Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘House of Cards’-actrice Robin Wright eiste evenveel geld als Kevin Spacey

‘House of Cards’-actrice Robin Wright eiste evenveel geld als Kevin Spacey

‘House of Cards’-actrice Robin Wright eiste evenveel geld als Kevin Spacey

Haar personage Claire in Netflixserie ‘House of Cards’ betreft een ambitieuze vrouw met een flinke portie lef, maar actrice Robin Wright hoeft zelf niet voor haar onder te doen. Ze gaf in een interview toe gedreigd te hebben om publiek te gaan als ze niet evenveel zou verdienen als haar mannelijke tegenspeler Kevin Spacey. ‘Ik zag in de statistieken dat mijn personage op dat moment populairder was dan dat van Kevin, dus daar wilde ik op kapitaliseren.’ En gelijk heeft ze!

Hollywood Pay Gap

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs in Hollywood werd in het najaar van 2015 een hot topic nadat Jennifer Lawrence er een essay over schreef in Lena Dunhams tijdschrift Lenny. ‘Toen ik ontdekte hoeveel minder ik betaald werd dan de geluksvogels met een penis, was ik niet boos op Sony. Ik was boos op mezelf… Ik had gefaald als onderhandelaar omdat ik te snel had opgegeven’, schreef de populaire actrice daarover.

Lawrence en haar collega Amy Adams zouden voor ‘American Hustle’ 7% van de winsten opstrijken, terwijl de mannelijke hoofdrolspelers – onder wie Bradley Cooper – 9% kregen. Waarom? Geen idee, want zulke winstverdelingen worden meestal bepaald aan de hand van hun sterrenstatus en – laten we eerlijk zijn -J.Law was veruit de grootste ster in die film. Om nog maar te zwijgen van de Golden Globe die Adams ervoor in de wacht sleepte.

 ‘You better pay or I’m going to go public’

Maar Lawrence heeft gelijk: de enigen die iets aan de loonkloof in Hollywood kunnen doen, zijn de actrices zelf. Robin Wright, oftewel Claire Underwood in ‘House of Cards’, heeft nu het goede voorbeeld gegeven. Volgens de website Business Insider verdiende haar tegenspeler Kevin Spacey in 2014 500.000 dollar per aflevering voor zijn rol als Frank Underwood, terwijl Wright maar – nou ja, ‘maar’… – 420.000 dollar binnenhaalde. Toen ze doorhad dat ze bij de kijkers populairder was dan Spacey, besloot ze dat als argument te gebruiken in een onderhandeling over haar loon. En ja, ondertussen verdient de actrice wel degelijk evenveel als haar mannelijke collega.  Girl power!

copyright: giphy

Lees ook:

Bron: flair.be