Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > COLUMN Kim-Lian: Kusjes

COLUMN Kim-Lian: Kusjes

COLUMN Kim-Lian: Kusjes

Victoria Beckham plaatste een tijdje geleden op Instagram een foto waarop ze haar dochter een kus op de mond gaf. ‘Happy birthday baby girl, we love you so much,’ stond erbij. Ik volg Victoria niet op social media, maar zag de foto voorbijkomen in een nieuwsartikeltje.

In mijn ogen was dit gewoon een totaal onschuldig en lief fotootje. Het werd ineens ‘nieuws’ omdat Miss Beckham door veel social mediagebruikers aan de schandpaal werd genageld. Een paar reacties: ‘Iewwwwwww, wat goor!’ ‘Disgusting!’ ‘Walgelijk!’ ‘Het ziet eruit alsof jullie vrijen. Not done!’

Vertrutting

Nu geef ik niet vaak mijn mening en vooral niet in het openbaar, want daarop volgt hoe dan ook een vloedgolf aan (vooral nare) reacties. Maar deze vertrutting maakte me ontzettend kwaad. Doe even normaal! Je kind een kus geven is niet ieeeewwwww! Ook niet als die kus vol op de mond is. Je mond gebruik je immers niet alleen om mee te praten, te eten, maar ook om mee te kussen.

‘Doe even normaal! Je kind een kus geven is niet ieeeeewwww’

Ik geef mijn kinderen elke dag kusjes, zo vaak als ik maar kan! Niet alleen als ik ze naar school breng en een fijne dag wens, ze jarig zijn, of verdrietig zijn en ik ze wil troosten. Nee, elke avond. Bij alle drie de kinderen hebben ik het kusspelletje gespeeld. Dat gaat als volgt: als ze voor het slapengaan in bed liggen, ga ik naast ze zitten en buig me over hen. En dan zeg ik: ‘Een kusje op je neus (smak), een kusje op je ogen (smak smak) een kusje op je oren (smak smak) een kusje op je mond (smak) én – spanning opbouwen – een kusje op je buik!’ Dan trek ik het pyjamajasje omhoog en op de blote buik geef ik een blaaskusje. Dat kriebelt zo lekker en geeft een grappig geluid. Vervolgens wordt er heel hard gelachen en geschaterd. Heerlijk!

IMG_0890.jpg wordt weergegeven

Behalve dat we lol hebben, staat een kus voor liefde geven en ontvangen en je kind zelfvertrouwen geven. Dat dit door sommigen als ‘walgelijk’ wordt beschouwd, begrijp ik niet. Ik stop mijn kindjes ook bloot in bad. Wat moeten ze daar wel niet van denken? Is dat ook goor, walgelijk of aanstootgevend?

Pure liefde

Gelukkig waren er een hoop ouders die tegengas gaven op de zure reacties en een foto plaatsten waarop ze hun kind een kus op de mond gaven. That’s the spirit! Met iedereen die iets anders ziet dan pure liefde, heb ik medelijden. Waarschijnlijk hebben zij als kind niet genoeg kusjes gekregen.