Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Huiveringwekkende hartstilstand Eriksen hakt erin bij Daley Blind: ‘Ik overwoog niet te spelen’

Huiveringwekkende hartstilstand Eriksen hakt erin bij Daley Blind: ‘Ik overwoog niet te spelen’

Huiveringwekkende hartstilstand Eriksen hakt erin bij Daley Blind: ‘Ik overwoog niet te spelen’

De zinderende wedstrijd tegen Oekraïne op het EK (3-2) was in emotioneel opzicht een beladen duel voor Daley Blind. De verdediger zag een dag eerder oud-ploeggenoot Christian Eriksen in het duel met Finland tegen de grond gaan, waarna hij minutenlang gereanimeerd werd. Deze schokkende gebeurtenis bracht heftige herinneringen terug bij Blind, die zelf een ontstoken hartspier had.

Mentale horde

Eind 2019 ging hij tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia naar de grond. Hij bleek te kampen met een ontsteking aan een hartspier en speelt sindsdien met een defibrillator. “Ik heb voor mezelf een grote mentale horde moeten nemen”, zei Blind over het duel met Oekraïne. “Ik zat zaterdag live te kijken, ja. Onder andere met jongens die Abdelhak Nouri bij Ajax nog hebben meegemaakt. Christian was ook ploeggenoot van een aantal van ons geweest en en is dat voor sommigen nu nog steeds. Het heeft zoveel impact. Het zijn voor mij herkenbare en heftige dingen.”

Ergste nachtmerrie

Niet alleen de beelden van Eriksen die gereanimeerd werd kwamen snoeihard binnen, maar ook die van zijn wanhopige vriendin die tijdens het drama aan de zijlijn stond toe te kijken. Blind moet ongetwijfeld hebben gedacht aan zijn vrouw Candy Rae Fleur en hun twee jonge kinderen. Want dat je geliefden zoiets – opnieuw – zouden moeten aanschouwen, is een nachtmerrie die je je ergste vijand niet toewenst.

‘Artsen zeggen dat ik veilig ben’

Blind koos er zelf voor toch te spelen tegen Oekraïne. “Ik heb zelf de knoop doorgehakt. Omdat ik veilig ben en de artsen mij dat ook hebben verzekerd. Als het niet goed met hem zou gaan, zou het nog meer in de hoofden blijven spoken. Nu moedigde hij zijn ploeggenoten aan om door te voetballen, dat werkte ook mee.”

‘Geef Eriksen rust’

De Oranje-international hoopt dat Eriksen tijd krijgt om te herstellen. “Ik verzoek hem met rust te laten en niet te speculeren. Geef hem de rust om te herstellen.”

Beste vriend

Bondscoach Frank de Boer was blij dat Blind aan de aftrap verscheen. “Maar ik weet hoe moeilijk het voor hem was”, zei hij. “Daley heeft zelf problemen met zijn hart gehad en Eriksen is misschien wel zijn beste vriend. Ik snap zijn emotie heel goed. Ook omdat hij er alles aan heeft gedaan om dit EK te halen.”

Lees ook
Oranje boven: Nederland knalt tijdens eerste EK-duel en juichende koning gaat viraal

Belangrijkste bijzaak

De Boer had Eriksen vijf jaar bij Ajax onder zijn hoede, als jeugdtrainer en hoofdcoach. Hij schrapte zaterdag een teambespreking van Oranje, nadat Eriksen naar de grond was gegaan. “Het leek ons niet gepast over voetbal te praten. We hebben de bespreking naar de volgende dag verplaatst. Je bent ook professional, naast mens. Het helpt ook dat er berichten komen dat het beter met hem gaat. Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed. Ik heb er een goed gevoel bij. Dus gaan we nu weer over op de belangrijkste bijzaak in het leven en dat is voetbal.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: ANP | Beeld: ANP