Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Blunder na blunder: koning bij thuiskomst na omstreden vakantie nógmaals de mist in

Blunder na blunder: koning bij thuiskomst na omstreden vakantie nógmaals de mist in

Celebs
Blunder na blunder: koning bij thuiskomst na omstreden vakantie nógmaals de mist in

Koning Willem-Alexander arriveerde zaterdagavond bij paleis Huis ten Bosch na zijn vakantie van welgeteld één dag. Er ontstond grote verontwaardiging toen bleek dat het koninklijke gezin naar Griekenland vertrokken was, terwijl Nederlanders in een semi-lockdown zitten en geadviseerd worden zoveel mogelijk thuis te blijven. De ophef maakte dat Willem-Alexander en zijn gezin na een dag rechtsomkeert maakten, maar daarmee is de kous nog niet af.

Rutte door het stof

Premier Rutte liet eerder al weten dat hij op de hoogte was van de vakantieplannen van de Oranjes. Hij liet zondag in een verklaring weten een “inschattingsfout” te hebben gemaakt en bood zijn excuses aan. “Ik heb te laat beseft dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen”, aldus Rutte. “Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie.”

Nieuwe misser

Met zijn vakantie geeft de koning allesbehalve het goede voorbeeld, vinden velen. Extra nadelig voor onze vorst is dat hij dat bij thuiskomst opnieuw niet deed. Willem-Alexander droeg namelijk geen mondkapje in de auto waardoor hij naar huis gebracht werd. Dat is tegen het advies van de Rijksoverheid, omdat er ook mensen in de auto zaten die niet tot zijn huishouden behoren.

Mondkapje af

Op beelden van fotografen nabij paleis Huis ten Bosch is te zien dat er naast de chauffeur nog ten minste één persoon in de auto zit. Deze man draagt wel een mondkapje, net als prinses Alexia en koningin Máxima. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft in een reactie aan NU.nl laten weten dat de koning het mondmasker wel de hele reis ophad, inclusief de autorit, maar dat hij dit bij thuiskomst een kort moment afzette.

Geel reisadvies

Dat de koning geen mondkapje droeg, lijkt (zelfs als dat maar voor korte tijd was) haaks te staan op zijn besluit wel terug te keren uit Griekenland. Dat hoefde strikt genomen namelijk niet, omdat voor zijn bestemming Peloponnesos een geel reisadvies geldt. Toch kreeg hij daar kritiek op: hij zou vanwege zijn voorbeeldfunctie extra voorzichtig moeten handelen.

‘Heel raar signaal’

Volgens royaltydeskundige Rick Evers is de foto van de koning zonder mondkapje geen handige actie. “Ik vind het een heel raar signaal, onbegrijpelijk. Besluit dan als het hele gezin om geen mondkapje te dragen, maar nu droegen Máxima en Alexia er wel eentje.” Of Amalia en Ariane ook een mondmasker droegen, is niet te zien. “De koning had kunnen verwachten dat er fotografen stonden te wachten bij paleis Huis ten Bosch”, zegt Evers. “Wat achter het afzetten van het mondkapje zat, blijft natuurlijk gissen. Misschien wilde hij juist dat hij zichtbaar was voor de pers. Maar misschien is mijn antwoord ook gewoon een excuus.”

Lees ook
‘Asociaal en totaal idioot’: Koningshuis komt terug na kritiek op vakantie

Nieuwe munitie voor tegenstanders coronabeleid

Volgens Evers zal deze actie geen blijvende gevolgen hebben voor de koning, maar richt het wel imagoschade aan. Ook geeft de foto volgens Evers nieuwe munitie aan mensen die kritisch zijn op de coronamaatregelen. “Die zullen trots zijn op de koning en zullen zeggen dat de koning zich dus óók niet de les laat lezen door het regeringsbeleid en het Outbreak Management Team.” Want, zo stelt Evers, ondanks de ministeriële verantwoordelijkheid van premier Mark Rutte kijkt het publiek toch naar de koning. “Rutte is degene die moet boeten in de Kamer en niet de koning, maar het publiek kijkt toch naar de acties van Willem-Alexander.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee