Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Sacha de Boer en Rick Nieman gekoppeld door collega’s: ‘Ze hebben ons gewoon uitgehuwelijkt’

Sacha de Boer en Rick Nieman gekoppeld door collega’s: ‘Ze hebben ons gewoon uitgehuwelijkt’

Sacha de Boer en Rick Nieman gekoppeld door collega’s: ‘Ze hebben ons gewoon uitgehuwelijkt’

Een interview met fotograaf Sacha de Boer (53) gaat al snel over eten. Natuurlijk, want ze heeft met twee vriendinnen een prachtig kookboek, ‘Joie de vivre’, afgeleverd. Maar ook los daarvan praat ze gráág over koken en eten. ‘Tijdens de eerste vakantie met Rick [Nieman, red.] in Italië at ik voor het eerst spaghetti vongole. Zó lekker, en heel romantisch.’

Het gesprek – we bellen, want dat is op dit moment het meest coronaproof – is nog geen twee minuten op gang als ze over eten begint. Ze kan er als geen ander smakelijk over vertellen. Over hoe ze een heerlijke spaghetti vongole maakt, of daslookpesto, en hoe haar moeder in de jaren tachtig de beste varkenshaasjes met roomsaus maakte. Het water loopt je in de mond. Ze is op dit moment met haar man, presentator Rick Nieman (54), in hun buitenhuisje in Twente. Een rustige plek met een grote tuin én moestuin. Ze voelt geen onrust als de wereld voor een groot deel lijkt stil te staan, ook niet als haar werk rustiger is dan normaal. Sommige opdrachten kan ze als fotograaf goed op anderhalve meter afstand doen, sommige opdrachten zijn uitgesteld. De presentatie van het kookboek werd van tafel geveegd. “Ja, dat was natuurlijk niet te doen nu. Jammer, want we hadden een dag gepland met alle chef-koks die hebben meegewerkt en allemaal heerlijk eten en drinken. Daar had ik ontzettend veel zin in. Maar het is ook wat het is.”

Is dat jouw coronaproject: een moestuin?

“Ik was al langer met moestuinachtige dingen bezig, eigenlijk sinds we elf jaar geleden dit buitenhuis hebben gekocht. Alleen had ik er nooit echt tijd voor. Sinds ik weg ben bij het journaal, ben ik veel op reis geweest voor mijn werk als fotograaf. Maar nu ik iets meer tijd heb, heb ik er ook maar meteen meer werk van gemaakt. Een grote, ronde betonnen bak waar allemaal beginnende bomen en struiken in stonden heb ik getransformeerd tot moestuin. Het is ook leuk dat we hier van het land leven. Ik loop gewoon de tuin in, kijk wat er groeit en wat ik daar dan van kan maken.”

Denk je dan ook: kom, ik ga een kookboek maken?

“Nou, nee. Eerlijk gezegd stond ik niet meteen te trappelen om weer een kookboek te maken. Ik heb er eerder drie gemaakt met chef-kok Jacob Jan Boerma en weet dat het ontzettend veel werk is. Maar mijn vriendinnen, journalist Babs Assink en stylist Janine Smits, dachten daar anders over. Achttien jaar geleden werkten we alle drie bij de NOS en sindsdien zijn we een soort drie musketiers. We delen een liefde voor lekker eten en drinken. Een paar keer per jaar trekken we eropuit en als het even kan, gaan we naar het eeuwenoude huis van Janine in de Franse Bourgogne. Dat zijn weekenden waarin eten centraal staat en ik de hobby-chef ben, en Janine en Babs mijn bijzonder dankbare eetpubliek. Drie jaar geleden ontstond het plan om samen dit kookboek te maken. Mijn vader ging verhuizen naar een appartement en mijn broer en ik hebben toen de zolder van ons ouderlijk huis opgeruimd. In een doos vond ik een oud schriftje van mijn moeder waarin ze allerlei recepten had geschreven van een Franse kookcursus die ze gevolgd had. Toen ik het aan mijn vriendinnen liet zien, zei Janine dat zij op de zolder van haar Franse huis een kookboek uit 1873 had gevonden. Ja, en dan zit je met twee creatieve breinen aan tafel. Voor ik het wist, lag er een plan.”

Haar liefde voor koken heeft jouw moeder aan je doorgegeven.

“Nou, ze heeft mijn broer en mij ook wel verwend. Lief verwend, welteverstaan. We hoefden geen dingen te eten die we niet lekker vonden. Andijvie bijvoorbeeld, vond ik veel te bitter en dan ging mijn moeder iets anders voor me maken. Superlief, maar dat is niet hoe je ‘leert’ eten. Ik heb later best wel veel dingen die ik als kind eng, vies of raar vond moeten leren eten. Garnalen, paddenstoelen, vis: ik was al twintig toen ik dat voor het eerst at. Ik heb ook pas laat mijn smaak ontwikkeld. Terwijl mijn moeder echt lekkere dingen voor ons maakte. Haar kip kerrie en Indische sateetjes waren overheerlijk. Ze kon een fantastische varkenshaas in roomsaus maken. Of ik dat zelf weleens maak? Nee. Dat zijn echt haar gerechten die bij haar hoorden. Ik denk ook niet dat ik het zo lekker kan maken als zij en dat is dan toch een beetje teleurstellend. En ook wel verdrietig, want ik kan niet meer vragen hoe zij het deed.”

En de liefde voor fotografie?

“Die heb ik van mijn vader, hij fotografeerde zelf ook. We hadden thuis op zolder een doka, waar we onze foto’s ontwikkelden. Toen ik nog klein was woonden we in Amsterdam naast Eddy de Jongh, een fotograaf. Ik vond het fascinerend, zo’n kleine zwarte camera waar je van alles mee kon vastleggen en het moment kon bevriezen. Toen ik later zelf een camera had, ik was een jaar of tien, liep ik door de stad om foto’s te maken. Het idee was ook altijd wel om fotograaf te worden, maar het liep anders. De fotovakschool was in Apeldoorn en daar wilde ik niet naartoe. Het werd psychologie en communicatiewetenschap in Amsterdam en daarna rolde ik de kant van televisie op. Maar fotografie bleef trekken, ik ben het er altijd naast blijven doen. Toen ik het gevoel had dat ik mijn fotografie echt een kans moest geven, ben ik gestopt bij de NOS. De grap is dat ik heel lang de nieuwslezeres was die ‘iets’ van fotografie erbij deed. Terwijl ik er al mijn hele leven mee bezig was.”

Wanneer ontdekte je dat koken leuk is?

“Pas toen ik met Rick ging, nu 25 jaar geleden. Daarvoor had ik geen dankbaar eetpubliek. Rick vond alles lekker wat ik maakte en ja, dat helpt wel. Ik ging ook echt mijn best doen. Nog steeds vind ik het leuk om hem te zien genieten van wat ik maak.”

Toen je hem 25 jaar geleden tegen het lijf liep, was koken en eten jullie gezamenlijke klik?

“We hadden het net over die herinneringen. Nou, ik herinner me nog heel goed wat hij voor me had gemaakt toen ik voor het eerst bij hem thuis kwam eten: vitello tonnato. Niet het makkelijkste gerecht, dus hij pakte meteen goed uit. Daar was ik best van onder de indruk. Het was ook zo leuk om die avond bij hem te zijn. Er hing een heerlijke romantische sfeer om dat etentje heen. We hadden toen al een jaar samengewerkt bij Veronica Nieuwslijn. Voor de eerste uitzending waren we samen gaan lunchen om het programma door te nemen en toen merkte ik al dat hij zo genoot van lekker eten en drinken. Dat had ik met mijn toenmalige vriend helemaal niet, die hield helemaal nergens van. De vonk sprong niet meteen over, we hadden ook nog allebei een relatie, maar ik dacht wel meteen: wat ben jij een leuke jongen.”

Lees meer
Familie Kiki Bertens ‘groeit in rap tempo’: moet tennis al wijken voor haar eigen kinderwens?

Wanneer werd hij meer dan alleen maar die ene leuke collega?

“Er was niet één bepaald moment, denk ik. We werkten toen met twee eindredacteuren die zagen dat wij niet alleen een leuk jong setje op televisie waren, maar daarbuiten ook heel goed bij elkaar pasten. Zij hebben ons min of meer aan elkaar gekoppeld. Of nee, ze hebben ons gewoon uitgehuwelijkt, haha. Op vrijdagavond, als we na de uitzending met de redactie wat gingen drinken, kwam ik steeds als vanzelf naast Rick terecht. Onze gesprekken waren altijd leuk. Hij maakte grappen, we moesten lachen: van die gesprekken waarvan je niet wil dat ze stoppen. Ineens kwam het besef dat ik hem leuker vond dan misschien wel de bedoeling was. We passen ook zo goed bij elkaar. We hebben dezelfde levensinstelling, zijn beiden fanatiek en nieuwsgierig en heel erg optimistisch. Ik vind het heel fijn dat ik met iemand ben die niet zo snel zijn kop laat hangen.”

In Joie de vivre brengt Sacha de Boer samen met haar hartsvriendinnen Babs Assink en Janine Smits een ode aan de Franse keuken. Tien topchefs maken aan de hand van recepten uit een klassiek Frans kookboek  uit 1873 zestig overheerlijke gerechten die door iedereen te maken zijn. € 29,99  terra-publishing.com

Het hele interview lees je in Flair 23-2020. Deze ligt tot en met 9 juni in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Styling in tijden van corona. #helpikbenmodel #fotoshoot #flair #joiedevivre #anderhalvemeterafstand

Een bericht gedeeld door Sacha de Boer (@sachafotograaf) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Zometeen in Tijd voor Max: hoe ontstond het boek Joie de Vivre? #tijdvoormax #joiedevivre

Een bericht gedeeld door Sacha de Boer (@sachafotograaf) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Fijne Kerst! ?????

Een bericht gedeeld door Sacha de Boer (@sachafotograaf) op

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Esmée Franken, Instagram