Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘Op1’-presentatrice Carrie ten Napel (40): ‘Ik dacht: als ik niet uitkijk, gaat het écht mis’

‘Op1’-presentatrice Carrie ten Napel (40): ‘Ik dacht: als ik niet uitkijk, gaat het écht mis’

Celebs
‘Op1’-presentatrice Carrie ten Napel (40): ‘Ik dacht: als ik niet uitkijk, gaat het écht mis’

Een jaar geleden werd presentatrice Carrie ten Napel (40) een van de gezichten van talkshow ‘Op1’, een programma waar ze zich meteen thuis voelde. “Iemand schreef me: ‘Dank dat je de vragen stelt die wij allemaal hebben.’ Daar doe ik het voor.”

Terug naar de roots

Terugkijkend op een jaar van talkshows presenteren was genoeg slapen wel zo’n beetje de grootste uitdaging, zegt Carrie. We zitten aan haar keukentafel, thuis in Ermelo. De plek waar ze is opgegroeid en die ze ook even moest ontvluchten om in te zien hoe mooi het er eigenlijk is. Na jarenlang in Amsterdam te hebben gewoond, keerde ze terug naar haar roots. Het is ook wel lekker rustig om haar leven een beetje in de luwte te leiden, want dat leven is al druk genoeg. Helemaal met twee kleine kinderen van wie er één, haar zoon, een nachtbraker én vroeg wakker is. Ze herkent het, want zo was ze zelf ook als kind. “Ik was geen goede slaper, nog steeds niet, eigenlijk. Mijn vriend en mijn dochter gaan liggen en slapen meteen, maar ik ben nog over van alles aan het nadenken. Mijn zoon doet dat ook, die verwerkt de hele dag als hij in zijn bed ligt.”

‘Ik ben er alert op dat ik mijn angsten niet overbreng op mijn kinderen. Daarom ben ik ook in therapie gegaan’

“Ik slaap tegenwoordig wel beter in, maar word vaak wakker en vind het dan moeilijker om in te slapen. Laatst sliep mijn vriend Michiel (Teeling, sportverslaggever en voetbalcommentator, red.) in een hotel omdat hij twee wedstrijden in Brabant moest verslaan. Mijn zoon werd om vijf uur wakker en toen maakte ik toch weer de fout om hem naast mij te leggen. Want ja, ik wil echt niet dat hij om vijf uur al naar beneden gaat. Maar vervolgens ligt hij te draaien en word ik helemaal gek van hem. Uiteindelijk zeg ik om zes uur: ‘Pim, ga maar lekker naar beneden.’ We hebben echt van alles geprobeerd, een slaapschaap, stickers, slaaptraining, een slaapklok, maar het zit gewoon in dat jochie zelf.”

Het zit ook in jou zeg je, waar komt dat tobberige vandaan?

“Ik denk dat ik vroeger op een kinderlijk niveau de wereld wilde begrijpen. Ik was altijd aan het nadenken, ontrafelen, duiden: een soort orde scheppen in de chaos van alles wat ik zag en hoorde. Als kind lag ik te tobben over dingen die op school waren gebeurd of over iets wat ik op televisie had gezien. Nu tob ik vooral over mijn werk. Ik kan drie dagen na een uitzending nog liggen woelen, dan schiet de uitzending in zijn geheel wel tien keer door mijn hoofd: waarom heb ik die vraag niet gesteld? Was ik daar wel scherp genoeg?”

Denk je dan niet: ik gooi er voor de rust even een pil in?

“Een slaappil? Dat heb ik de eerste paar maanden wel gedaan, maar dan had ik de dag erna vaak zo’n brak gevoel en dat wilde ik niet meer. Nu bel ik als ik na de uitzending midden in de nacht naar huis rijd vaak mijn nichtje dat op Curaçao woont. Zij is dan toch wakker, dus kletsen we bij en vertel ik haar over de uitzending. In de hoop dat ik het dan niet ’s nachts nog een keer ga verwerken. Ik probeer nu ook om elke avond met Pim zijn dag door te nemen. Ik zeg dat we alles uit zijn hoofd halen en weggooien. Je verzint natuurlijk van alles hè, als je kind niet slaapt.”

Hoe was het afgelopen jaar voor jou? Je werd een televisie-duo met Charles Groenhuijsen bij ‘Op1’ en niet lang daarna kwam de coronacrisis die ook wat werk betreft alles anders maakte.

“Het was een jaar van uitersten. De vraag of ik Op1 wilde presenteren kwam redelijk onverwacht. Of ik heb getwijfeld? Nee, eigenlijk niet. Ik wist: deze kans wil ik grijpen. Ik heb het niet eens met Michiel overlegd, ik zei meteen ja. Op1 is een heel fijne mix van actualiteit en achtergrond. Ik ben niet zo van de carrièreplanning, maar dit kwam wel als een logische volgende stap. Ik voelde me ook meteen thuis, zowel bij het programma als naast Charles. Het is vooraf altijd maar de vraag of er een klik is. Nou, die is er. Twee maanden nadat we waren begonnen, ging het land op slot. Corona is echt vreselijk, maar voor het programma heeft het goed gewerkt. We hadden een dienende rol, mensen wilden geïnformeerd worden en dat deden wij. In die beginperiode van de coronacrisis kreeg ik een brief in de bus van iemand uit de buurt: ‘Dankjewel dat je de vragen stelt die wij allemaal hebben.’ Toen dacht ik: hier doe ik het voor. Daarom zit ik daar.”

Je moest extra werken, er kwamen uitzendingen in het weekend, is het dan moeilijk om je niet te verliezen in je werk?

“Ik kan steeds beter mijn werk loslaten. Vroeger niet, daardoor heb ik ook wel tegen de grens aan gezeten. Dan ging ik naar de huisarts met vage klachten en zei hij: ‘Nu zit je hier wéér.’ Dat was wel het moment waarop ik dacht: o ja, als ik niet uitkijk, gaat het echt mis. Ik kom uit een familie van harde werkers, ik ben van huis uit gewend alles te geven en door te gaan. Toen ik nog alleen was, was dat een stuk makkelijker, maar met een gezin is het een stuk duidelijker. Zij zijn mijn uitgangspunt, alles moet om hen heen draaien. De balans tussen werk en privé moet goed zijn, omdat dan alles soepeler gaat. En dat betekent dat ik ook in balans moet blijven.”

Hoe doe je dat, lig je op een yogamatje of ren je door de bossen?

“Dat laatste. Ik heb weleens yoga gedaan, maar dat is niet helemaal mijn ding. Ik train nu twee keer in de week met een personal trainer, hij is mijn stok achter de deur. In het voorjaar gaat Lotte naar de basisschool en dan heb ik hopelijk meer tijd voor mezelf. Dan kan ik misschien ook eens naar de schoonheidsspecialist of naar de sauna. Al weet ik niet of ik dat nog durf.”

Lees ook
Presentatrice Amber Kortzorg ontmoette grote liefde in Japans bergdorpje: ‘Hij komt bíjna naar Nederland

Omdat je een BN’er bent?

“Het blijft toch een beetje gek als je daar in volle glorie staat en iemand zegt: ‘Hé, ik zag je gisteren op televisie.’ Toen ik nog voetbalverslaggever was bij Fox Sports, was ik een keer met een vriendin in de sauna en liep daar de hele selectie van GA Eagles binnen. Hun trainer had ik een paar dagen ervoor in de uitzending geïnterviewd. Dat was wel ongemakkelijk! En niet omdat ik het erg vond om te zien hoe zij er naakt uitzien, maar dat zij weten hoe ik er in m’n blootje uitzie als ik ze weer moet interviewen. Gelukkig konden we elkaar een beetje ontlopen. Elke keer als we een sauna ingingen liet ik mijn vriendin als eerste naar binnen gaan om te kijken of er geen voetballer zat.”

Lees meer van dit interview met Carrie ten Napel in Flair 2-2021 , deze ligt vanaf 13 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carrie ten Napel (@carrie_ten_napel)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carrie ten Napel (@carrie_ten_napel)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carrie ten Napel (@carrie_ten_napel)

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee