Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Hester over ophef wegens uitspraak Jelka van Houten: ‘Wat een paniek weer door het woord genderneutraal…’

Hester over ophef wegens uitspraak Jelka van Houten: ‘Wat een paniek weer door het woord genderneutraal…’

Celebs
Hester over ophef wegens uitspraak Jelka van Houten: ‘Wat een paniek weer door het woord genderneutraal…’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte socialmedia verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ophef om ‘genderneutraal’

“Het was me weer een week met een behoorlijke ophef. En dan doel ik niet het politiek handelen naar aanleiding van de brand in vluchtelingenkamp Moira op Lesbos, maar op het feit dat Jelka van Houten en Henry van Loon hebben laten vallen dat ze hun kindje genderneutraal willen opvoeden. Het bericht haalde de headlines, alsof het stel aankondigde dat ze hun kind zonder eten en drinken wilden grootbrengen. Veel mensen vonden het verschrikkelijk. Maar hoezo?”

Zo hoort het

“Ik heb mijn kinderen niet bepaald genderneutraal opgevoed. Onze hele straat liep een roze-vergiftiging op toen mijn dochters werden geboren en geheel klassiek schilderde ik de babykamer van mijn zoon blauw. Ik heb ze alle drie ook zeker geen unisex namen als Bowie of Robin of Ocean gegeven, maar Wouter, Floortje en Belle – heel veel duidelijker kan bijna niet. Dat wil echter niet zeggen dat ik Jelka en Henry niet snap. Ik snap ze zelfs volledig! Ze willen, zo legde Jelka later deze week uit, hun kind de vrijheid geven te spelen met het speelgoed wat ze willen. En de kleine Van Loon (neem ik aan) mag dragen wat hij of zij wil. En zo hoort het toch eigenlijk ook.”

‘Als een kind zich zo veilig voelt dat hij zo’n keuze durft te maken, heb je het als ouder goed gedaan’

“Mijn oudste dochter, die ik in haar leven zo heb overvoerd met roze dat ze het nu de allerlelijkste kleur denkbaar vindt, heeft het liefst een veel te grote joggingbroek aan met een herenlongsleeve of een shirt dat ze uit de kast van haar broer heeft gejat. En mijn jongste van zes trok ooit een keer een opblaasbare zwemband aan als rokje. Ik vind dat allemaal prima. Trek aan wat je wil, zolang ik je maar niet naakt mee naar de Albert Heijn hoef te nemen. Speel met wat je wil. Doe wat je wil. Die onbevangen kindergeest wordt in mijn ogen veel te snel aan banden gelegd door wat wij volwassenen graag zien. Ik had daar met terugwerkende kracht misschien ook wel iets minder stereotyperend in kunnen handelen.”

Te veel in hokjes

“De hysterische manier van reageren op het bericht van Jelka en Henry geeft aan dat we nog lang niet zo ver zijn dat we kinderen echt hun eigen identiteit laten ontdekken. Het moet nog te veel in hokjes passen allemaal. Een paar weken geleden las ik een bericht op Twitter. Een jongetje wilde per se een jurk aan naar school en zijn moeder vond dit prima. Ze liet hem weten dat hij daar mogelijk niet zulke leuke reacties op zou krijgen, maar dat deerde hem niet. Hij vond de jurk gewoon mooi, punt. Wat heerlijk dat hij dat met zo’n fijne moeder ook mag uitdragen.”

Lees ook
Verleid, gekocht, genaaid: ‘Stop met het weggooien van je geld en het vervuilen van de aarde’

Niet door de strot drukken

“Als een kind zich zo veilig voelt dat hij zo’n keuze durft te maken, heb je het als ouder goed gedaan, denk ik. Dat zou ook een belangrijk streven moeten zijn als je ooit aan kinderen begint. Deze kinderen durven zichzelf te zijn en hun voorkeuren uit te spreken. Als alle ouders die ruimte zouden bieden, voorkom je een hoop ellende op het gebied van niet kunnen voldoen aan verwachtingen. Je kunt nog steeds die kinderkamer roze schilderen of die voetbal voor je zoon kopen. Zolang je het ze maar niet door de strot drukt. Kan je dochter geen roze meer zien, koop het dan ook niet meer. En als je zoon die voetbal haat, kijk dan waar je hem wel blij mee kunt maken. Het is zo simpel. En daar kun je het stempel ‘genderneutraal’ op plakken; ik noem het liever ‘liefdevol’.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Brunopress

Shoppen is altijd een goed idee