Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Jesse Klaver (33): ‘Het heftigste wat ik ooit meemaakte, is het verlies van mijn moeder (51)’

Jesse Klaver (33): ‘Het heftigste wat ik ooit meemaakte, is het verlies van mijn moeder (51)’

Jesse Klaver (33): ‘Het heftigste wat ik ooit meemaakte, is het verlies van mijn moeder (51)’

Vader en echtgenoot, en dan pas politicus. Jesse Klaver (33), fractievoorzitter van GroenLinks, praat met Flair over balans vinden tussen werk en privé, zijn jeugd en dealen met dreigementen. ‘Carnaval vieren we altijd op een geheime locatie; dan ga ik helemaal vermomd.’

In wat voor gezin ben jij opgegroeid?

“Ik ben geboren in Roosendaal, mijn moeder was twintig toen ze me kreeg. Mijn vader verdween uit ons leven toen ik nog een baby was, dus ze stond er alleen voor. Ze koos voor economische zelfstandigheid en heeft altijd heel hard gewerkt om voor mij te zorgen en mij alles te geven wat ik nodig had. Ze had onregelmatige diensten en soms twee banen tegelijk. Omdat ze het belangrijk vond dat ik stabiliteit had, woonde ik bij mijn opa en oma, maar ze kwam heel vaak langs. Als kind heb ik nooit beseft hoe zwaar zij het had, omdat ik me zo’n rijk jongetje heb gevoeld.”

Lees ook
Patty Brard (64) over haar uiterlijk: ‘Ik zie er niet zo uit omdat ik opgespoten ben’

Je opa speelde een belangrijke rol, hè?

“Ja, hij probeerde me continu dingen bij te brengen: hoe de economie werkt, waar geld vandaan komt, dat we op ons klimaat moeten passen… We gingen altijd op donderdag fietsen en frietjes eten, en dan vertelde hij over de wereld, filosofie en geschiedenis. Hij vond dat ik mijn eigen land moest kennen, maar liet me ook de rest van de wereld zien door middel van zijn verhalen. Toen ik met Jolein voor het eerst naar Florence ging, wist hij me precies te vertellen waar ik moest zijn. Dat had hij allemaal gelezen, zelf kwam hij Nederland namelijk nooit uit.”

Heb je je politieke bevlogenheid van hem meegekregen?

“Ja, dat denk ik wel. Het begon met de inval in Irak in 2002, toen was ik vijftien of zestien. Opa ging op koopavond in de stad zwijgen voor vrede, voor de V&D. En ik ging mee, want ik was toen al heel erg bezig met politiek en vond het verschrikkelijk wat er in het Midden-Oosten gebeurde. Tegelijkertijd schaamde ik me kapot, want dan sta je daar met een paar oude mensen te zwijgen rondom een bordje. Als nu maar niet dat meisje dat ik zo leuk vind me ziet, dacht ik. Maar toch deed ik het. Niet voor mijn opa, maar omdat ik voelde: ik moet hier iets tegen doen.”

Ligt jouw drive om zo hard te werken besloten in je jeugd?

“Ja, dat mijn moeder altijd zo hard heeft gewerkt, is bepalend geweest voor mijn werkethos. Mijn opa zei: ‘Weet je jongen,
zij heeft alles opzijgezet zodat jij kunt gaan studeren, nu is het aan jou.’ Het credo was: van hard werken gaat niemand dood.”

In 2017 overleed ze, veel te jong…

“Ja, ik was 31 en zij pas 51. Als ik nu moet zeggen wat het heftigste is wat ik in mijn leven heb meegemaakt, het grootste
verdriet, dan is dat het verlies van mijn moeder. Mijn moeder is op haar werk onwel geworden en nooit meer bijgekomen. Ze was net op een punt in haar leven dat ze iets minder hard hoefde te werken en ik heb altijd gedacht: de tijd die je met mij hebt gemist, kun je nu met je kleinzoons inhalen. Dat kan helaas niet meer, dat vind ik heel verdrietig.”

Je ziet je vader sinds kort ook weer, toch?

“Ja, hij heeft na de dood van mijn moeder contact met me gezocht. Ik ben er blij mee, hij is een heel lieve en vriendelijke man. Maar ik wil en kan er nog niet zo veel over zeggen, omdat het allemaal nog zo pril en in ontwikkeling is. Ik weet nog niet goed wat ik erbij voel, denk of wat voor band we hebben.”

Je bent zelf een heel betrokken vader, ook al heb je het druk. Hoe vind je de juiste balans?

“Mijn instelling is: ik ben op de eerste plaats vader en echtgenoot, en pas daarna ben ik fractievoorzitter van GroenLinks. Ik doe mijn werk met veel liefde, passie en lol, maar ik probeer mijn gezin voorop te zetten. Soms is dat lastig… Wat mij het meest is tegengevallen als politicus, is dat ik mijn kinderen zo vaak moet missen. Mijn vaste moment met de kinderen is de ochtend, dan breng ik ze altijd naar school. Op het werk weten ze ook dat ze me dan niet mogen inplannen.”

Roept Jolein je weleens terug als je te hard werkt?

“Jazeker, laatst nog. Ons zoontje was jarig, ik had de hele dag vrij genomen, we zouden zijn verjaardag in zo’n grote springhal vieren. Maar toen kwamen de klimaatdoelen naar buiten, en moest ik die ochtend toch weer werken en ’s avonds naar Pauw. Toen RTL ’s middags ook nog even wilde langskomen voor een quote, zei Jolein: ‘Gast, wat denk je zelf? Je kind is jarig en dan ga jij even om de hoek bij de springhal een interview staan geven?’ Zij is degene die me even uit die bubbel haalt, en ik had meteen zoiets van: ‘Ja, je hebt gelijk.’ Tegelijkertijd is ze weer zo lief dat ze me de volgende ochtend laat uitslapen als ik tot laat bij Pauw heb gezeten.”

Lees ook
Bibi Breijman (28) in Flair: ‘Door Waylon heb ik mijn burn-out gekregen’

Wat is je volgende stap: minister-president worden?

“Jazeker, daar ga ik wel voor tijdens de volgende verkiezingen. Mijn grote droom is om Nederlanders weer een stukje dichter bij elkaar te brengen. Ik denk namelijk dat we meer met elkaar gemeen hebben dan dat we van elkaar verschillen. Nederland moet een land zijn waar iedereen een andere mening mag hebben, maar waar we wel samen voor het Nederlands elftal kunnen juichen. Het is een grote opdracht, maar ik geloof in één Nederland.”

Lees het volledige interview, waarin Jesse nog meer vertelt over zijn jeugd, zijn gezin én de griezelige dreigementen die hij regelmatig krijgt, in Flair 06-2020. Deze editie ligt vanaf 5 t/m 11 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De kleine Klaver is geboren! ? Zijn mamma en hij maken het fantastisch. ❤️

Een bericht gedeeld door Jesse Klaver (@jesseklaver) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wij lopen het Paasweekend in. Wat zijn jouw plannen?

Een bericht gedeeld door Jesse Klaver (@jesseklaver) op

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Bart Honingh