Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Fajah Lourens is zichzelf erg tegengekomen: ‘Huilbuien, onrust, kribbigheid: ik had het allemaal’

Fajah Lourens is zichzelf erg tegengekomen: ‘Huilbuien, onrust, kribbigheid: ik had het allemaal’

Fajah Lourens is zichzelf erg tegengekomen: ‘Huilbuien, onrust, kribbigheid: ik had het allemaal’

Ondernemer Fajah Lourens (39) was zichzelf een beetje kwijt, maar kan nu weer beter naar haar lichaam luisteren. Én ze heeft haar Killerbody-imperium uitgebreid met gezonde producten. ‘Negen van de tien keer liep ik met trek en lege handen een tankstation uit. Niets gezonds te vinden.’

Lief zijn

“Misschien is dat wel een mooie conclusie: dat ik liever voor mezelf ben geworden”, zegt Fajah aan het einde van het interview. “Gek hè, als mensen zoiets zeiden, dacht ik altijd: ja, ja, het zal wel, en hup, dan ging ik gewoon weer door. Maar ik merk nu pas hoe fijn dat eigenlijk is, lief zijn voor jezelf. Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat je jezelf moet liefhebben, omarmen, dragen. Klink ik nu heel zweverig? Nee toch? Wat ik bedoel is dat je niet altijd maar door hoeft te gaan, dat je niet altijd sterk hoeft te zijn. Je kwetsbaar opstellen is misschien moeilijk, maar belangrijk om te doen.”

Efficiënt werken

De afgelopen maanden is ze steeds bewuster gaan leven. Dat deed ze al een tijdje, maar door corona werd het een en ander versneld. Er was minder hectiek en meer rust. “Ik plan heel weinig afspraken buiten de deur, want die afspraken zorgen er continu voor dat je je werk niet afkrijgt en dan beland je in een soort vicieuze cirkel: je mail stroomt vol, daar heb je geen tijd voor, dan word je onrustig, waardoor je je werk niet goed kunt doen, etcetera. Ik ben de laatste maanden heel efficiënt gaan werken.” Dat werk is haar bedrijf My Killerbody Motivation, een platform om mensen te inspireren om gezond te leven,en bestaat uit onder meer work-out- en dieetboeken en het nieuwe Killerbody Food. Voor dat laatste ontwikkelde ze een proteïnewatertje en dito chocoladereep. “Toen ik als dj werkte, heb ik veel gereisd en onderweg zijn er gewoon geen goede, gezonde dingen te koop. Dat miste ik. Negen van de tien keer liep ik met lege handen de winkel van een tankstation uit. Dat heeft me aan het denken gezet: hoe kunnen we dat veranderen? Obesitas, diabetes, het is vaak het resultaat van ongezond eten. Maar als je dat ongezonde eten blijft verkopen, verandert er niks.”

Veel producten in de winkel líjken gezond te zijn, hoe kun je het kaf van het koren leren scheiden?

“Dat is ook best lastig. Ik trap er zelf ook nog weleens in. Dat ik iets koop waarvan ik denk dat het gezond is, maar als ik dan het etiket lees, zie dat het veel minder goed voor je is dan je zou denken. Als je etiketten leest en googelt op dat wat erin zit, schrik je echt. Toen ik mijn voedingsproducten ging ontwikkelen, ben ik erachter gekomen dat een product gezond én betaalbaar maken heel lastig is. Ik wilde bijvoorbeeld een gezonde wrap maken die verkocht kon worden in tankstations. Dus zonder plofkip en zonder E-nummers waardoor het twaalf dagen houdbaar is. Het lukte niet. Of nee, het lukt wel om zo’n wrap te maken, maar dan wordt die zó duur dat niemand ’m koopt. Ik vind het frustrerend en weinig hoopvol dat als je een gezonder product maakt het duurder wordt. Dat zou eigenlijk andersom moeten zijn.”

Lees ook
Chefkok London Loy (45): ‘Het had allemaal veel slechter met me kunnen aflopen’

Vier jaar geleden kwam je boek ‘Killerbody’ uit, sindsdien promoot je gezond leven. Doe je dat zelf ook echt elke dag?

“Laat ik het zo zeggen: ik ben minder fanatiek dan vier, vijf jaar geleden. Ik luister eigenlijk steeds beter naar mijn lichaam. Een paar jaar geleden zat ik tegen een burn-out aan. Want, ik werkte te hard en te veel, en dat ging uiteindelijk ten koste van mijn gezin en gezondheid. Ik stond altijd ‘aan’ en dat is gewoon niet goed. Ik moest leren om dingen los te laten, wat lastig is als je een eigen bedrijf hebt en je, zoals ik, een perfectionist bent. Ik ben mezelf dan ook behoorlijk tegengekomen. Huilbuien, onrustig gevoel, kribbig zijn: ik had het allemaal. Ik heb moeten leren om minder hoge eisen aan mezelf te stellen. Omdat ik die dieetboeken heb geschreven, vond ik dat ik mezelf als voorbeeld moest stellen, dus veel sporten en op mijn eten letten. Maar dat is gewoon niet altijd vol te houden. Dat ik dat niet meer van mezelf verwacht, is heel bevrijdend: het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Ik ben altijd iemand geweest die goed naar haar gevoel heeft geluisterd. Maar dat contact met mezelf was ik een beetje kwijtgeraakt.”

‘Ik heb moeten leren om minder hoge eisen aan mezelf te stellen’

Had je dat als kind ook al, zo’n sterk innerlijk gevoel?

“Ja, heel erg. Ik had thuis bijvoorbeeld altijd haarfijn de situatie door. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik jong was, de verhouding tussen hen voelde ik goed aan. Mijn vader was een ingewikkelde, strenge man, mijn moeder was een lieve, spirituele vrouw. Ik heb al jong geleerd om op mijn intuïtie af te gaan, ook omdat de volwassenen om me heen er een zooitje van maakten. Neemt niet weg dat ik van mijn ouders ook dingen heb geleerd. Mijn vader hamerde erop dat ik bijvoorbeeld niet afhankelijk van een man moest worden, en mijn moeder voedde me juist weer heel spiritueel op. Toch wist ik als kind dat ik vooral op mezelf moest vertrouwen. Als iets niet goed voelde, deed ik het niet.”

Hoe moet ik dat zien, een spirituele opvoeding?

“Mijn moeder leerde me wat de kracht van je gedachten is. Ze zei altijd: ‘Alles is mogelijk, als je het maar visualiseert.’ Dat doe ik nu nog steeds. Ik wilde die food-producten maken en van het idee naar daadwerkelijk een chocoladereep in mijn handen hebben, is een lange weg geweest. Maar ik zag het al die tijd voor me: mijn repen in de winkel. Het móest gewoon lukken. Mijn moeder en ik verschillen enorm, ik ben geaard en heel zakelijk, terwijl mijn moeder tussen hemel en aarde hangt, zeg maar.” Lachend: “Terwijl ik dit zeg, denk ik dat ik misschien wel meer op mijn moeder lijk dan ik denk. Want ik geloof ook dat er meer is dan alleen dit aardse leven waarin wij ons nu bevinden.”

‘Ik denk dat ik misschien wel meer op mijn moeder lijk dan ik denk’

“Noem het dimensies die naast elkaar bestaan waar wij ons niet van bewust zijn. Ik geloof bijvoorbeeld dat je contact kunt maken met dierbaren die zijn overleden. Dat je dus contact maakt met die andere dimensie waar zij zijn en die wij niet kunnen waarnemen, maar die wel parallel loopt aan onze wereld. Ik heb daar met meerdere mediums over gesproken en heb met hen ook contact gezocht met overledenen. Nee, ik heb er geen verklaring voor, waarom zo’n medium dan allerlei dingen vertelt die ze onmogelijk had kunnen weten, anders dan dat er daadwerkelijk contact is.”

Lees meer van dit interview in Flair 40, deze ligt vanaf 30 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen?
Bestellen kan hier.

View this post on Instagram

Living my dream ❤️

A post shared by Fajah Lourens (@fayaofficial) on

View this post on Instagram

Mijn kleine monster @shai.surig ❤️

A post shared by Fajah Lourens (@fayaofficial) on

View this post on Instagram

?

A post shared by Fajah Lourens (@fayaofficial) on

Tekst: Saskia Smith, beeld: Bart Honingh, Instagram