Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Zanger en acteur Jim Bakkum (34): ‘Het is nu tijd dat ik bewustere keuzes ga maken’

Zanger en acteur Jim Bakkum (34): ‘Het is nu tijd dat ik bewustere keuzes ga maken’

Zanger en acteur Jim Bakkum (34): ‘Het is nu tijd dat ik bewustere keuzes ga maken’

Door zijn autobiografie die nét is verschenen, ontdekte zanger en acteur Jim Bakkum (34) dat hij nog wat te verwerken had van zijn Idols-tijd. En dat hij meer invloed wil hebben op waar hij ‘ja’ tegen zegt. Eindelijk voelt hij zich volwassen. “Ik was altijd dat jochie, maar tegenwoordig word ik door jonge mensen om advies gevraagd, dat vind ik heel mooi.”

Je zegt dus Jim, geen Djim. In het echt is hij langer dan hij op televisie of een filmdoek lijkt.  Ja, het programma Idols was een enorme hype destijds. 

Ziehier een top drie van de meestgestelde vragen of opmerkingen die Jim Bakkum al bijna twintig jaar krijgt. En waarvan ik er meteen twee – dat van Djim wist ik – argeloos uit mijn mouw schud tijdens onze eerste kennismakingsminuten. Het maakt hem niet uit, hij is het gewend. Dus legt hij eerst zijn telefoon en autosleutels neer op het bureau van de vergaderzaal van zijn kantoor waar dit gesprek plaatsvindt en gaat rustig thee halen (“Wil jij ook wat?”). Hij blijft iets langer weg omdat er een kledingzak wordt afgeleverd waarin een smoking zit – vanavond is hij aanwezig bij het Televizier Gala. De smokingbezorger wil nog even zijn naam horen en een handtekening voor ontvangst. De man herkent hem overduidelijk totaal niet. Jim: “Ik heet Jim Bakkum. Waar moet ik mijn handtekening zetten?”

Het zijn drukke tijden voor je. Er was de première van de film Liefde zonder grenzen, je schreef je autobiografie, je gaat bijna op tournee met een nieuwe theatershow en je runt met je vrouw Bettina een gezin met drie kinderen. Waar haal je de tijd en energie vandaan? 

“Ik leef per dag en soms per week, daar komt het op neer. Ik heb sinds kort geen management meer, ik doe al mijn zaken zelf. Sinds ik dat doe, heb ik veel meer controle en overzicht. Er zat steeds een brug tussen mij en de vragen die ik kreeg. Nu ik mijn eigen agenda beheer, voel ik veel meer vrijheid.”

Had je die eerder niet? 

“Ik had altijd lijstjes met losse eindjes, moest vaker achter dingen aan gaan. Nu weet ik alles en dat werkt goed. Ik vind het ook leerzaam. Op mijn vijftiende kreeg ik een management, een platenmaatschappij en tourmanager in de schoot geworpen. Nu onderhandel ik zelf en verdiep me in contracten. Dat idee van: jij bent de artiest, ga maar rustig zitten wij regelen het wel, wilde ik niet meer. Ik ben wie ik ben, ik hoef niet gerepresenteerd te worden door een management of een talentenbureau.”

Heb je iets in te halen van die jaren? 

“Ik wil meer zelf gaan ontwikkelen, gaanschrijven en bedenken. De afgelopen jaren was ik vooral een poppetje dat van film naar film ging. Als ik meer input wilde geven in het personage of het script kon dat vaak niet. Ik ben daar wel een beetje klaar mee, en eraan toe om meer zelf te gaan maken.”

Is er iemand die je wat dat betreft om raad vraagt, die jou adviezen geeft? 

“Bettina. Ik vroeg haar altijd al veel, zij kent het vak natuurlijk ook. Bettina kijkt naar de langere termijn en vraagt zich af wat het oplevert wat ik doe. Muziek vind ik bijvoorbeeld heel leuk om te doen, maar mijn hypotheek betaal ik er niet van. Want feesten en partijen afgaan zoals vroeger doe ik niet meer.”

Terwijl alles voor jou met muziek begon. Als kind zat je in een band met je broer Danny, je deed mee aan Idols…“Ik zing nog steeds, ik ga dit najaar ook weer het theater in. Maar ik vind de muziekwereld niet zo leuk. Die constante druk van een hit moeten scoren, de charts moeten halen, dat wil ik niet. Ik begon ooit op nummer één, had gouden en platina platen. Maar mijn tweede album kwam binnen op nummer twintig in de album-charts. Een beginnend artiest zou door het dak gaan van zoiets, voor mijn label was het een teleurstelling. Na dit album werden er nog twee singletjes uitgebracht en werd ik gedropt. Wat prima was, trouwens.”

Je was toen zestien, dat moet toch ook heftig geweest zijn? 

“Er brak een periode aan waarin ik veel op de bank lag. Met heel lelijk geblondeerd haar, soms was het enige wat ik deed op mijn Uggs ons hondje uitlaten. Ik had geen discipline voor een dagritme en had mijn havo niet afgemaakt vanwege Idols. Ik kwam als vijftienjarige in een enorme hype terecht, en net toen ik aan die hype gewend was, hield ie langzaamaan weer op. Dat deed iets met me.”

Lees ook
Cynthia Abma (52): ‘Of ik alsjeblieft mijn T-shirt even kon uittrekken?’

Wie was er toen voor jou om raad aan te vragen? 

“Ik had mijn management nog voor de optredens en ik had mijn vader. Hij had zijn werk als timmerman opgezegd om mij naar alle optredens te begeleiden en was bij mij in dienst. Toch was ik zoekende, ik ben zelfs nog bij een modellenbureau gaan praten. Nu denk ik: wat dácht ik? Achteraf zie ik het als een mooie tijd, die ik pas kon verwerken door mijn boek. Lange tijd had ik daar de vaardigheden niet voor.”

Waar kwam je achter? 

“Ik was een jongen uit een klein dorp die zichzelf altijd al anders voelde, die wat laconiek aan een talentenjacht meedeed en in één klap zijn eigen leven en dat van zijn familie zag veranderen op de heftigste manier die je maar kunt bedenken. Iedereen wilde iets en intussen wist ik van niets: in hippe clubs waar allemaal liflafjes werden geserveerd, bestelde ik het liefst een mandje stokbrood met kruidenboter. Net zoals we thuis deden als we uiteten gingen, nu durfde ik dat niet. Thuis belden er de hele dag door drommen mensen aan, maar ik voelde me totaal geen tieneridool. Eigenlijk voelde ik me nog steeds net zo anders als daarvoor.”

Lees het hele interview met Jim Bakkum in Flair 44-2021, deze ligt van 3 t/m 9 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst Liesbeth Smit | Fotografie Bart Honingh