Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kim-Lian: ‘Chocoladepasta werd ingeruild voor plantaardige producten’

Kim-Lian: ‘Chocoladepasta werd ingeruild voor plantaardige producten’

Kim-Lian: ‘Chocoladepasta werd ingeruild voor plantaardige producten’

Kim-Lian van der Meij (35) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (36), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (8), William (6) en Benjamin (3). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Kim Lian: ‘Ik ben geen strenge moeder’

‘Kroketten!’ Hongerig renden we richting de buffettafel. Voor een nieuw programma waren we die dag om zeven uur begonnen met draaien. Een broodje kroket ging er wel in. Twee zelfs. En ik deed er ook nog een flinke klodder mosterd op. Met mijn mond vol raakte ik in gesprek met een leuke cameraman. Ik had nooit eerder met hem gewerkt. ‘Heb jij de documentaire What the Health gezien?’ vroeg hij, terwijl hij een hap nam van zijn zelfgemaakte lunch, een speltbroodje met hummus. ‘Dat is een documentaire over hoe wij mensen onszelf ‘ziek’ eten door (te veel) dierlijke producten tot ons te nemen: vlees, melk, eieren en meer.’ ‘O ja joh? Nou, wie weet ga ik er eens naar kijken’, antwoordde ik, terwijl ik gulzig de laatste hap van mijn warme kroket nam.

Veganistisch geneuzel, gonsde het door mijn hoofd. Steeds meer mensen om me heen zijn of worden veganist. Ik respecteer iedereens keuze, maar ik krijg er soms jeuk van. Je mag dit niet, je mag dat niet. Mijn tandarts roept ook al maanden tegen me dat ik moet stoppen met melk drinken. Wat is er mis met melk? Al van kinds af aan is mij ingeprent dat melk gezond is. Melk is goed voor elk! Goed voor sterke tanden en botten! Dus sorry, beste tandarts, ik drink mijn dagelijkse glas koude melk. En sorry, aardige cameraman, maar ik heb niet voor niets scherpe snij- en hoektanden, ik ben een carnivoor. Dus eet ik af en toe een stukje vlees. Diezelfde avond lag ik met mijn vriend Daniel op de bank en stelde voor om tóch die docu te kijken. Daniel was meer in the mood voor een Scandinavische crimi, maar ik won. Anderhalf uur hebben we gebiologeerd naar What the Health gekeken en eindelijk (na over dit onderwerp al veel gehoord te hebben) kwam het bij me binnen. It finally hit me! En ik voelde de behoefte om ons eetgedrag om te gooien. Daniel had dat iets minder. ‘Het is erg Amerikaans aangezet en er zijn ook weer artsen die alles wat aan bod kwam in de docu ontkrachten of tegenspreken.’ Maar ik was óm! In elk geval om het te proberen. Baat het niet dan schaadt het niet.

‘De chocoladepasta werd ingeruild voor honderd procent plantaardige producten’

Ik zal jou (lezer van deze column) er niet van proberen te overtuigen dat alle dierlijke producten slecht voor je zijn, want dat mag je zelf bepalen. Maar ik ga zo min mogelijk bewerkt vlees eten en op zoek naar zo veel mogelijk plantaardige alternatieven voor melk, kaas, boter en yoghurt. En als ik iets in mijn hoofd heb, dan heb ik het niet in mijn kont. Dus vulde ik de volgende dag mijn boodschappenkar met plantaardige producten. Sojamelk, amandel- en rijstdrank, kokosdrink, plantaardige boter op basis van avocado en walnoten en zelfs de gebruikelijke aardbeienjam en chocoladepasta werden ingeruild voor honderd procent plantaardige varianten. Daniel en de kinderen keken dit met lede ogen aan. ‘Kim, overdrijf je nu niet een beetje?’ vroeg Daniel. ‘Jeetje mam, dit is toch helemaal niet lekker?!’ mopperde Ronja. We zullen zien, dacht ik. De sojayoghurt ging er prima in bij de kids. En ook de lunchboxjes, gevuld met speltbrood en plantaardig broodbeleg, kwamen leeg terug. Om te zeggen dat we veganisten zijn geworden, is overdreven, maar ik laat die kroketten staan en vraag de productie of ze voortaan een salade voor me kunnen cheffen.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome