Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Lena Dunham toont schokkende littekens

Lena Dunham toont schokkende littekens

Lena Dunham toont schokkende littekens

Lena Dunham geeft ons weer eens een pittige reality-check met een foto op Instagram. De schrijfster en actrice is te zien terwijl ze een bikini aan het passen is bij Amerikaanse winkelketen Target.

Bij de foto schrijft Lena: ‘When the Target swimsuit does a bitch right, Endo scars & all‘. Endo is kort voor endometriose, een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het slijm kan zich vervolgens nestelen op andere organen en op het buikvlies, waardoor er allerlei klachten ontstaan.

Eén van de meest voorkomende klachten van endometriose is verklevingen bij de eierstokken, waardoor vrouwen verminderd vruchtbaar worden.

image

copyright: @LenaDunham via InstagramStories

Er is geen pasklare oplossing of medicijn voor de ziekte. Artsen maken bij sommige vrouwen gebruik van kijkoperaties, waarbij eventueel vastgenesteld slijmvlies aan organen wordt verwijderd in de hoop zo de pijnklachten te verminderen. Hierdoor ontstaan vaak littekens op de buik, zoals ook bij Lena het geval is.

Steun

Het ziektebeeld en de klachten verschillen per vrouw, maar Lena had eerder dit jaar zo veel last dat ze een promotietour van haar serie Girls moest overslaan. Hierover zei ze: ‘Ik heb het geluk dat ik in zo’n geval direct steun krijg van Jenni, Judd en de rest van de Girls-gang, maar veel vrouwen met endometriose hebben die optie niet.’

 

 

Lees ook:

Bron: Cosmopolitan Australia, Instagram Stories, Gezondheidsplein.nl, Edometriose.nl