Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Stoer of ongepast? Hannah Hoekstra draagt anti-Zwarte Piet shirt naar koning en zorgt voor flinke discussie

Stoer of ongepast? Hannah Hoekstra draagt anti-Zwarte Piet shirt naar koning en zorgt voor flinke discussie

Stoer of ongepast? Hannah Hoekstra draagt anti-Zwarte Piet shirt naar koning en zorgt voor flinke discussie

Dinsdag vond op Paleis Noordeinde de uitblinkerslunch van koning Willem-Alexander en koningin Máxima plaats. Op de gastenlijst staat steevast een selectie van Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie in diverse sectoren. Die genodigden trekken doorgaans hun mooiste en sjiekste outfit uit de kast, maar ditmaal besloot actrice Hannah Hoekstra anders. Ze maakte een statement waar inmiddels het hele land een sterke mening over lijkt te hebben.

Anti-racisme statement

Hannah was uitgenodigd omdat zij in het najaar de Theo d’Or won, de belangrijkste theaterprijs voor actrices. Tijdens de lunch droeg ze een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’, iets waar ze geen moment over getwijfeld heeft, vertelt de 33-jarige actrice aan BuzzE.

‘Tekst spreekt voor zich’

“Ik zal dit soort shirts blijven dragen tot we een mooie, inclusieve toekomst hebben bereikt waarin we allemaal gelijk zijn en waarin niemand in Nederland meer pijn heeft om dit soort oude tradities”, aldus de actrice. Het onderwerp kwam overigens niet expliciet ter sprake tijdens de lunch. “Ik denk dat de tekst ook wel voor zich spreekt”, stelt de Theo d’Or- en Gouden Kalf-winnares. “Ik hoop dat het shirt sommige mensen aan tafel heeft aangezet tot nadenken.”

Dit vindt Nederland

Hoe het zit bij de mensen aan tafel, weten we niet, maar bij de rest van Nederland heeft haar actie behoorlijk wat los gemaakt. De beslissing om het T-shirt te dragen naar de ontmoeting met het koningspaar zorgt voor bijzonder veel gemengde reacties. Er is lof voor haar durf, maar heeft haar ook veel boze reacties opgeleverd. In de uitzending van Beau hadden de aanwezige gasten hun twijfels over haar keuze, maar Beau zelf sprak zich wat feller uit. “Zal ik het dan maar zeggen? Ik vind dit echt totaal niet kunnen. Je maakt het hier de koning en de koningin heel ongemakkelijk mee natuurlijk.” Roel van Velzen vult aan: “Ja, en als ze er niks van zeggen vinden ze er iets van, maar als ze er wel iets van zeggen, vinden ze er ook iets van.”

De tekst gaat verder onder de tweets.

Positieve reacties:

Boze Twitteraars:

‘Nog heel wat stappen te zetten’

Woensdag laat de actrice weten dat ze nog steeds achter haar actie staat. “De lunch op paleis Noordeinde gisteren was heerlijk en inspirerend. De boodschap die op mijn T-shirt staat is volgens mij heel helder en ik heb daar niks aan toe te voegen.” De actrice gaat daarnaast verder in op de problematiek die volgens haar in Nederland speelt. “Er wordt nu wereldwijd heel hard gewerkt aan een Black Lives Matter-beweging, en wij in Nederland hebben nog heel wat stappen te zetten. Laten we vooral de aandacht vestigen op de samenleving en de maatschappij die we willen worden. Namelijk een samenleving waarin men elkaar respecteert en waarin iedereen gelijk is.”

Lees ook
Kledingkeuze koningin Máxima onder vuur: ‘Schandalig’

‘Prettig gesprek’

Hoekstra omschreef de sfeer tijdens de lunch als “zeer welkom en prettig. Het was heel interessant en prettig om met de koning, de koningin en de andere gasten van gedachten te wisselen.” Andere genodigden tijden de lunch waren onder anderen zangeres Davina Michelle, komiek Jandino Asporaat, presentatrice Nienke Plas en handbalster Estavana Polman.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

⁣Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen 16 gasten voor de #Uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde. Deze uitblinkers hebben een bijzondere prestatie geleverd en zijn daarvoor onderscheiden met een prijs. Met de lunch toont het Koninklijk Paar hun waardering voor hen.⠀ ⠀ Onder de genodigden zijn o.a. de Topvrouw van het Jaar 2019, de Beste Speler van het WK Handbal, de houder van het Wereldrecord in het Hoofdrekenen en de winnaar van de 100% NL Award (Zangeres van het Jaar). Benieuwd naar alle uitblinkers? Kijk op koninklijkhuis.nl via de #linkinbio.⠀ ⠀ #Uitblinkerslunch #uitblinkers #paleisnoordeinde #winnaars #koningwillemalexander #koninginmáxima #koninklijkpaar #royalcouple #lunch #denhaag⠀ ⠀ @davinamichelleofficial @jandinoasporaat @nienkeplas @juttaleerdam @estavana @iamredo @hannahhoekstra @rzbh @louiszantema ?RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress