Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Kim-Lian: ‘Zijn drinkbak staat er nog, zijn kleed ligt nog in de hoek van de kamer’

Kim-Lian: ‘Zijn drinkbak staat er nog, zijn kleed ligt nog in de hoek van de kamer’

Celebs
Kim-Lian: ‘Zijn drinkbak staat er nog, zijn kleed ligt nog in de hoek van de kamer’

Kim-Lian van der Meij (37) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (38), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (9), William (7) en Benjamin (4). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Kim-Lian: ‘Afscheid nemen bestaat wel! Althans, fysiek afscheid zeker’

En toen was er nog maar één. Moon. Onze enige hond. Pas een week geleden is haar broer Skai ingeslapen en ik kan er nog totaal niet aan wennen. Ik wil er ook nog niet aan wennen. Zijn drinkbak staat er nog, zijn kleed ligt in de hoek van de kamer. Ik vind zijn haar nog overal. En zijn riem ligt steevast naast die van Moon, op het kastje in de hal.
Opbergen wil ik het niet. Want hoeveel pijn het ook doet: het gemis is alles wat ik nog van hem heb. En Skai is die pijn waard. We hebben zo veel van hem gehouden, en nog steeds… We zullen altijd van hem blijven houden.

Vandaag kon ik zijn as ophalen bij de dierenkliniek. Het zat in een mooie, luxe koker met een kleurrijk bos erop geprint. Een bos zoals dat in Zweden of in Soest, waar we vaak met de honden liepen. Het bos waar we sinds een week alleen Moon uitlaten. En dat is raar, hoor. Er zijn van die momenten die zo in je systeem zitten. Allebei de honden achter in de auto zetten, bijvoorbeeld, en dan het raampje op een kiertje zetten zodat ze met hun natte neuzen erdoorheen gedrukt enthousiast het bos konden toezingen als wolven: ‘We komen eráááán, ooooeeeeeeeeh!’ Eenmaal in het bos draai ik me af en toe om naar Moon en dan wil ik automatisch roepen: ‘Skaiiii! Mooooon! Kom!’ Als een soort mantra staat het in mijn hersens voorgeprogrammeerd.

Maar ze is alleen. En ik zie en voel dat Moon ook rouwt, net als wij dat doen. Ik ben als een ouder zo blij als ik zie dat ze af en toe kwispelt als er een andere hond gedag komt zeggen. En zelfs als ze een modderpoel in rent, houd ik haar nu niet tegen. Ik gun het haar. Ik gun haar alles om maar even te kunnen vergeten dat ze alle leuke en minder leuke momenten nu niet meer kan delen met haar maatje. Haar broer. Haar partner for life.

Skai is individueel gecremeerd. Dat moet je specifiek aanvragen bij het dieren-crematorium. Ja serieus, er is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Ik wist niet eens dat dat kon. Maar we willen zijn as meenemen naar Zweden en het daar, bij zijn favoriete stenenstrandje waar hij zo graag kwam, in zee uitstrooien.

Ik weet niet hoe dit op jou, als lezer, overkomt… Misschien vind je het allemaal wel heel overdreven. Misschien begrijp je het goed, omdat je het zelf ook hebt meegemaakt. Hoe dan ook: ik voel me er goed bij om Skai zo een laatste dienst te bewijzen en een mooi afscheid te geven in de natuur. En hopelijk gun jij me dit plekje om het van me af te schrijven. Dat lucht op. Dit is even mijn eigen modderpoel. Mijn modderpoelcolumn.

Deze column van Kim-Lian komt uit Flair 9. 

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Shoppen is altijd een goed idee