Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Irma Sluis in één klap veranderd in bekende Nederlander: ‘Ik heb daar nooit om gevraagd’

Irma Sluis in één klap veranderd in bekende Nederlander: ‘Ik heb daar nooit om gevraagd’

Irma Sluis in één klap veranderd in bekende Nederlander: ‘Ik heb daar nooit om gevraagd’

Door de persconferenties over de coronamaatregelen van het kabinet heeft tolk Nederlandse Gebarentaal Irma Sluis in korte tijd nationale bekendheid verworven. Maar of ze er ook echt op zit te wachten dat ze sinds kort niet meer anoniem over straat kan, is een tweede.

Doventolk Irma Sluis

Op alle bekendheid en aandacht die aan een BN’er kleeft zit Irma niet echt te wachten. “Ik heb daar nooit om gevraagd. Het was ook eigenlijk toeval dat ik op de persconferenties van Rutte ben gezet, dat was alleen omdat ik in Den Haag woon”, geeft ze toe aan BuzzE. “Ik had al die aandacht ook niet gewild of verwacht.”

Wel handig

Toch is die bekendheid ergens ook wel handig, meent Irma. Zo probeert ze alle aandacht die ze krijgt om te draaien naar de dovengemeenschap om die meer aandacht te geven. Een project als de film van Pathé Thuis is daar volgens haar een mooi voorbeeld van. Samen met dove tolk Maaike Ferf Jentink is ze te zien in de nieuwe lockdownfilm van de streamingsdienst.

Op gepaste afstand

“Het was een mooie uitdaging en een mooi project om aan mee te werken”, zegt Maaike over de film Op gepaste afstand, die zij voor het grootste gedeelte van Nederlandse Gebarentaal voorziet. Het tolken in een film is echter wel anders dan in het normale leven, moet ze bekennen. Zo is het in een film nog belangrijker om de intonatie mee te nemen in de Nederlandse Gebarentaal en is het een uitdaging om alles goed mee te laten lopen voordat in het beeld wordt geknipt. Het is dan ook beter dan een film met alleen maar ondertiteling, waar vaak de intonatie ontbreekt. “Maar een combinatie van beiden zou helemaal mooi zijn”, meent Maaike, wiens moedertaal eigenlijk Nederlandse Gebarentaal is.

Lees ook
Hilarisch: Twitter volledig van de leg na ‘verdwijnen’ van doventolk Irma bij persconferentie

Hoop op meer projecten

Na hun debuut op het witte doek is de vraag nu of dit smaakt naar meer? “Ja, ik hoop dat we hiermee door mogen gaan”, zegt Maaike enthousiast. Ook Irma ziet het best zitten om daar dan aan mee te werken. Beide vrouwen hopen dan ook in de toekomst op meer van dit soort projecten om ook daarin meer voor de dovengemeenschap te kunnen betekenen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP