Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Twitter explodeert na uitspraken Famke Louise bij ‘Jinek’ en Tim Douwsma in ‘Op1’: ‘De ‘TV Kantine’ is er niks bij’

Twitter explodeert na uitspraken Famke Louise bij ‘Jinek’ en Tim Douwsma in ‘Op1’: ‘De ‘TV Kantine’ is er niks bij’

Twitter explodeert na uitspraken Famke Louise bij ‘Jinek’ en Tim Douwsma in ‘Op1’: ‘De ‘TV Kantine’ is er niks bij’

Sinds maandagavond is de #ikdoenietmeermee-discussie al wat de klok slaat. Influencer Famke Louise schoof aan bij ‘Jinek’, zanger Tim Douwsma deed zijn zegje in Op1. Maar waar ze hoopten op meer bijval en een heldere uitleg van de verwarrende en ‘niet goed gekozen’ hashtag, vielen ze volgens Twitterend Nederland keihard door de mand.

#Ikblijfkritisch

Dat iets roepen op sociale media en dat verantwoorden in een live talkshow aan tafel met verschillende experts niet iedereen even goed af gaat, bleek dinsdagavond in zowel Jinek als in Op1. Zo lieten beide weten dat de omstreden hashtag niet goed gekozen bleek. Met #Ikdoenietmeermee wordt immers niet bedoeld dat er geen gehoor meer gegeven wordt aan de coronamaatregelen. Bijzonder onhandig, dus. ‘Bezorgde vader en burger’ Tim Douwsma liet vrijwel meteen weten de hashtag te hebben ingetrokken en vervangen door #Ikblijfkritisch.

Helder is anders

Afgezien van het hashtag-gekonkel, was er nauwelijks een touw vast te knopen aan wat er gezegd werd aan beide tafels. Famke, die aan tafel zat met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet onder meer weten “superveel respect te hebben voor het coronavirus, de doden en de zorg”. Ook meende ze dat de lockdown van afgelopen voorjaar geen effect heeft gehad en dat ouderen zich net zo schuldig maken aan het overtreden van de coronaregels als jongeren. Omdat er niet heel makkelijk een logisch verhaal van te maken is, zetten we even wat quotes van Famke op een rij:

– “Het gaat gewoon om de maatschappij. Weet je wat het is, mensen kunnen niet meer hun ding doen. Bedrijven gaan failliet. De entertainmentbusiness ligt helemaal plat, bedrijven gaan failliet. Gezinnen kunnen binnenkort misschien niet eens meer eten op tafel zetten. Het kabinet houdt daar niet voldoende rekening mee. Ik vind dat daar te weinig aandacht voor is.”

– “#Ikdoenietmeermee en niet meer meedoen is iets anders. Het is niet dat ik schijt heb aan de anderhalve meter, of andere coronamaatregelen. Het gaat me om het principe. Mensen willen hun ding doen, plezier maken. Mensen raken hun baan kwijt.”

Als Gommers vraagt wat de overheid dan had moeten doen: “Ik vind gewoon dat wij meer begrip moeten krijgen. Niet eens alleen de jongeren. Mijn vader is bijvoorbeeld piloot. Die vliegt al een halfjaar niet meer. Ik vraag me af hoe de situatie over nog eens zes maanden is. Het kabinet zou gewoon wat meer medeleven moeten tonen.”

– “Vergoedingen, weet je dat, dat dat is gewoon, weet je, hij doet gewoon zijn ding en ik weet dat dat gewoon niet echt… maar goed. Uhm, we hebben het ook over meerdere dingen en het is gewoon, weet je, er gaan heel veel mensen aan kapot.”

Wantrouwen

Ook Tim waagde een poging zijn kritische uitspraken te verantwoorden. “Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR-test [Polymerase Chain Reaction-test, red.] en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? We hebben gewoon vraagtekens en vinden dat we kritisch moeten blijven kijken naar de situatie”, legt Tim uit. “Ik hoor heel veel artsen die zeggen: een PCR-test zegt wel dat je positief bent, maar zegt helemaal niks over een besmetting. Dat zijn niet mijn woorden, dat zijn woorden van artsen en andere wetenschappers. En ik zie dagelijks in het nieuws, duizend nieuwe besmettingen.”

Lees ook
#FRIEDEPIEPEL-protestant Famke Louise blijkt betaald door overheid voor coronacampagne

28 miljoen uitgestelde operaties

Verder beweerde Tim dat er maar liefst 28 miljoen operaties zijn uitgesteld en diagnoses veel te laat gesteld worden. De experts aan tafel weerleggen dat direct: “Dat lijkt me uitzonderlijk veel, dat is anderhalve operatie per Nederlander”. Daarop antwoord Tim hakkelend dat dat #zijn feiten zijn die hij hoort. Het getal blijkt, zo benoemen enkele twitteraars, te slaan op het aantal uitgestelde operaties wereldwijd. Geen totale onzin dus, maar niet heel erg van toepassing op deze op het Nederlandse beleid gefocuste discussie.

Bekijk hier Famke in Jinek terug en hier Tim in Op1.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Twitter ontploft na het bezoek van Famke en de reacties zijn wisselend:

Toch krijgen Famke en Tim ook bijval:

Bron: VIVA, Twitter, Op1, Jinek | Beeld: Still