Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Hollywood walgt van verkrachtingsscène: ‘Actrice gaf geen toestemming’

Hollywood walgt van verkrachtingsscène: ‘Actrice gaf geen toestemming’

Hollywood walgt van verkrachtingsscène: ‘Actrice gaf geen toestemming’

Het is één van de beruchtste verkrachtingsscènes uit de geschiedenis, maar het verhaal kreeg zonet een donker staartje. Regisseur Bernardo Bertolucci kreeg in 1972 veel lof over zijn film Last Tango, maar vierenveertig jaar later komt de man met een lugubere uitspraak. De verkrachtingsscène zou namelijk niet vooraf besproken zijn, en zonder de toestemming van de actrice zijn uitgevoerd. 

“Aan alle mensen die deze film geweldig vinden: jullie kijken naar een 19-jarige die wordt verkracht door een 48-jarige man. De regisseur plande het zo. Ik ben er misselijk van”, twitterde Jessica Chastain gisteren. De actrice uitte samen met tientallen andere Hollywoodsterren haar walging in verband met de uitspraak van de regisseur. “Wow. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar deze film, Bertolucci of Brando kunnen kijken. Dit is meer dan walgelijk. Ik ben woedend”, schreef acteur Chris Evans iets later op Twitter.

Net echt

Het gaat om de befaamde ‘boterscène‘ in de film Last Tango, waarvan mensen eerder al aangaven dat de scène net echt lijkt. Jammer genoeg blijkt dit nu ook de waarheid te zijn, want de 19-jarige Maria Schneider zou niet op de hoogte gebracht zijn van de afspraken. Haar personage wordt namelijk verkracht door acteur Marlon Brando – die op dat moment 48 jaar oud was – waarbij boter als glijmiddel gebruikt werd.

“Ik heb niet tegen Maria gezegd wat er precies ging gebeuren”, vertelde Bernardo Bertolucci in College Tour. Ik wilde dat ze reageerde als meisje, niet als actrice. Ik wilde niet dat ze haar vernedering en woede acteerde, maar dat ze die woede en vernedering echt voelde.”

Echte tranen

De regisseur slaagde in zijn doel, want de 19-jarige Schneider heeft de gebeurtenis nooit volledig kunnen verwerken. De actrice stierf in 2011 op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, maar vertelde enkele jaren ervoor nog dat ze zich ‘een beetje verkracht’ voelde door beide heren.

“Mijn tranen in die scène zijn echt. Ik was jong en onervaren en ik begreep de seks in de film niet helemaal”, zei de actrice. “Ik had mijn manager of mijn advocaat moeten bellen want je kunt iemand niet dwingen als het niet in het script staat, maar dat wist ik toen nog niet. Marlon heeft me na de scène ook niet getroost of heeft zijn excuses niet aangeboden.”

Het interview werd in 2013 al uitgezonden, maar is nu pas ontdekt in de Verenigde Staten. Je kan het fragment hieronder bekijken.