Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Leonie Ter Braak is geen moederkloek: ‘Ik vind het heerlijk om zonder kinderen weg te gaan’

Leonie Ter Braak is geen moederkloek: ‘Ik vind het heerlijk om zonder kinderen weg te gaan’

Leonie Ter Braak is geen moederkloek: ‘Ik vind het heerlijk om zonder kinderen weg te gaan’

Als je Leonie ter Braak wilt karakteriseren, zit het ‘m er misschien in dat ze elke kans ziet én met beide handen aangrijpt. Stilzitten is er dus nooit bij: ‘De hunkering naar vrijheid had ik al heel jong. Ik kom uit een warm nest, maar wist dat als ik meer wilde, ik niet bij mijn ouders in Buurse moest blijven hangen. Ik wilde mijn vleugels uitslaan en weg.’

Vind je jezelf een progressieve moeder?

“In de zin van dat ze alles met mij kunnen bespreken? Dan ben ik zeker progressief. Maar ook als ze straks de wijde wereld in gaan, zal ik ze dat hopelijk met vol vertrouwen laten doen. James en Valentijn zijn nog klein, zeven en vier, dus ik heb ze nog onder mijn vleugels. Maar ik kan me voorstellen dat ik ze straks makkelijk laat gaan. Ik vind het ook heerlijk om zonder kinderen weg te gaan met Floris en om te werken. Ik ben in die zin geen kloek die er bovenop zit. Begrijp me niet verkeerd, ik ben stapelgek op die twee. Ik vind mezelf wel een ongeduldige moeder. Dat vind ik ook mijn zwakke kant. Ik lig bijvoorbeeld niet de hele dag op de grond met mijn kinderen te tekenen of te knutselen. En ja, ik ben ook onzeker over mezelf als moeder. Ik denk echt weleens: goh, ik zou ook wel zo’n moeder-moeder willen zijn, want je wilt natuurlijk alles zijn wat je niet bent. Maar misschien doe ik mezelf dan ook wel tekort.”

Eén troost: de perfecte moeder bestaat niet.

“Dat klopt. Je kinderen moeten ook het uitgangspunt zijn. Ik heb twee heel leuke, sociale jongens, die lekker in hun vel zitten. Ze zijn gelukkig, ze hebben humor en ze zijn weerbaar. Floris en ik plagen ze altijd – dat zijn gewoon kleine plagerijtjes hè – zodat ze zich leren weren. Ik ben ook wel bewust aan het opvoeden. Ik maak het ze niet altijd even makkelijk en zal geen dingen voor ze gaan oplossen. Ook al wil ik dat wel graag, maar het is goed om los te laten. Ik had die hunkering naar vrijheid zelf al heel jong. Sommige kinderen vinden het heerlijk om nog eindeloos bij hun ouders te zitten, ik wilde mijn vleugels uitslaan en weg. Dat stimuleer ik in mijn jongens ook. Het is nu nog niet aan de orde, want ik geniet er ontzettend van om ze nog zo dicht bij me te hebben, van het knuffelen, die kinderlijfjes die bij me in bed kruipen, samen liedjes zingen. Mijn jongens kunnen me ook oprecht ontroeren. Als ik James op een verloren moment door de tuin zie rennen, realiseer ik me dat hij eigenlijk nog heel klein is. En dan ben ik me er heel bewust van dat ik daarvan moet genieten.”

Je bent opgegroeid in een klein dorp, dat zowel warm als benauwd aanvoelde.

“Buurse is een dorp zoals een dorp kan zijn, met alle sociale controle, maar ook met de geborgenheid en lol. Ik heb een leuke, zorgeloze en liefdevolle jeugd gehad, met lieve ouders en een zusje. Ik kom uit een warm nest, waardoor ik ook een goede basis heb meegekregen. Daar kan ik nog steeds op varen. Toen ik vijftien was, werd ik ontdekt door Elite Models en ging ik met mijn ouders naar Amsterdam voor een kennismakingsgesprek op het kantoor. Ik weet nog heel goed dat ik het centraal station uitliep en riep: ‘Hier ga ik wonen!’ Mijn moeder begon meteen te huilen, voor haar was Amsterdam toch een soort Sodom en Gomorra, maar ik wist dat als ik meer wilde, ik niet in Buurse moest blijven hangen. Ik kom er nog graag hoor, mijn ouders wonen er nog steeds.”

Je bent van je geliefde Amsterdam naar Hilversum verhuisd. Ben je al geaard op je nieuwe plek?

“Dat vind ik lastig om te zeggen, omdat we in coronatijd zijn verhuisd. Niets is nu wat het lijkt. Ik vond het heel erg om uit Amsterdam weg te gaan, maar houd me vast aan de dingen die ik nu wel heb en daar niet had. Ik wandel elke dag met Boris, onze hond. De natuur is dichtbij. Dat vind ik een grote toegevoegde waarde aan mijn leven nu.”

Lees ook
Lucy Woesthoff over haar relatie met Dinand: ‘Ik ben over mijn eigen grenzen heen gegaan’

Is dit een fijne fase in je leven?

“Ja, dit is eigenlijk wel een heel fijne fase. Ik heb iedereen van wie ik houd om me heen en iedereen is nog gezond. Ik zie dat als een grote rijkdom. Ik ben me ook wel bewust van hoe verdomd veel geluk ik heb. Niet dat ik in reïncarnatie geloof, maar soms denk ik dat ik in een vorig leven een vrouw was met een vreselijk leven, die in kerkers heeft gelegen en in sloppenwijken heeft gewoond. En dat het universum toen heeft gedacht: nou, we gooien heel even dit gelukzalige leven tegen deze ziel aan.”

Lees het volledige interview met Leonie Ter Braak in Flair 18-2021 , deze ligt vanaf 5 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door leonieterbraak (@leonieterbraak)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door leonieterbraak (@leonieterbraak)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door leonieterbraak (@leonieterbraak)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door leonieterbraak (@leonieterbraak)

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh