Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kim-Lian: ‘Ja, ze hebben ouderdomsgebreken, maar ze genieten nog wel van de mooie momenten met ons en met elkaar’

Kim-Lian: ‘Ja, ze hebben ouderdomsgebreken, maar ze genieten nog wel van de mooie momenten met ons en met elkaar’

Kim-Lian: ‘Ja, ze hebben ouderdomsgebreken, maar ze genieten nog wel van de mooie momenten met ons en met elkaar’

Kim-Lian van der Meij (37) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (38), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (9), William (7) en Benjamin (4). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Kim-Lian: ‘Ik ben een huismus geworden’

Ik klim zo langzaam richting de veertig jaar. En hoewel ik me in mijn hoofd nog steeds voel als een meisje van zestien, zegt mijn lichaam geregeld wat anders. Pijntje hier, pijntje daar, een stijve onderrug, vermoeide benen en soms zelfs al wat vergeetachtigheid. Daniel en ik lachen er vaak om wanneer we ’s ochtend vroeg weer als krakende zombies uit het bed rollen. Ja, de aftakeling is begonnen, de rotzak.

Oudjes
Diezelfde aftakeling zie ik in extremere mate de laatste twee jaar ook bij Skai en Moon, onze honden. Twee grote alaska-malamutes van inmiddels dertien jaar oud. In hondenjaren is dat 91, dus je mag ze toch met recht oudjes noemen. En waar ze ons vroeger als wolven over straat trokken als we ze uitlieten, zijn ze nu niet vooruit te branden. Daniel gaat nog weleens een stukje met ze fietsen, iets wat ze vroeger heerlijk vonden. Kilometers lang konden ze je met fiets en al zonder moeite tot zo’n 25 km p/u trekken. Je hoefde niet eens te trappen. Maar tegenwoordig is Daniel de oprit van ons huis nog niet af of ze willen al rechtsomkeert maken. Met tegenzin komt er dan een voorzichtig drafje naast de fiets, maar van harte gaat het niet meer. Ook als ze opstaan uit hun mand of van de bank, gaat dat met piepende scharnieren. Skai zakt soms zelfs door zijn achterpoten. Och arme. We kijken het allemaal met lede ogen aan en proberen te helpen waar het kan. Zo zijn we al weken hondendrollen aan het opruimen, omdat ze beiden af en toe hun grote boodschap niet meer kunnen vasthouden. Ja, goor verhaal, I know. ‘O mama, Skai poept in de keuken!’, schreeuwde William laatst. Ik hoor je denken: laten jullie die honden weleens uit? Uiteraard, en ze kunnen ook nog door het hondenluik naar de tuin rennen in geval van hoge nood. In huis hun behoefte doen, was dus nog nooit eerder gebeurd. Gelukkig. Want het is me toch een partij smerig. Bah, kokhalzend sta ik het op te ruimen en me te bedenken wat we ertegen kunnen doen. Moeten we ze luiers laten dragen, net als baby’s? Is er een medicijn voor? Volgens de dierenarts hoort het erbij: extreem oude dieren vergeten soms gewoon dat ze moeten kakken. Ik vind het zielig. Ik zie aan ze dat ze zelf ook schrikken als ze per ongeluk iets laten vallen.

‘Bij de laatste dierenartsbezoeken is het woord al een paar keer gevallen: inslapen’

Inslapen
Het is dus onvermijdelijk… De laatste dagen zijn geteld. Hoe lang hebben ze nog? Een jaar? Een paar maanden? Weken? Hoe lang kunnen we nog van ze genieten, en zij van ons? Hoeveel knuffels kunnen we ze nog geven? En wat doe je als je hond echt niet meer kan lopen? Wanneer hij elke dag je huis onderschijt? Wanneer besluit je: nu is het klaar? Ik vind dat heel moeilijk, want je wilt een dierbare zo lang mogelijk bij je houden.
Bij de laatste bezoekjes (best frequent) aan de dierenarts is het woord al een paar keer gevallen. Het woord dat ik als kind voor het eerst hoorde toen onze ouwe Brutus zich alleen nog maar slepend en schuivend kon voortbewegen. Het woord waarvan ik toen dacht dat het van tijdelijke aard was: inslapen.
Wanneer laat je je hond inslapen? Voor mij is dat wanneer het beestje veel pijn heeft. Een pijn die niet langer draaglijk en te verhelpen is en waardoor de hond zijn levenslust verliest. Gelukkig is dat nog niet het geval bij Skai en Moon. Ja, ze hebben ouderdomsgebreken, maar ze genieten nog wel van de mooie momenten met ons en met elkaar. De boswandelingen, een stukje overgebleven vlees van de kinderbordjes of een lekkere aai over hun prachtige, langharige, zwart-witte vacht.
Dus voorlopig koesteren we elke dag met elkaar. En wat zou het een mooi cadeau zijn als we ze deze kerst nog één keer kunnen meenemen naar Zweden. Nog één keer samen op vakantie. Nog één keer samen in de sneeuw…

De column van Kim-Lian komt uit Flair. Flair 02 ligt tot 16 januari in de winkel.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome