Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Vivienne van den Assem: ‘Ik kon voor mijn gevoel niks’

Vivienne van den Assem: ‘Ik kon voor mijn gevoel niks’

Vivienne van den Assem: ‘Ik kon voor mijn gevoel niks’

Actrice en ‘RTL Boulevard’-presentatrice Vivienne van den Assem (36) zit in een fijne flow, maar is óók op zoek naar balans. ‘Met onze drukke levens is dat best een uitdaging.’

Het afgelopen jaar is ze moeder geworden van zoon Guus en stapte ze over van WNL naar RTL, waar ze één van de vaste presentatoren van RTL Boulevard is.

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, welk gevoel overheerst dan?

Lachend: “Vermoeidheid! Met een baby weet je gewoon dat slapen niet vanzelfsprekend is. Maar los daarvan vind ik het vooral gezellig. Met alle babydingen die erbij horen, hoor. Ook de slapeloze nachten, onhandelbare momenten en dat je het echt even niet meer weet. Maar het gevoel dat overheerst zit toch wel echt in dat gezellige. Ik had van tevoren ook niet veel verwachtingen over hoe het zou zijn, of zou móéten zijn, dus ik stond er ook wel relaxed in. Ik heb ervaren dat met een baby mijn leven op een heel prettige manier zonder verwachtingen is. En dat betekent niet dat ik apathisch op de bank ga zitten en wel zie wat er gaat gebeuren, maar dat ik op een heel ontspannen manier in het leven sta. Ik doe niet meer tien dingen op een dag, omdat ik weet dat dat niet meer kan. Of, dat als ik ze wel doe, ik mezelf helemaal klem loop.”

Ben je erg veranderd nu je moeder bent?

“Voor de bevalling dacht ik dat ik niks anders meer zou doen dan met mijn zoon bezig zijn. Dat ik alle andere dingen totaal oninteressant zou vinden. Daar was ik, eerlijk gezegd, ook wel een beetje bang voor, vooral omdat ik helemaal niet zo ben. Het bleek gelukkig mee te vallen. Ik ben stapelgek op Guus, maar had na een paar maanden ook weer zin om te gaan werken. Al ben ik, terugkijkend, best wel snel weer begonnen. Daar had ik wel iets langer mee willen wachten. Maar het is denk ik voor elke ouder een ommekeer, dat moment dat je uit die babybubbel stapt en het ‘normale’ leven weer in gaat. En hoewel het voor mijn gevoel snel was, hebben we bij Boulevard ook een heel fijn werkschema, waarin je een aantal dagen achter elkaar werkt en dan weer aantal dagen vrij bent. Ik kwam dus voldoende aan mijn baby-oxytocine.”

Vivienne groeit op in Oud-Beijerland, onder de rook van Rotterdam. Haar moeder werkte in het onderwijs, haar vader was commercieel directeur. Als kind had ze niet het idee dat werken bij de televisie haar league was, dat was meer iets voor anderen. Dat ze geen duidelijke ambitie die kant op had, kwam ook omdat ze al aan het spelen en zingen was. “Ik dééd al wat ik leuk vond. Pas toen mijn zus mij voor een make-over voor de Tina aanmeldde en ik werd uitgekozen, dacht ik: ‘O, dit kan ik dus ook’. Ik stond ineens op de cover van een blad, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Later op de theaterschool zei een vriendin dat ze auditie ging doen voor een serie en iemand anders zei dat ze zich ging inschrijven bij een castingbureau. Dat je dat allemaal kon doen, wist ik helemaal niet, ik was wat dat betreft erg bleu.”

Heb je dan het gevoel dat het je allemaal overkomen is?

“Misschien wel. Maar dat klinkt ook een beetje alsof ik er geen moeite voor heb moeten doen. Ik heb er hard voor gewerkt en er veel dingen voor moeten laten. Toen ik in de vierde klas van het atheneum zat, kreeg ik een rol in Goudkust. Ik combineerde mijn laatste jaren op school met acteren. Daarna ben ik meteen gaan werken. Ik heb nog even gedacht om naar de Toneelschool te gaan, maar ik had zo veel werk, dat ik dat plan steeds voor me uitschoof. Het is er uiteindelijk nooit meer van gekomen. Ik heb daardoor geen studententijd gehad, of een periode dat je kunt freewheelen.”

“Ik schoot op jonge leeftijd al een heel volwassen leven in. Dat ik niet heb gestudeerd, dat vind ik wel eens lastig. Vooral als ik in een impasse zat en twijfelde aan mijn werk. Dan kon ik eindeloos malen: ik weet niet of ik het wel kan, of ik het wel echt leuk vind, of het wel bij me hoort. Maar ja, wat moest ik anders doen? Ik kon voor mijn gevoel niks. Het mooie van het pad dat ik heb afgelegd is dat ik de kansen die ik kreeg, heb gepakt. De keerzijde daarvan, is dat ik geen duidelijk plan had. Acteren, presenteren, zingen: ik deed het allemaal. Ook omdat er een soort bewijsdrang achter zat: kijk eens, ik kan het allemaal.”

Is relativeren voor jou dan ook een soort zoektocht naar balans in jouw, of het, leven?

“Ik denk dat iedereen daar wel een beetje naar op zoek is. Dat er verdriet is en blijdschap, dat het mee- en tegenzit, dat je het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt en dat je het liefst de hele dag onder de dekens wilt blijven liggen. De uitdaging van het leven is denk ik om te zorgen dat het niet al te ver één kant opschiet.”

Geldt dat ook voor de liefde?

“Arne, mijn vriend, en ik zijn nu twaalf jaar samen en het werkt omdat het nooit ver één kant op schiet. Ik denk niet dat een relatie werkt als bijvoorbeeld de een meer van de ander houdt. Maar het dagelijkse leven met die grote liefde, schiet wel alle kanten op. Ik vind het best een heel gepuzzel om twee onregelmatige banen – Arne is muziekjournalist – de zorg voor Guus, onze relatie en onze sociale levens met elkaar te combineren op zo’n manier dat alles in balans is. Dat is best een uitdaging.”

Lees ook
Jesse Klaver (33): ‘Het heftigste wat ik ooit meemaakte, is het verlies van mijn moeder (51)’

Wanneer botsen jullie?

“Dat hij door wil blijven hollen en ik echt even stil wil blijven staan. Hij is een motor die niet te stoppen is. Vooral in zijn werk kan hij heel enthousiast zijn en daardoor ook op drift raken. De valkuil is dat het aanstekelijk werkt en ik er soms in meega. We zijn beiden doeners, dus als de een opspringt, springt de ander meteen mee. Maar ik kan ook op de rem gaan staan. Want in dat altijd maar doorgaan, vergeet je ook te kijken naar wat je allemaal hebt gedaan. Naar al die mooie momenten die er zijn geweest, maar waar je je niet bewust van bent. En dat vind ik zonde. Het leven is echt veel te mooi om er niet bij stil te staan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Very ready voor deze druilerige dinsdag. Grootse plannen en alles! #babyG #party #morning

Een bericht gedeeld door VIVIENNE (@viviennevandenassem) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Current mood.

Een bericht gedeeld door VIVIENNE (@viviennevandenassem) op

Lees het volledige interview, waarin Vivienne nog meer vertelt over haar jeugd, gezin én carrièrekeuzes, in Flair 07-2020.
Deze editie ligt vanaf 12 t/m 18 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Suzanne Rensink