Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Column Kim-Lian: Yoga

Column Kim-Lian: Yoga

Column Kim-Lian: Yoga

Kim-Lian van der Meij (36) is actrice en presentatrice. Ze woont samen met Daniel (36), met wie ze drie kinderen heeft: Ronja (8), William (8) en Benjamin (3). Elke week schrijft ze in Flair over haar drukke leven.

Lees ook: Column Kim-Lian: Net als in de film

Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om te ontspannen. Ik doe dat in de sauna, tijdens een Thaise massage, een boswandeling met de honden, op vakantie naar Zweden of potten bakken in mijn atelier. O ja  ‘s avonds Netflixen tel ik tegenwoordig ook mee. Maar zelfs tijdens die momenten van ontspanning blijven mijn gedachten malen.  To do-lijstjes, ideeën, mensen. De complete zen-momenten kun je op één hand tellen. Soms heb ik het gevoel dat wij in Nederland te hard en te veel werken.

Als een stel hamsters in zo’n rad rennen we maar door. Zelf vind ik het trouwens best lekker om maar door te denderen. Of ben ik er gewoon aan gewend? Je zit in een bepaalde flow en zo lang dat goed gaat kun je het lang volhouden. Je kunt nog wel wat méér hooi op je vork nemen, denk je bij jezelf. Tot er zo’n moment komt dat je lichaam en geest zeggen: ‘Stop! Nu is het klaar!’  En dan ben je dus oververmoeid.

Spanjaarden of Italianen doen het anders, die houden een siësta tussen de middag. En er zijn mensen die mediteren om zen te worden. Ik heb een keer oerklankmeditatie gedaan waarbij mij een persoonlijke mantra werd toegewezen op basis van mijn geboorteplaats en tijd. Het is alweer vijftien jaar geleden, maar ik herinner mij iets van ‘Oooohhhhnaaaammaaaaheeeeee’.

Ik vond het een bijzondere ervaring, maar had er toen en nu nog steeds niet de rust of het geduld voor om het dagelijks te doen. Mijn leven is te chaotisch om te mediteren. En juist dáárom zou ik het moeten doen.

Gelukkig heb ik een geweldige moeder die mij daarbij helpt. Ze heeft jarenlang alle materie van het mediteren en yoga als een spons opgezogen. Ze geeft nu over de hele wereld yogalessen voor zowel grote groepen als privé. Haar muur hangt vol oorkondes. Het moet ongetwijfeld frustrerend voor haar zijn om allerlei mensen helemaal zen te krijgen, behalve haar bloedeigen dochter.

Ze probeert me al jaren aan de yoga te krijgen, maar met mijn schema vind ik geen tijd. Laatst deed ze nog een poging. ‘Kim, nu heb ik iets voor jou: de yogatrapeze.’ Een doekenconstructie met touwen en beugels die je kunt ophangen. Je kunt er alles in doen wat je als kind ook aan het klimrek deed. Je kunt het overal mee naartoe nemen, of in je woonkamer hangen. En wanneer je wilt, als het jou uitkomt, je yogaoefeningen doen. Haar
verhaal was zo goed en ik vond het trapezeding zo leuk, dat ik toehapte.

Ze gaf me twee uur lang privéles om te laten zien hoe ik mijn lichaam kan rekken en strekken. Maar ze heeft me ook laten voelen hoe fijn het is om na een vermoeide dag omgekeerd in de trapeze te hangen en de zwaartekracht het werk te laten doen. Je voelt zo de spanning in je onderrug wegtrekken.

Ik hang er nu zo’n vijf keer per week in. Zelfs na maar tien minuten voel ik me fysiek heerlijk. En nog fijner: mijn gedachten staan heel even stil. Ik ben in het hier en nu. Mindful bezig zijn met wat ik op dat moment aan het doen ben en niets anders. De trapeze in onze woonkamer hangen, leek me niet zo’n goed idee, maar de slaapkamer werkt prima.

Nu hoef ik maar één paar keer per week de kinderen eruit te trekken die erin schommelen, hihi. Zen.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

 

Shoppen is altijd een goed idee