Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘Ik vond het raar, zo’n volwassene met een helm op’

‘Ik vond het raar, zo’n volwassene met een helm op’

‘Ik vond het raar, zo’n volwassene met een helm op’

Kim-Lian van der Meij (36) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (36), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (9), William (7) en Benjamin (3). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Column Kim-Lian: Pleister

Al het goede komt uit Zweden. Volvo, H&M, ABBA: ik kan nog wel even doorgaan. Ik heb mijn liefde voor Zweden nooit onder (Ikea-)stoelen of banken geschoven. Ik heb er zelfs de liefde van mijn leven vandaan gehaald en onze kinderen zijn ook daar geboren. Eigenlijk is Zweden niet zo heel anders dan Nederland, dus van een cultuurshock kun je niet spreken. Maar er zijn wel een paar opvallende verschillen.

Neem nou de natuur. Zweden is rijk aan bomen, meren, zeeën en bergen. En met  ‘maar’ negen miljoen inwoners in een land zo groot als Frankrijk, is er ruimte, veel ruimte. Waar we hier hutjemutje wonen, hebben de meeste mensen daar een bos of heideveld voor hun huis. En dan hebben de meesten ook nog een tweede huis(je): de  ‘stuga’, een blokhut met vaak nog zo’n houten poephuisje buiten. Yep, kakken door een gat. Iiieuw.

Waar ik wel erg aan moest wennen, is de terughoudendheid van de Zweed. Ik kreeg niet meteen hoogte van de meeste Zweden. Of zij schrokken van mijn directheid, dat kun je ook zeggen. In Nederland zijn we gewend om onze mening te geven, gevraagd en ongevraagd. Wij vinden overal wat van. Dat vinden de Zweden ook wel, maar ze houden het voor zichzelf. Wel zo rustig. Wel zo respectvol.

Oh ja, ook anders: in Zweden breng je zélf je drank mee naar een feestje waarvoor je uitgenodigd bent. In Nederland haalt de gastvrouw of gastheer alles in huis, maar daar komt iedereen met een plastic tasje aan van de Systembolaget (een door de overheid beheerde winkel, waar je alcohol kunt kopen) vol biertjes, breezers of wijn.

Maar mijn grootste verbazing was De Helm. Zweden houden van stijl en duurzaamheid, maar vooral van veiligheid. Veiligheid voorop! Iedereen draagt er dus een helm op de fiets. Kinderen én volwassenen. Tot een leeftijd van vijftien jaar is het zelfs verplicht. Waar je hier in Nederland vaak genoeg een moeder met kleuter op een brommer ziet scheuren, zónder helm,  dragen ze in Zweden nog net geen helm als ze gaan wandelen. De eerst keer vond ik het raar om een volwassene met een helm op de fiets te zien. Maar als je erover nadenkt, is het eigenlijk hartstikke logisch. Je kunt toch een lelijke klapper maken.

Het aantal ongevallen met blijvend letsel ligt in Zweden dus ook veel lager. Alle reden voor ons om deze gewoonte mee naar Nederland te nemen. Bij ons in de hal valt je oog dus als eerst op de stapel helmpjes boven op de kapstok. Dat wordt ons niet in dank afgenomen door de kids hoor. Voorheen hoorden we ze nooit klagen, maar nu zijn ze op een leeftijd dat ze tegensputteren als we aandringen op een helm. Met name omdat hun vriendjes en
vriendinnetjes er geen dragen. ‘Mam, ik schaam me dood, ik ben de enige met een helm,’  klaagt Ronja. ‘Nou, zeg maar dat het een Zweedse gewoonte is en juist heel slim is,’ probeer ik ertegenin te brengen.

Ik kan alleen maar hopen dat ze de helm blijven dragen, ook als ik er een keer niet bij ben. Maar ik vrees het ergste. Ik weet hoe niet-stoer ik het vroeger zelf vond. Tóch ben ik er trots op dat we familie Helm zijn. En als ik een volwassene op een scooter zie rijden met een kind zonder helm tussen z’n benen, dan vind ik daar wat van. Maar dat houd ik voor mezelf. Wel zo Zweeds.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10