Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Lange Frans: ‘Het vaderschap is het leukste avontuur van mijn leven’

Lange Frans: ‘Het vaderschap is het leukste avontuur van mijn leven’

Lange Frans: ‘Het vaderschap is het leukste avontuur van mijn leven’

Van overblijfouder en begeleider op schoolreisjes tot pizzabakker aan huis. Een 9-tot-5-baan zou de horror zijn voor Lange Frans (36) , want hij wil zo veel mogelijk tijd doorbrengen met zoon Willem (8) en zijn oogappel Danie (5).

Lees ook: Parttime of fulltime werken? Dit is het voordeligst voor stellen met kinderen

‘Het vaderschap is het leukste avontuur van mijn leven. Elke dag is feest. Ik ben gek op mijn dochter en zij op mij. Danie is een ontzettend bijzonder en aardig kind. Heel outgoing, iets waarvan ik hoop dat het nooit overgaat. Ze zingt, ze verzint zelf liedjes, ze danst. Niet op mijn muziek, want ik maak geen meidenliedjes, haha. Danie is van de vrouwen-empowerment en vindt een slecht liedje gezongen door een vrouw beter dan een goed liedje van een man.

Ik vind het belangrijk te weten wat er speelt in de wereld van mijn kinderen en breng
zo veel mogelijk tijd met ze door. Sinds Daniëlle en ik uit elkaar zijn, hebben we co-ouderschap. Op dinsdag en woensdag zijn ze de hele dag bij mij, maar ik zie ze ook op de andere dagen. Zo breng ik ze op donderdag en vrijdag naar school, op maandag ben ik overblijfouder, op dinsdag ga ik mee naar de schooltuinen, we eten regelmatig met z’n viertjes en ik breng ze weleens bij Daan naar bed en andersom.

Ouders die van negen tot vijf werken, moeten zich vaak in rare bochten wringen, maar ik heb de luxe dat ik meestal ’s nachts werk. Daardoor kan ik na school zeggen: ‘Kom jongens, we gaan uitwaaien in de duinen of lekker naar het bos.’ Danie zegt weleens dat ze het jammer vindt dat we niet meer met z’n allen in één huis wonen, maar ik denk dat we het in principe heel goed doen. Het is ook een heel duidelijke situatie: papa heeft een huis, mama heeft een huis en daardoor schreeuwen ze een stuk minder tegen elkaar. Daar praten we heel open en eerlijk over met de kinderen.

Daniëlle en ik hebben ook afgesproken dat we nooit kinderen bij iemand anders willen: dit is ons gezin en dat blijft het. Ik was degene die het eerst een kinderwens had. ‘Daan,’ zei ik, ‘wil je me alsjeblieft twee kinderen geven?’ Van Daan hoefde het op dat moment nog niet zo, maar ze wende vrij snel aan het idee. Willem bleek een ontzettend leuke, lieve en blije baby en na ongeveer twee jaar dachten we: laten we het nog een keer proberen. Ik hoopte op een koningskoppel en zo geschiedde, na een jongen kregen we dit keer een meisje.

Het is grappig om te zien dat Willem echt de grote broer is van Danie, hij is haar voorbeeld. Alles wat Willem doet, wil zij ook. Soms is dat lastig, want dat kan gewoon niet altijd. Ik heb geen zussen en daardoor is het voor mij soms nog wennen, een meisje. Inmiddels heb ik het haren borstelen aardig onder de knie en ik kan een acceptabele paardenstaart maken, maar aan vlechten waag ik me niet. Je hoeft ook niet alles te kunnen, al heb ik hopelijk nog jaren haartraining te gaan.

Wat ik heel leuk vind, is om samen met de kinderen te koken. Vanavond eten we pizza bijvoorbeeld, maar die maken we wel zelf met z’n drietjes in de oven op een steen. We hebben ook een moestuintje aangelegd in de tuin, zodat ze kunnen zien waar hun eten vandaan komt. Dat vind ik belangrijk. Ik denk dat ik een strenge, maar ook rechtvaardige vader ben.

Daniëlle en ik zitten daarin op één lijn. We hanteren dezelfde regels over bijvoorbeeld bedtijd, wat er wordt gegeten en dat soort dingen. Het is een streven om dat zo te houden, anders wordt het voor de kinderen een warboel. Mijn hoop is dat het later goede, leuke, lieve en oprechte mensen worden. Maar ik wil vooral dat ze gelukkig zijn, dat is voor mij het belangrijkste.’

Ook Schrijver Abdelkader Benali (41) en  Manuel Venderbos (40) vertellen openhartig over het vaderschap. De interviews met hen lees je in de nieuwe Flair, nú in de winkel!

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10