Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kim-Lian: ‘Ik heb de kooktalenten van mijn oma en moeder niet meegekregen’

Kim-Lian: ‘Ik heb de kooktalenten van mijn oma en moeder niet meegekregen’

Kim-Lian: ‘Ik heb de kooktalenten van mijn oma en moeder niet meegekregen’

Kim-Lian van der Meij (37) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (38), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (9), William (7) en Benjamin (4). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Kim-Lian: ‘Ja, ze hebben ouderdomsgebreken, maar ze genieten nog wel van de mooie momenten met ons en met elkaar’

makan doeloe
Goede voornemens. Mag het nog? Of zijn we al te ver in januari om hier nog over te spreken? Maakt ook niet uit, ik heb ze niet. Maar mijn vrienden en familie hebben ze wel voor mij. Met kerst heb ik verschillende mooie kookboeken cadeau gekregen. Van Jamie Olivers 5 Ingrediënten tot Easy Vegan van Living the green life. De gedachte dat dit een allesbehalve subtiele hint was om achter het fornuis te kruipen is me niet ontgaan. Ik kook nooit. Nou, laat ik zeggen: zelden. De keren dat ik moed had om sperziebonen met aardappels en een speklapje te maken, dateren van jaren geleden. Het lapje spek werd koolzwart, de aardappels waren hard en rauw en de sperziebonen vielen van het doorkoken bijna uit elkaar. De gezichten aan tafel lieten er geen misverstand over bestaan. Ik kan niet koken. Best raar, aangezien mijn roots in Indonesië liggen, waar men van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat met maar één ding bezig is: makan (eten). Het is makan voor en makan na. Makan doeloe, zei mijn oma altijd. Wat ‘eerst eten’ betekent. Mijn Indonesische oma Lian, die vroeger samen met opa Piet bij ons inwoonde, verlekkerde de hele straat met de heerlijke geuren die uit haar keuken kwamen. Niet voor niets bleven er vaak mensen bij ons eten. We hadden een hoop ‘kennissen’, joh. Zelfs de postbode at weleens een hapje mee. Ik vond het gezellig. Al besef ik nu dat het vooral door mijn oma’s kookkunsten kwam dat we zo geliefd waren.

‘Mijn Indonesische oma Lian, die vroeger samen met opa Piet bij ons inwoonde, verlekkerde de hele straat met de heerlijke geuren die uit haar keuken kwamen’

De keuze was reuze en wij mochten ook altijd mee-eten. Soms tot ergernis van mijn moeder. Ook zij is een magiër in de keuken, alles wat ze maakt is smakelijk en een genot voor het oog. Kunstwerkjes op zichzelf, zo mooi zijn de borden versierd als zij zich uitslooft. En dat was nou net het probleem. Oma was haar zo vaak voor (die begon in de ochtend al met de voorbereiding voor het diner), dat moeders niet eens aan zelf koken toekwam. Maar ja, het moge duidelijk zijn, ik heb die talenten niet meegekregen. De kinderen en ik zijn gezegend met Daniel die iedere avond voor ons kookt. Hij doet dat met verve én plezier. Wat zouden we zonder hem moeten? Gelukkig voel ik me niet mislukt als (huis)vrouw of zo. Ik heb er geen complex aan overgehouden. Er zijn zat andere zaken die ik wél kan en met plezier doe om mijn aandeel in ons leven nuttig te houden. En de wonderen zijn de wereld nog niet uit, hè?! Zo werd laatst vanuit de keuken hard om mijn hulp geroepen, nadat Daniel met de zweetdruppels op zijn voorhoofd, de koekenpan van frustratie bijna uit het raam had gegooid. Ook Daniel smokkelt met koken. De kinderen eten graag één keer in de zoveel tijd pannenkoeken. Ik ook. Maar die maakt manlief nooit zelf. Nee, kant en klaar uit een pak. Opwarmen en klaar is pannenkees. Ja! Zo kan ik het ook. De kinderen wilden graag échte pannenkoeken. Zelfgemaakt. Het maken van de mix en het hele bakproces eens meemaken. En daar kwam ik om de hoek kijken. Want als ik iets heb opgestoken in de keuken, dan waren het de koekenpanmomenten van mijn vader vroeger. Die maakte er een voorstelling van. Pannenkoeken vlogen door lucht van de éne pan in de andere. En wij mochten als kind meedoen in dit spel. Dus dat vlugge vlieg- en smijtwerk zit nog altijd in mijn vingers. Pannenkoeken rond en fraai, je doet het in een handomdraai! En zo werd ik in vijftien minuten tijd de held in de keuken…Geen kookboek voor nodig gehad.

De column van Kim-Lian komt uit Flair. Flair 03 ligt tot 23 januari in de winkel.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome