview met het tijdschrift Linda: “Ik heb het idee dat zoals er destijds een aantal redenen waren om bij DWDD te blijven, er nu een aantal redenen zijn om er in het voorjaar mee te stoppen.” Van Nieuwkerk zit nu vijftien jaar bij het programma. “Dat is ook een mooie tijd, niet? Maar het belangrijkste is dat ik straks nog iets anders wil in mijn leven.”

Opmerkelijke uitspraak

Begin december kondigde ook Jeroen Pauw aan te stoppen met zijn talkshow Pauw. Tv-recensent Angela de Jong schoof naar aanleiding van dat nieuws aan bij Matthijs in DWDD en kon het niet laten ook even te vragen naar een eventueel vertrek van Matthijs. “Ik wacht nog heel even, zodat er wat ruimte tussenzit, dat we weer zin hebben in een… afijn, laat maar zitten”, zei hij toen. Ook grapte hij dat zijn eigen vertrek over ‘een weekje of twee’ zou zijn. Nou, dat werd iets langer, maar Matthijs heeft er ook weer niet echt gras over laten groeien.

Hoop voor NPO: Matthijs niet helemaal weg

Compleet verloren is de NPO nu niet: Matthijs van Nieuwkerk heeft voor drie jaar bijgetekend bij BNNVARA en gaat voor de omroep vanaf januari 2021 een lange reeks zaterdagavondprogramma’s maken. BNNVARA is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw programma op de vooravond van NPO 1.

Lees ook
Twitter wil Twan terug: kritiek op Matthijs van Nieuwkerk na nieuwe ‘College Tour’

Boegbeeld

Van Nieuwkerk begon DWDD afwisselend met Francisco van Jole, maar die stopte na enkele maanden. Claudia de Breij nam kort daarna de maandagavonden voor haar rekening, maar hield dat in 2008 na twee jaar voor gezien. Naar de vroege talkshow kijken dagelijks ruim een miljoen mensen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee