Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Column Miljuschka: ‘Ik vaar bij hoge pieke, diepe dalen en chaos. Mede door mijn buitengewone familie’

Column Miljuschka: ‘Ik vaar bij hoge pieke, diepe dalen en chaos. Mede door mijn buitengewone familie’

Celebs
Column Miljuschka: ‘Ik vaar bij hoge pieke, diepe dalen en chaos. Mede door mijn buitengewone familie’

Miljuschka Witzenhausen (33) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze woont samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (8) en Felina (6), uit haar huwelijk met kunstenaar Tycho Veldhoen. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

“Betekenis geven aan het leven is geen kattenpis. Maar dat vind ik. Er zijn hordes mensen die altijd met frisse moed de dag beginnen – zelfs al is die dag bijna de exacte herhaling van de dag daarvoor. Kabbelen ben ik niet gewend; ik word daar ook heel onrustig van. Ik heb respect voor iedereen die dat wel kan. Mijn leven is 1 grote rush, lijkt het wel. Ik moet toegeven dat ik – als ik tot nu toe terugkijk op mijn leven – wel vaar bij hoge pieken, diepe dalen en chaos. Ik denk dat dit is ontstaan door mijn levensloop. Een resultaat van opgroeien in Amsterdam, een buitengewone familie en een bestaan als creatieve freelancer.

‘De grootste slachtoffers van dit bestaan zijn toch wel mijn kinderen’

Ik probeer het echt. Dan zeg ik tegen mezelf dat ik het volgend jaar wél rustiger aan ga doen. Maar als freelancer ben je genoodzaakt alle ijzers in het vuur te houden. Het ene moment heb je een dik contract bij een zender, het andere ben je blij met 1 cateringklus in de maand waar je net de hypotheek mee kunt betalen. Wat meer dan eens resulteert in een hollen-of-stilstaan-situatie. De grootste slachtoffers van dit bestaan zijn toch wel mijn kinderen. Dan zwijg ik even over mijn vrienden, want die denken volgens mij dat ik al aan het hemelen ben, zo weinig zien ze me. De meeste tijd steek ik in de liefde. Mijn vriend en ik werken samen en hij is er, in tegenstelling tot de kinderen, de hele week. Ook is hij mondig genoeg om zijn aandacht op te eisen.

‘Voordat ik kinderen kreeg, werkte ik mezelf letterlijk over de kop. Dan viel ik gewoon neer van oververmoeidheid’

Daarom probeer ik iets wat niet zo in me zit: structuur aanbrengen. Niet voor mezelf, maar voor mijn moppies. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Fietsen leer je ook niet in 1 dag. Maar die kleine wondertjes geven me de kracht om mezelf te begrenzen. Voordat ik ze kreeg, werkte ik mezelf letterlijk over de kop. Dan viel ik gewoon neer van oververmoeidheid. Met hun komst ging, gestuurd door de hormonen, de handrem erop. Maar die rem ben ik in de loop der jaren kwijtgeraakt. Vorig jaar ben ik binnen 3 maanden 3 keer voor 2 weken op en neer gevlogen naar Japan. Bewust in etappes, zodat ik niet te lang weg zou zijn. Maar de jetlag was een bitch en als ik terug was, lag er extra veel werk op me te wachten. Conclusie: dit was niet de goede oplossing. Iets anders dan. Zoals altijd maakte ik een radicale keuze: ik stopte met de oppas. Zonder vangnet dwing ik mezelf om mijn tijd anders in te delen. Ik móét nu bijvoorbeeld bij school staan. Mijn agenda is dus een mijnenveld van schooltijden: een uitdaging.

Lees ook:
Column Miljuschka: ‘Op dagen dat mijn familie meer in het nieuws is dan andere mensen, voel ik me naakt’

Nu kan ik beweren dat ik dit puur in het belang van mijn nageslacht doe. Maar de waarheid gebiedt me te zeggen dat ik dit zelf net zo hard nodig heb. Ik voel me het meest geaard in hun nabijheid. Alsof ik weer zuurstof krijg na een tijd snotverkouden te zijn geweest. Hun stemmen, mooie verhalen, wonderlijke vragen en geur geven me betekenis. En die is niet te evenaren: het leven is een hartslag, zij zijn mijn bètablokkers.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 19. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee