Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > In beeld: zó zag Koningsdag 2020 eruit voor Willem-Alexander en zijn gezin

In beeld: zó zag Koningsdag 2020 eruit voor Willem-Alexander en zijn gezin

In beeld: zó zag Koningsdag 2020 eruit voor Willem-Alexander en zijn gezin

Traditiegetrouw vieren we op 27 april de verjaardag van Willem-Alexander. Maar dat Koningsdag 2020 er anders uitziet dan voorgaande jaren, is inmiddels allang geen nieuws meer. De straten van Maastricht, waar de koning en zijn gezin dit jaar naartoe zouden gaan, zijn leeg en de koninklijke familie is – net als de rest van Nederland – thuis. Vanuit Paleis Huis ten Bosch maken de royals er het beste van en daarvan druppelen gedurende de dag de leukste kiekjes binnen.

Koningsdag 2020

Nadat vanochtend het Wilhelmus klonk, sprak koning Willem-Alexander het land om 10.00 uur kort toe. Voorafgaand aan die toespraak poseerde hij met zijn gezin voor hun huis. Al zwaaiend liep het vijftal naar binnen.

De tekst gaat verder onder de foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit jaar wordt #Koningsdag thuis gevierd. Ook door de Koning en zijn gezin. Kort na 10.00 uur spreekt de Koning een korte boodschap uit via o.a. NPO1 en daarna ook via Koningsdagthuis.nl en de socialmediakanalen van het Koninklijk Huis.⠀ ⠀ Voorafgaand wordt door heel Nederland het Wilhelmus gezongen en meegespeeld met het Koninklijk Concertgebouworkest. De Koninklijke Familie sluit gedurende de dag bij verschillende online activiteiten aan. Om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met de Nationale Toost. #koningsdagthuis⠀ ⠀ Volg vandaag de #Koningsdagthuis van de Koninklijke Familie via de socialmediakanalen van het Koninklijk Huis en Koningsdagthuis.nl.⠀ ⠀ ⠀ #koninklijkgezin #thuis #koning #koningin #prinsessen #koningwillemalexander #koninginmáxima #prinsesamalia #prinsesalexia #prinsesariane #paleishuistenbosch #kingsday #royalfamily #oranjethuis #denhaag @koningsdagthuis ?RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Beste van maken

“Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen”, aldus Willem-Alexander in het bijzijn van Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane. “Koningsdag-thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken. Zodat u later zich altijd zult herinneren hoe u thuis en toch samen deze dag heeft beleefd.”

Hou vol

De koning sprak zijn teleurstelling uit dat het bezoek aan Maastricht wegens het coronavirus niet door kon gaan. “Maar wat in het vat zit, verzuurt niet”, aldus de koning. Graag had hij gezien dat op “grachten, pleinen en straten massa’s mensen op de been” zouden zijn en dat Nederland “helemaal uit zijn dak, uitbundig feestvierend” zou zijn. “Maar dat heeft niet zo mogen zijn”, aldus Willem-Alexander. “Hou vol, ook na deze Koningsdag.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Opening kleedjesmarkt

Koningin Máxima heeft daarna samen met haar dochters Amalia, Alexia en Ariane in Paleis Huis ten Bosch de opening verricht van de digitale kleedjesmarkt. Dat deden ze vanuit de ‘DNA-kamer’, zoals de Groene Salon nu ook wel bekendstaat. De wandversiering bestaat uit 60.000 baksteentjes die het DNA van het koningspaar en prinses Amalia vormen.

Lint doorknippen

Op een foto die door het hof is verspreid is te zien dat Alexia en Ariane een oranje lint van crêpepapier vasthouden en dat Máxima klaarstaat om het lint door te knippen. Prinses Amalia staat even verderop om het tafereel met de tablet vast te leggen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Videogesprekken

De koninklijke familie had vandaag maar liefst zeven videogesprekken op de planning staan. Zo sloten koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan bij de koffiepauze van het zorgpersoneel van UMC Maastricht, de stad waar de Oranjes dit jaar eigenlijk Koningsdag hadden zullen vieren. Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake van de Limburgse hoofdstad was aanwezig bij het gesprek. Zij hoopt dat de koninklijke familie volgend jaar alsnog kan komen. Uitsluitsel verwacht ze deze zomer te krijgen.

Workshop Anna Yilmaz

Koning Willem-Alexander had een virtuele ontmoeting met Anna Yilmaz, vorig jaar de winnares van Heel Holland Bakt. Yilmaz zorgde een jaar geleden op Koningsdag, die in haar thuisplaats Amersfoort werd gevierd, bij het koninklijk bezoek ook voor gebak. Dit keer hield ze een workshop. De koning belde daarna ook in bij een vraag- en antwoordsessie van Diederik Jekel.

Prinsessen

Paardenliefhebster prinses Amalia had contact met meervoudig oud-Olympisch kampioen Anky van Grunsven, terwijl koningin Máxima als promotor van muziek voor alle kinderen binnenviel bij een videoworkshop van zanger Jeroen van der Boom. Prinses Alexia tenslotte ging in gesprek met Enzo Knol, die ook een vraag en antwoordsessie hield.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een videobellende tour door Nederland! Het Koninklijk Gezin en andere leden van de Koninklijke Familie bellen mee met verschillende digitale groepen en workshops en spreken met de mensen die hieraan deelnemen. Zo videobelt het Koninklijk Paar met zorgmedewerkers van het UMC Maastricht terwijl zij tijdens hun pauze een tompouce eten met de burgemeester van Maastricht. De Koning videobelt mee met een workshop van Anna Yilmax van Heel Holland Bakt en een vragensessie van Diederik Jekel. Koningin Máxima videobelt mee met een pianoworkshop van Jeroen van der Boom. Prinses Alexia en Koningin Máxima videobellen met een vlogworkshop van Enzo Knol Prins Constantijn en Prinses Laurentien sluiten aan bij een kennisquiz over de ruimte(vaart) met André Kuipers. Prins Maurits en Prinses Marilène videobellen met Patrick Stoof en creatievelingen die versieringen hebben geknutseld voor Koningsdag. #verjaardag #jarig #koning #King #willemalexander #KoningWillemAlexander #koningin #queen #koninginmáxima #prinses #princess #prinsesamalia #prinsesvanoranje #koningsdag #koningsdagthuis #videobellen #googlemeet ?RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Vertel het de Koning

Van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) heeft koning Willem-Alexander via de digitale weg het boek Vertel het de Koning in ontvangst mogen nemen. Hierin staan meer dan 1500 tekeningen en brieven van kinderen van alle leeftijden, speciaal ingestuurd in het kader van de verjaardag van de koning.

De tekst gaat verder onder de foto.

Nationale toost

Om 16.00 uur bracht de koninklijke familie een nationale toost uit. Tijdens dit moment liet prinses Beatrix voor het eerst in de coronacrisis van zich laten horen. De prinses nam verrassend deel aan de nationale toost door vanuit kasteel Drakensteijn in Lage Vuursche via een videoverbinding in te bellen bij Huis ten Bosch.

Meer koninklijke leden

Ze was niet de enige van de koninklijke familie die op die manier de koning feliciteerde. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien en de Apeldoornse neven en hun echtgenotes, die eigenlijk met zijn allen maandag Koningsdag gevierd zouden hebben in Maastricht, meldden zich via video voor de bijzondere toost. Vanuit Londen, waar haar dochters hun digitale schooldag hebben, deed ook prinses Mabel mee.

Lees ook
Geniet er nog maar even van: na deze ‘warmste Koningsdag ooit’ gaat de lente in ‘lockdown’

Richtlijnen RIVM

Prinses Beatrix (81) houdt zich naar verluidt strikt aan de richtlijnen die de RIVM heeft opgesteld om de verspreiding van het coronavirus af te remmen en om mensen die vanwege hun leeftijd of gezondheid extra kwetsbaar te zijn te beschermen. De prinses was na 4 maart, toen ze samen met schoondochter prinses Mabel bij de uitreiking van de Prins Friso Prijs was, niet meer in het openbaar gezien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Prinses Beatrix feliciteert Koning Willem-Alexander met zijn 53ste verjaardag. Namens de hele Koninklijke Familie brengt Prins Constantijn een toost uit op de verjaardag van de Koning en op de gezondheid van iedereen in Nederland. #NationaleToost #toost #thuis #koning #koningin #prinsessen #koningwillemalexander #koninginmáxima #prinsesamalia #prinsesalexia #prinsesariane #paleishuistenbosch #kingsday #royalfamily #oranjethuis #denhaag #koningsdag #koningsdagThuis #prinsesbeatrix #rinsesMabel #prinsconstantijn #prinsesLaurentien #prinsMaurits #prinses Marilène #prinsBernhard #prinsesAnnette #prinsPieterChristiaan #prinsesAnita #prinsFloris #prinsesAimée ?Rotapool ?RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress, Instagram