Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kim-Lian: ‘Mijn halve kies is afgebroken’

Kim-Lian: ‘Mijn halve kies is afgebroken’

Kim-Lian: ‘Mijn halve kies is afgebroken’

Kim-Lian van der Meij (37) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (38), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (9), William (7) en Benjamin (4). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Kim-Lian: ‘Die afwijzingen wakkerden mijn strijdlust aan’

de kroon 
Eindelijk een relaxed tv-avondje voor de boeg. Huispak aan, dekentje erbij en lekker op de bank met chips met dip voor m’n snufferd. En, niet geheel onbelangrijk: mijn man naast me. Mijn guilty pleasure, die chips en dip dan. Als ik eenmaal begin, kan ik niet meer stoppen. En Daniel gelukkig ook niet. Dus zitten we samen te zondigen. Gretig prop ik de eerste chips (mét dip) in mijn mond en wil ik voor een tweede ronde gaan. Opeens hoor ik een harde knak in mijn mond. Alsof er iets hards tussen mijn tanden zit. Zo hard is die chips toch niet? Wat is het dan? Een verdwaald zaadje? Een steentje?

Nou, een stukje tand. En niet zo’n lullig stukje ook. Mijn halve kies is afgebroken. En met dat besef begint meteen de zenuw die nu open in mijn mond ligt te zeuren. Aauuuww! Niet eens denkend aan mijn tand en de gevolgen, kijk ik sip naar de bak met chips. Tja, dat gaat ’m nu niet meer worden. En ik had er nog wel zo’n zin in! De volgende ochtend lig ik op de tandartstoel. Mijn tandarts werpt een blik en zegt: ‘Dat wordt een kroon, mevrouw.’
Ik heb een leuke tandarts met wie ik erg kan lachen. Niet echt handig als je allerlei slangetjes, buizen en wattenrolletjes in je mond hebt, maar ik ga in ieder geval met gepaste zin naar hem toe. Ik heb hem een keer vanuit Zweden gebeld, omdat ik zo’n kiespijn had en daar niet meteen ergens terechtkon voor hulp. ‘O wacht maar even,’ zei hij aan de andere kant van de lijn. Ik hoorde hem naar de acupunctuurkaart lopen, die aan de muur hangt. Heb er vaak genoeg naar gestaard als ik weer eens heel lang moest stilliggen met mijn mond open. ‘Welke kies is het?’ vroeg hij. ‘Eh, de een-na-laatste rechtsachter,’ antwoordde ik hem al tellend met mijn vinger in mijn mond. ’Tussen je duim en je wijsvinger loopt een acupunctuurbaan die verbonden is met een stukje van je dikke darm, die weer verbonden is met die zere kies van je,’ stelde hij. ‘Knijp maar behoorlijk ferm op die plek tussen je vingers en de pijn zal afnemen.’ En verrék, het hielp ook nog! Het heeft de drie dagen pijn totdat ik in Zweden geholpen kon worden aanzienlijk draaglijker gemaakt. Sindsdien is mijn tandarts mijn held.

‘Knijp maar behoorlijk ferm op die plek tussen je vingers en de pijn zal afnemen’

Een kroon, gonst het nog door mijn hoofd, mijn eerste kroon. Ik moet meteen aan mijn vader denken, die al jaren een losse kroon op zijn hoektand heeft – hij is te lui om naar de tandarts te gaan – en daar altijd goocheltrucjes mee uithaalt om mijn kids te laten lachen. ‘Is het normaal om op deze leeftijd een kroon te krijgen?,’ vraag ik hem. Misschien is het een heel domme vraag, maar dat is het eerste wat ik me afvraag.

‘Ja hoor, bent al 37.’ Ik val even stil. Al 37?! Niet het getal 37, maar het woordje ‘al’ waar hij de nadruk op legt. Ik voel me ineens 73 en vind mijn tandarts een stuk minder leuk. Maar dat zeg ik maar niet hardop, hij heeft tenslotte een grote verdovingsnaald vast in mijn mond. Ik troost mezelf met de gedachte dat ik vanavond weer chips met dip kan eten.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome