Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Koningspaar reageert voor het eerst op besluit van Amalia over toelage: ‘Wij steunen haar echt volledig’

Koningspaar reageert voor het eerst op besluit van Amalia over toelage: ‘Wij steunen haar echt volledig’

Koningspaar reageert voor het eerst op besluit van Amalia over toelage: ‘Wij steunen haar echt volledig’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben tijdens hun staatsbezoek aan Duitsland gereageerd op de keuze van hun dochter Amalia om af te zien van haar miljoenentoelage.

Besluit Amalia

“Ze heeft dit heel lang met ons overlegd en alles met ons besproken. Ze heeft uiteindelijk een fantastische brief geschreven waar wij als ouders volledig achterstaan. Wij steunen haar echt volledig”, aldus de koning. Wat het besluit van Amalia over de toelage over het karakter van de prinses zegt? Dat is volgens Máxima niet het gesprek voor een staatsbezoek. “Daar heb ik een dag voor nodig”, reageert ze grappend. De koning voegt daaraan toe: “Maar u kunt erop vertrouwen: het zit goed.”

Brief aan Mark Rutte

De prinses maakte vorige maand bekend dat zij de ongeveer 1,5 miljoen euro die ze per jaar vanaf haar 18e verjaardag zou krijgen, gaat terugstorten tot het einde van haar studie. De brief aan Rutte ging als volgt: “Gisteren heb ik het nieuws gekregen dat ik geslaagd ben voor mijn eindexamen. Ik hoop na de zomervakantie een ‘gap-year’ te nemen en daarna te gaan studeren. Op 7 december 2021 zal ik achttien worden en volgens de wet een uitkering krijgen, een deel als inkomen en een deel als onkostenvergoeding.”

Weinig tegenprestatie

Amalia vervolgde: “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig tegenpresentatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere corona tijd. Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten. Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de onkostenvergoeding terugstorten.”

Reactie Mark Rutte

Naast de trotse reactie van het Koningspaar, reageerde ook demissionair minister-president Mark Rutte enthousiast. “Van harte gefeliciteerd met het slagen voor uw eindexamen!”, luidt Ruttes start van zijn brief gericht tot de prinses. “Ik heb begrip en waardering voor uw persoonlijke overwegingen.”

Lees ook
Een Sweet sixteen in het Koninklijk huis: prinses Alexia wordt vandaag zestien jaar

 Tussenjaar voor de prinses

Amalia slaagde onlangs voor het gymnasium. Na de vakantie staat het tussenjaar klaar voor de prinses, daar koos ze voor omdat ze nog maar 17,5 jaar is wanneer ze gelijk aan haar studie zou beginnen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Bron: Story | Beeld: Brunopress, Instagram