Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Marije over Meghan: ‘Hoe kan Marieke Elsinga, nota bene op Internationale Vrouwendag, hierop blijven hameren?’

Marije over Meghan: ‘Hoe kan Marieke Elsinga, nota bene op Internationale Vrouwendag, hierop blijven hameren?’

Marije over Meghan: ‘Hoe kan Marieke Elsinga, nota bene op Internationale Vrouwendag, hierop blijven hameren?’

Twee dagen na het omstreden interview van Meghan Markle en prins Harry met Oprah Winfrey zijn de onthullingen van het paar al wat de klok slaat. Het twee uur durende gesprek is wereldwijd massaal bekeken (vanavond zijn we in Nederland aan de beurt) en er is niemand die géén mening lijkt te hebben over de stuitende ontwikkelingen rondom het paar en het Britse koninklijk huis. Flair-hoofdredactrice Marije valt daaraan op dat velen maar blijven hameren op of Meghan nu liegt of niet. Oprecht is of niet. Allesbehalve waar de discussie werkelijk over zou moeten gaan.

Slachtoffer of aanstichter?

“Twee dagen na het interview met Oprah Winfrey lijkt de wereld verdeeld in twee kampen. Je bent voor Meghan Markle, of je bent tegen haar. In de media buitelen we al dagen over elkaar heen om ieder minuscuul detail van het interview met Oprah te analyseren met één grote vraag. Is Meghan slachtoffer, of aanstichter? Heeft ze Kate aan het huilen gemaakt? Was ze ondankbaar door een andere tiara te eisen op haar bruiloft? Bij RTL Boulevard pakten ze gisteren zo groots uit, dat voor het eerst sinds de coronacrisis uitbrak weer vier mensen aan de desk stonden.”

“En hoe schokkend de details van het interview ook waren (Meghan Markle die psychische hulp werd geweigerd, omdat dit ‘schadelijk zou zijn voor het imago van het Britse Koningshuis’ en de zorgen die door leden van het koninklijke familie waren geuit over de huidskleur van de baby), is het Marieke Elzinga die, nota bene op Internationale Vrouwendag, maar blijft hameren op het feit dat Meghan actrice is en ze de stiltes wel héél slim laat vallen. Zo gauw een vrouw haar mond opent in het openbaar, gaat het niet meer om wat ze zegt, maar om wie het zegt. De discussie ging niet over het Britse koningshuis en de beschuldigingen die waren geuit, nee, het ging om Meghan die de beschuldigingen had geuit. Was het niet naïef om te denken dat het koningshuis anders in elkaar stak? Steekt ze haar schoonfamilie niet een dolk in de rug? En o ja, had ze niet ook al ruzie met haar eigen familie? Met andere woorden: we wringen ons in allerlei bochten om de schuld tóch bij haar te kunnen neerleggen.”

‘Als er íets is wat we niet kunnen ontkennen, is het dat Meghan vanaf het moment dat ze een voet zette in Buckingham Palace is geframed als een verwend nest’

“Misschien had ik ergens gehoopt dat we al verder waren dan dat. Dat we, misschien zelfs juíst als vrouwen onder elkaar, zouden zien dat dit niet oké is. Twee maanden geleden was Ivo Niehe nog de gebeten hond, omdat hij jaren geleden Britney Spears framede als sekssymbool door het over haar borsten te hebben in plaats van over haar stem. Maar blijkbaar is de werkelijke boodschap van die documentaire, namelijk de manier waarop we omgaan met vrouwen in de spotlights, niet echt blijven hangen.”

“Want als er íets is wat we niet kunnen ontkennen, is het dat Meghan vanaf het moment dat ze een voet zette in Buckingham Palace is geframed als een verwend nest. Ze zou de regels van het koninklijk huis niet begrijpen, haar personeel het leven zuur maken en vooral onhandelbaar zijn. Laten we voor het gemak even veronderstellen dat het inderdaad een vrouw is die weet wat ze wil en dat ook duidelijk uitdraagt. Hebben we ooit hele kranten volgeschreven over een man die diezelfde eigenschappen bezat? Precies. Dat gebeurt niet. Want als vrouw verwachten we vooral dat je dienstbaar bent en niet te veel opvalt. En daar is anno 2021 nog weinig aan veranderd.”

Lees ook
Prachtig plaatje: Meghan en prachtig bolle babybuik stralen op nieuwe gezinsfoto met Harry en Archie

“De vraag die bij mij het meest blijft hangen, is dan ook niet of Meghan een naar mens is of niet, en of het Engelse koningshuis wel deugt of niet, maar waarom we nog steeds zo met vrouwen omgaan die ‘hogerop’ zijn gekomen zonder zich volledig te willen conformeren aan de ‘regels’. En of ze eigenlijk niet puur en keihard worden veroordeeld omdat ze zich niet zwijgend en glimlachend in het keurslijf hebben laten stoppen. Als we nu eens beginnen met dat te onderkennen en het proberen te veranderen? Daar is veel meer winst te behalen dan te achterhalen wie hier nu de hoofdschuldige is.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Marije Veerman | Beeld: Esmee Franken voor Flair, ANP