Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Karin Bloemen: ‘Muziek maken met elkaar, dat is de basis’

Karin Bloemen: ‘Muziek maken met elkaar, dat is de basis’

Karin Bloemen: ‘Muziek maken met elkaar, dat is de basis’

Zangeres en cabaretière Karin Bloemen (61) haakte zich door de coronacrisis heen. Want toen haar werk wegviel, kon ze dat nog wél doen. Nu is er een boek om iedereen de kunst van het haken te leren. “Haken is net als mediteren, enorm rustgevend. Behalve als het af móét, dan is het weer stressvol.”

“Haken doe ik écht overal. Ik ben het nu ook aan het doen. Dat kan heel goed hoor, haken en bellen tegelijk.” Karin is, als we bellen voor het interview, onderweg naar Uden, waar ze die avond gaat optreden. Haar man Marnix, gitarist in de band, rijdt, zij haakt. “Haken is voor mij net als mediteren. Het is enorm rustgevend. Behalve als het af móét, dan is het weer stressvol.”

Valt uit te leggen wat haken voor jou zo leuk maakt?

“Het is een creatief proces en daarin ben ik vrij om te kiezen: welke kleuren, welk patroon, katoen of wol? Ik ben nu bezig met een mouwinzet en terwijl ik een oranje randje haak, denk ik na over welke kleur ik binnen dat randje ga gebruiken: okergeel of donkerblauw? Dat alleen al, bezig zijn met die kleuren, zorgt voor emotionele associatie. Ik zet elke keer een ander deurtje in mijn hersenen open. Lichte kleuren brengen me terug naar de tijd van toen mijn kinderen baby waren, bruin en okergeel naar de jaren zeventig. Kleuren zijn heel belangrijk. Ik heb een keer een zwarte omslagdoek gehaakt, daar werd ik me toch een partij chagrijnig van.”

Wat ben je nu aan het maken?

“Een lang vest voor een mevrouw die dat bij me heeft besteld, want ik haak gewoon op bestelling. Ze wilde een vest met granny squares, dat zijn van die gehaakte vierkante pannenlappen. Ik haak al heel lang, voor bijna al mijn collega’s in het theater heb ik omslagdoeken gehaakt. Als we onderweg waren met de tourbus, zat ik met een bol wol op schoot en een tas met haaknaalden tussen mijn benen te haken. Je vroeg net waarom ik het zo leuk vind, en ik denk dat het ook te maken heeft met een bepaalde state of mind. Het maakt me rustig, ik con- centreer me op wat ik aan het doen ben, stokje, half stokje, dubbel stokje, maar kan ook nog gewoon volgen wat er om me heen gebeurt. Deze zomer heb ik vijf boeken geluisterd terwijl ik aan het haken was.”

Lees ook
Soumaya Ahouaoui (34) is een drukke actrice: ‘Ik  word als 24-jarige gezien. Prima hoor’

Je dochters helpen mee. Toen de opdrachten tijdens corona binnen kwamen, zette je ze aan het haken.

“Ik had voor de grap een wc-rol gehaakt toen de coronacrisis begon, omdat iedereen die aan het hamsteren was, en op Instagram gedeeld. De aanvragen stroomden binnen. Ik had zo veel bestellingen dat ik een lamme arm kreeg. Dus ik vroeg mijn meiden of ze iets wilden bijverdienen en heb ze geleerd hoe ze moesten haken. Ze vonden het leuk en voor mij was het heel fijn. Het is toch een beetje verdeel en heers, haha. Ik vraag wat ze die dag kunnen leveren, vijf of tien vierkantjes. Ze studeren allebei, dus ze kunnen dat gewoon inplannen, anderhalf uur leren, halfuurtje haken, anderhalf uur leren, halfuurtje haken. Het is ontzettend leuk om dat met elkaar te doen. Zo kan ik ze al hakend mijn levenslessen meegeven.”

Welke lessen zijn dat?

“Dat ze moeten genieten van het leven. Dat klinkt misschien simpel of vanzelf-sprekend, maar het is zó belangrijk. En het zit vaak in kleine dingen.”

Je hebt een boek gemaakt. Daarin schrijf je over je oma, die goed kon handwerken en van wie je het fanatisme hebt geërfd.

“Mijn vaders moeder kon verschrikkelijk goed haken en breien. Ze breide de schaatspakken van mijn vader en haakte van die enorme spreien voor op bed. Ze zat altijd in een rieten stoel midden in de huiskamer en ging los met bollen echte wol en puur katoen. Ze had een heel vaste hand en haar tempo was indrukwekkend, ze kon uren achter elkaar haken. Ze ging gerust tot ’s avonds laat door omdat ze het af wilde hebben. Dat herken ik, ik vind het ook moeilijk om halverwege de haakpen neer te leggen en iets anders te gaan doen.”

Lees het hele interview met Karin Bloemen in Flair 39-2021, deze ligt van 29 september t/m 5 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst Saskia Smith | fotografie Bart Honingh