Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kim Kötter’s leven bestaat niet uit glitter en champagne: ‘Ik heb ook kinderen die over me heen kotsen’

Kim Kötter’s leven bestaat niet uit glitter en champagne: ‘Ik heb ook kinderen die over me heen kotsen’

Kim Kötter’s leven bestaat niet uit glitter en champagne: ‘Ik heb ook kinderen die over me heen kotsen’

Kim Kötter (37) was van tevoren een beetje bang: wat gaat ‘Expeditie Robinson’ met me doen? Maar ze kwam er sterker uit dan ooit. ‘Meedoen aan dat programma is life changing voor mij geweest.’

In een oud schoolgebouw in Hilversum komt Kim de voormalige lerarenkamer – nu lunchcafé – binnenlopen. Ze is druk. En nee, niet omdat ze niet kan plannen want dat kan ze prima, maar omdat ze gewoon veel dingen tegelijk kan en wíl doen. Ze is een aanpakker. “Niks mis mee”, zegt ze lachend. “Ik heb altijd geleerd om te werken, om je schouders eronder te zetten. Van stilzitten gaat niemand vooruit, toch?”

Jij noemt het ‘lekker aanpakken’, iemand anders zou het ADHD noemen.

“Maar die zien mij niet aan het einde van de dag uitgeput op de bank liggen. Ik kan ook heel goed niks doen. Alleen kan ik dat omdat de hectiek er óók is. Het moet niet gaan kabbelen, daar ben ik veel te energiek, maar ook te leergierig voor. Misschien is het vele doen ook wel een manier om de boel daarboven – ze tikt met haar vingers op haar hoofd – op scherp te stellen. Er moet een uitdaging zijn, anders vind ik er niks aan.”

Zijn de vlogs voor je YouTube-kanaal ‘Lekker veel hooi op de vork’ dat ook?

“Ik had zoiets nog niet eerder gedaan, dus ik leer heel veel. Praktisch: hoe film ik mezelf en dat wat ik doe, maar ook in de zin van hoe je je leven wilt weergeven. Wat wil ik laten zien? Er zit niet echt een idee achter, ik ben gewoon begonnen. Ik kijk niet naar andere mamavloggers of influencers, want dat ben ik niet. Ik ben vooral mezelf. Dat hele gekunstelde, daar houd ik niet van en dus laat ik mijn leven zien zoals het is. Oók als de kinderen even niet zo leuk zijn, of als ik zonder make-up en met ontploft haar in mijn keuken sta. Veel mensen hebben het idee dat Jaap en ik een leven van louter rode lopers, glitter en champagne hebben. Maar hoe realistisch is dat? Ik heb twee kinderen die over me heen kotsen, ik moet ’s nachts wel honderd keer mijn bed uit als er eentje ziek is, we hebben geen nanny en als we gaan verhuizen, ben ik zelf aan het sjouwen.”

Je krijgt soms best heftig commentaar op wat je doet. Zou dit een reden zijn om te stoppen met social media?

“Ik heb een gladde rug. Het scheelt dat ik al bekend was voordat ik ging vloggen. Ik weet dat mensen ongenuanceerd uit de hoek kunnen komen, maar laat ik me daardoor stoppen? Natuurlijk niet. En dat betekent niet dat het me helemaal koud laat, want je komt wel aan mijn gezin. Laatst vond iemand iets niet leuk van Jaap. Ik weet niet eens meer wat, maar dan komen er dus wel haatberichten binnen. Over hoe walgelijk mijn man is. En dat ik dan ook wel een walgelijk wijf moet zijn. Hállo, waar gáát
dat over? Daar schiet toch niemand iets mee op? Mijn vader leest het ook, die heeft er soms slapeloze nachten van. Hij stuurt die mensen vaak een bericht waarin hij netjes zegt dat hij ‘de vader van’ is en dat hij die negativiteit niet op prijs stelt. Natuurlijk heel lief, maar liever wil ik niet dat hij dat doet.”

Dit is, na achttien jaar, het eerste jaar waarin jij de Miss Nederland-verkiezing niet zelf organiseert. Vind je dat moeilijk?

“Nu niet meer, maar toen ik het net had besloten, dacht ik wel even: doe ik hier wel goed aan? Het was alleen niet meer te combineren met mijn andere werkzaamheden. Vorig jaar ben ik al meer op de achtergrond getreden, dus ik heb me er langzaam van kunnen losweken. En ik was na 18 jaar ook wel klaar voor iets anders, voor een nieuwe uitdaging.”

En die was er, want je ging op expeditie.

Expeditie Robinson! Man, dat was geweldig om te doen. Het is echt life changing voor mij geweest. Terwijl ik van tevoren heel lang heb getwijfeld: Muck en Youp zijn nog zo klein, wat als ik zo lang weg ben? Ik had er slapeloze nachten van. En ja, dan ben ik ook wel zo’n Miep die hélemaal gaat uitzoeken wat dat met een kind doet. Ik heb de kinderarts gecheckt, de consultatiebureauarts, psycholoog en school. Zo van: als ik, in het ‘ergste’ geval, zes weken weg ben, heeft dat dan op de lange termijn effect op mijn kinderen? Er werd door iedereen geantwoord dat zij eigenlijk juist nu de ideale leeftijd hadden, omdat ze geen tijdsbesef hebben. Toen dacht ik: ik ga het gewoon doen.

Stap je dan gerust dat eiland op?

“Hoewel ik mijn mannen enorm miste, maakte ik me geen zorgen om thuis. Wel vroeg ik me af: wat gaat het met mij doen? Als alles wegvalt: man, kinderen, werk. Wie ben ik dan? Ik was een beetje bang voor oud zeer. Toen ik veertien was, was ik heel onzeker. Ik was altijd one of the guys, een jongensmeisje, maar raakte daar op mijn veertiende van in de war. Want die jongens hadden geen idee hoe ze met meisjes in de puberteit moesten omgaan. Ik vond dat verwarrend, waardoor ik nog onzekerder werd en in een identiteitscrisis belandde. Tijdens Expeditie Robinson werd ik weer dat meisje van veertien en kwamen al die gevoelens boven. Ik dacht: het kan twee kanten opgaan: ik kan er onzekerder uit komen, met zo’n gevoel dat je hebt als je als laatste wordt gekozen voor gym, maar het kon ook heel goed gaan. Dat laatste gebeurde gelukkig.”

Kwam je dan ook terug als een soort 2.0-versie van jezelf?

“Ik ben niet teruggekomen als een nieuwe, maar juist als de oude Kim. Toen ik alleen was en terug was bij dat jongensmeisje van toen, dacht ik: ik ben nu eenmaal zo. En dat is goed. Ik kan wel gemaakt worden tot het beeld dat iemand van mij heeft, maar is dat wie ik echt ben? Ik ben door dat programma eigenlijk terug bij mezelf gekomen. Ik leerde op mezelf te vertrouwen. Dat overleven op Duivelseiland was voor mij een metafoor voor mijn leven. Je kunt alleen overleven als je jezelf bent.”

Je komt uit een warm nest?

“Ja! Mijn vader is heel ondernemend, een aanpakker. Mijn moeder is de stabiele factor thuis. Zij zorgde voor rust. Ik heb beide in me. Ik ben zorgzaam en hands-on. Als je me belt met een probleem luister ik, maar wil ik ook direct kijken hoe ik je kan helpen. Als er een probleem is, schiet ik meteen in de regelmodus.”

Ook thuis? Denkt Jaap dan niet: stop eens met dat regelen?

“Nee, dat denkt hij niet. Ik denk dat we erg aan elkaar gewaagd zijn. We hebben veel overeenkomsten, maar zijn ook verschillend. Jaap is echt de man thuis. We hebben stiekem toch een wat traditionele verdeling. Behalve met de kinderen, dat doen we samen. Jaap doet echt alles voor en met de kinderen. Hij heeft ook een vrouwelijke kant die ik fijn én aantrekkelijk vind. Hij zegt het ook als hij iets niet durft of kan en kan ook rustig over een man zeggen dat hij hem knap vindt. Of dat hij alle liedjes van Mariah Carey leuk vindt. De meeste mannen durven zoiets niet te zeggen. Jaap wel, en dat vind ik een verademing.”

Lees ook
Schrijfster Susan Smit woont niet samen met haar man: ‘Het houdt je relatie fris’

Met welk nummer heeft hij jou versierd?

“Niet met een eigen nummer. Tijdens onze eerste date zaten we ’s avonds op een boot en kwamen we erachter dat we dezelfde afspeellijsten op Spotify hadden. Hij vond precies die nummers mooi die ik ook mooi vond. Toen wist ik: dit zit goed. Sterker nog: ik wist dat hij de vader van mijn kinderen zou worden. Omdat ik voelde dat hij niet alleen het beste uit mij zou halen, maar ook een veilige basis zou zijn voor een gezin. Waarom ik dat zo voelde? Geen idee. Soms moet je je gevoel niet willen analyseren, maar gewoon omarmen. Dat is ook de balans die ik nu in mijn leven heb gevonden: op je gevoel afgaan en tegelijkertijd nuchter blijven.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

? ? ? ? ? ik ben gewoon een beetje verliefd op deze foto. ⁣ ⁣ Zo gelachen bij dit shot. Je ziet het al aan het hoofd van Jaap dat hij weer aan het grappen en grollen is. Met tig man crew achter de camera. 😉 maar met zijn 4-tjes thuis kunnen we nog net zo hard lachen! Nog geen onvertogen woord gevallen. We maken er een feestje van. ⁣ ⁣ Wat kun je je huis waarderen als je zoveel thuis bent nu! Stiekem wel blij dat we net verhuisd waren.. ⁣ ⁣ Maar nog veeeeel blijer dat we allemaal nog gezond zijn. ⁣ ⁣ Inmiddels hebben al best een aantal van jullie (gelukkig milde) Corona gehad. (Zie ik op dm.) Ik hoop dat jullie en jullie familie allemaal de IC bespaard blijft. Ik duim voor jullie allemaal!! Doe voorzichtig! ⁣ ⁣ En wederom even een pluim voor een ieder in de zorg! Deze aankomende week wordt heavy! Fijn dat iedereen alle krachten bundelt. ? ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter) op

Het hele interview lees je in Flair 17-2020. Deze ligt tot en met 28 april in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh, Instagram