Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Hangt Nederland een nieuwe lockdown boven het hoofd? ‘Regionale maatregelen hebben geen nut’

Hangt Nederland een nieuwe lockdown boven het hoofd? ‘Regionale maatregelen hebben geen nut’

Celebs
Hangt Nederland een nieuwe lockdown boven het hoofd? ‘Regionale maatregelen hebben geen nut’

Met de lockdown van afgelopen lente nog vers in het achterhoofd weten we één ding zeker: die willen we niet nog een keer. Momenteel gelden in ons land alleen regionaal maatregelen om het coronavirus in te dammen. Dat lijkt echter dweilen met de kraan open. Deskundigen melden vandaag dat er toch echt weer landelijke maatregelen nodig zijn om het coronavirus weer onder controle te krijgen.

Virus laait snel op

De experts vertellen het AD vandaag dat regionale coronamaatregelen op dit moment geen nut hebben, gezien het aantal regio’s waar het virus weer oplaait snel toeneemt.

‘Zorgelijke’ situatie

Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan in zes veiligheidsregio’s waar het coronavirus aan een opmars bezig is. Deze regio’s troffen ook eigen maatregelen. Dinsdag zei premier Mark Rutte dat er deze week waarschijnlijk meer veiligheidsregio’s in de categorie ‘zorgelijk’ belanden. Behalve Gooi en Vechtstreek en Flevoland gaat het volgens verschillende media om Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

‘Virus spreidt als een olievlek’

Volgens epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht verspreidt het coronavirus zich vanuit de Randstad “als een olievlek”. “Dat los je niet op met regionale maatregelen. Mensen reizen volop van de ene regio naar de andere. Je ziet te veel vermenging om regionale maatregelen effectief te laten zijn. Alleen door een serieuze gedragsverandering bij mensen – ten opzichte van het longvirus – kan voorkomen worden dat er nieuwe, strenge maatregelen moeten worden ingevoerd”, aldus Heesterbeek. Eerder deze week bleek ook dat bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen die in enkele regio’s verboden zijn, door initiatiefnemers dikwijls verplaatst worden naar een regio zonder dat verbod in plaats van dat ze niet doorgaan.

‘Landelijke regels zijn enige optie’

Bart Berden, directeur van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, denkt eveneens dat coronaregels op landelijk niveau de enige mogelijkheid zijn, mocht ervoor gekozen worden in te grijpen. “Het gaat nu zo hard. Hoe zinnig is het om het regionaal aan te pakken als je ziet dat regio’s qua besmettingscijfers naar elkaar toe groeien? Bovendien is er momenteel een tekort aan testcapaciteit. Het is daarom lastig te bepalen waar je als regio exact staat.”

Lees ook
Dit zijn de leukste dingen om deze herfstvakantie (coronaproof) te doen

Tweede golf

Op de laatste overzichten van het RIVM is te zien dat het aantal besmettingen de piek van afgelopen voorjaar voorbijgeschoten is. Wel wordt er nu meer getest dan toen. Het aantal sterfgevallen is wel nog stukken lager, mede vanwege dat nu meer jongeren dan ouderen besmet raken. Eerder deze week constateerde minister Hugo de Jonge dat de gevreesde tweede golf nu echt begonnen is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee