Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Hadewych Minis stopte met social media: ‘Ik kreeg er een onrustig gevoel van’

Hadewych Minis stopte met social media: ‘Ik kreeg er een onrustig gevoel van’

Hadewych Minis stopte met social media: ‘Ik kreeg er een onrustig gevoel van’

Voor zangeres en actrice Hadewych Minis (44) was het een jaar van veel doen – ze stond op de set van twee films en een serie – en van veel rust. Geen social media meer, een huisje aan de rand van het bos. En zo ontstond er ruimte voor nieuwe dingen. ‘Ik zou wel een coaching-opleiding willen volgen, er werk van maken om meer voor anderen te betekenen.’

Een greep uit het interview:

“Zal ik wat grappigs vertellen?”, zegt Hadewych halverwege het interview als we het hebben over Sterren op het doek, het programma waarin ze onlangs werd geportretteerd door drie schilders en wat ze een van de leukste en engste – “Niks is zo kwetsbaar als je op zo’n gevoelige manier laten vastleggen door vreemden” – dingen vond om te doen. “Tibor, mijn man, schildert ook en hij heeft nu al vier keer geprobeerd om een portret van mij te schilderen, maar dat is hem niet gelukt.”

Schilder je zelf ook?

“Niet zoals hij het doet, het is echt zijn passie, iets waar hij helemaal in opgaat. Daar ben ik weleens jaloers op. Ik bedoel, ik lees en doe yoga, maar dat ervaar ik niet als zo allesomvattend. Voor Tibor is het een soort meditatie. Als hij het druk heeft en niet kan schilderen, voelt hij in zijn lichaam dat hij het mist. Hij heeft ons overigens wel allemaal aan het schilderen gekregen. Vorig jaar tijdens de eerste lockdown ben ik met de kinderen kaarten gaan maken voor mensen uit de buurt. Dat werd uiteindelijk een heel project, want ik had een foto van een van die kaarten op Instagram gezet en toen wilden veel meer mensen er een. Mooi, dacht ik, dan gaan we er geld mee ophalen voor Stichting Vluchteling en Stichting Eet met je hart, voor eenzame ouderen, waar ik ambassadeur van ben. Ik heb een stuk of vijfentwintig tekeningen gemaakt. Wat nog best lastig was omdat ik mijn middenhandsbeentje had gebroken, waardoor ik wat krampachtig ben gaan tekenen. Ik heb mezelf uiteindelijk een frozen shoulder getekend, maar wel veel geld opgehaald voor de stichtingen. Daarna stopte het, omdat ik met social media stopte. Dat is nu bijna een jaar geleden. Sporadisch post ik wat, of mijn agent doet het, omdat ik er eigenlijk helemaal niet meer aan denk.”

Waarom stopte je?

“Het voelde ineens heel onnodig. Er was zo veel aan de hand en er kwam zo veel informatie mijn leven binnen, via Facebook, Instagram en Twitter, dat ik er een onrustig gevoel van kreeg. Ken je dat, dat als je bijvoorbeeld te veel snoep eet, je een onrustig gevoel, een soort rush, krijgt? Dat had ik ook van social media. Als het me alleen maar dat opleverde, kon ik er dan niet beter mee stoppen? Ik had gedacht dat ik het lastig zou vinden, want ik keek best vaak op mijn telefoon, maar ik had helemaal geen afkickverschijnselen. Mijn telefoon gebruik ik nu voornamelijk om te bellen, om foto’s te maken en voor Google Maps, verder kijk ik er niet meer op.”

Ben je milder naar de wereld om je heen geworden of milder naar jezelf en je eigen oordeel?

“Ik denk beide. Ik kom er steeds meer achter dat niemand het weet, ik ook niet. Dat is best een mind switch. Ik vertrouwde bijvoorbeeld heel vaak op de kunde van anderen, artsen, politici, maar in een tijd als deze realiseer ik me dat niemand het weet. Dat vind ik een teleurstellende gedachte, maar ook een troostrijke. Er zit rust in dat het oké is als je het niet weet. Dat is ook een nieuw pad voor mij om te bewandelen. Het lijkt me leuk om daar iets mee te doen, troost vinden in het niet weten. En dan niet alleen om er voor mezelf iets mee te doen, maar ook voor anderen. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk en waardevol om mensen te coachen. Dat is niet iets wat ik zomaar roep, maar echt een droom. Als je me vraagt: wat wil je nou echt, dan zou ik het allerliefst van meer betekenis willen zijn voor anderen.”

Lees ook
Leonie Ter Braak is geen moederkloek: ‘Ik vind het heerlijk om zonder kinderen weg te gaan’

Je hebt het afgelopen jaar voornamelijk geacteerd, pak je je basgitaar nog wel op?

“Dat is dus echt heel erg, maar daar heb ik gewoon geen tijd voor gehad. Nadat mijn tournee was gestopt, heb ik dat eigenlijk niet meer gedaan. Nu ik weer veel aan het filmen ben, voelt dat ook een beetje als opladen, omdat filmen voor mij minder spannend is dan zingen en dingen creëren. Als zangeres en muzikant ben ik veel naakter en kwetsbaarder, er is geen rol waar ik me achter kan verschuilen. Ik ben nu bezig met een nieuwe solo die ik met regisseur Daria Bukvic maak. Ik vind haar fantastisch en heb veel zin om met haar te werken. Ook omdat het leuk is om niet alles alleen te ‘dragen’, dat we kunnen sparren en de onzekerheid die er is kunnen delen. Er wordt me vaak gevraagd wat ik leuker vind, acteren of zingen, maar ik zie het niet als twee aparte dingen. Het een verrijkt het ander, daarom is het zo fijn om beide te doen. Ook daarin zit die rust: niet vinden dat je moet kiezen. Of coaching daar ook bij kan? Natuurlijk. Ik kan gewoon acteur, zangeres én coach zijn.”

Lees het volledige interview met Hadewych Minis in Flair 19-2021 , deze ligt vanaf 12 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh