Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kans op zeldzame aandoening bij kindje Kim Kötter en Jaap Reesema

Kans op zeldzame aandoening bij kindje Kim Kötter en Jaap Reesema

Kans op zeldzame aandoening bij kindje Kim Kötter en Jaap Reesema

Halverwege juni kregen kersverse ouders Kim en Jaap de schrik van hun leven, toen hun pasgeboren zoontje Muck getroffen werd door een ALTE. Dat is een soort aanval, waarbij het lijkt dat je kindje niet meer leeft.  Gelukkig is het destijds allemaal goed afgelopen en hield hij er geen blijvende schade aan over. Maar nu is is er alweer slecht nieuws voor de jonge ouders van kleine Muck.

Zeldzame ziekte
Aan het weekblad Privé vertelt Kim dat er een kans bestaat dat Muck aan de zeldzame ziekte Von Willebrand lijdt. Dit heeft niks te maken met de ALTE die hij kreeg, maar is een erfelijke ziekte die in de familie van zijn vader Jaap voorkomt. Bij deze aandoening stolt het bloed minder snel dan zou moeten. “Jaap heeft die ziekte en zijn moeder ook”, vertelt Kim aan Privé.

Moeizame bevalling
Ook laat ze weten dat dit wel eens de reden kan zijn waarom haar bevalling zo moeizaam verliep en lang duurde. “Omdat ze wisten dat de ziekte in Jaaps familie voorkomt, konden ze bij mijn bevalling geen vacuümpomp gebruiken. Dit uit angst dat de druk op Mucks hoofdje een hersenbloeding zou veroorzaken. Ik moest het daarom volledig op eigen kracht doen en daarom ben ik drie uur aan het persen geweest.”

View this post on Instagram

? @muckepuk

A post shared by Kim Kötter (@kimkotter) on

Afwachten
Momenteel is het een kwestie van afwachten. Een eerdere test op de ziekte is namelijk mislukt en de artsen moeten erg voorzichtig zijn met het afnemen van bloed. “Ze hebben hem wel een aantal keer proberen te prikken, wat hem veel pijn heeft gedaan. Dat moet straks allemaal nog een keer en dat is uiteraard geen fijn vooruitzicht.”

Extra alert
Als Muck de diagnose krijgt, zullen Kim en Jaap altijd extra alert moeten zijn. “Muck zal dan ook altijd een speciaal bandje moeten dragen. Als hem iets overkomt en hij belandt in het ziekenhuis, dan moet men daar weten wat hij heeft, voor ze ook maar iets met hem doen. Moet hij bijvoorbeeld geopereerd worden, dan moeten ze hem een injectie geven om zijn bloed te laten stollen. Het kan dus wel zijn dat we levenslang hebben.”

Positief gestemd
Het is nog niet duidelijk of Muck de ziekte echt heeft, maar Kim denkt dit haast wel zeker te weten. “Muck heeft bijvoorbeeld al sinds zijn geboorte een bultje op zijn hoofd dat nogal traag geneest en dat is geen goed voorteken.” Daarentegen blijven de kersverse ouders wel positief. “Maar dan nog: ook mét deze ziekte kun je een gelukkig leven leiden hoor, kijk maar naar Jaap! We staan er positief in en we weten in ieder geval wat we moeten doen.”

Bron: Grazia

Lees ook: