Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Column Kim-Lian: Ernstige nicotinedrang

Column Kim-Lian: Ernstige nicotinedrang

Column Kim-Lian: Ernstige nicotinedrang

Iedereen heeft toch wel een zonde? Toch?! Zeg ja! Alsjeblieft! Want met dat argument wimpelde ik altijd mijn schuldgevoel weg. De één drinkt, de ander gebruikt weleens drugs, stopt zich vol met chocolade, vloekt voortdurend, komt altijd te laat of geeft geleende spullen nooit terug. Kortom: iedereen zijn eigen gekte. Nou, ik rook. En zodra ik in het gezelschap ben van andere rokers kan ik er heel wat wegstomen. En echt, ik rook nooit thuis. Maar wel in de tuin, onder de afzuigkap, tijdens mijn werk of sociale aangelegenheden.

Maar eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, vind ik roken goor. Verschrikkelijk dat ik verslaafd ben aan deze vieze, stinkende ongezonde troep. Elke keer dat ik een sigaret opsteek, baal ik van mezelf. Voor heel veel dingen in het leven kan ik discipline opbrengen, maar niet als het gaat om stoppen met roken. Geloof me, ik heb van alles geprobeerd. Ik heb Allan Car gelezen, Champix geslikt, pleisters geplakt en diepe gesprekken gevoerd met mijn vriend Daniel, die wél al acht jaar succesvol is gestopt met roken. Ja, leuk voor je Daan! Heel goed van je! Natuurlijk, je hebt gelijk … Waar een wil is, is een weg. Het is gewoon een mindset, blablabla.

Hoe meer ik mijn best deed om te stoppen, hoe groter de teleurstelling als het weer niet lukte. Ik voelde me een loser, een slappeling, een schlemiel.

Drie keer is het me gelukt om langere tijd van de sigaretten af te blijven, en dat was toen ik zwanger was. Blijkbaar gaat het me makkelijker af om een gezonde keuze te maken als dat niet voor mezelf is. Maar als ik heel eerlijk ben, lag het niet aan mijn ijzersterke wil dat ik tijdens mijn zwangerschappen niet naar roken taalde. Drie keer was ik negen maanden lang kotsmisselijk. Alleen de geur van waterijsjes deed me niet kokhalzend rennen naar het toilet of de gootsteen. Tja, elk nadeel heeft dus echt zijn voordeel.

Jammer genoeg raakte ik die drive kwijt zodra ik weer fulltime aan het werk ging. Het pakje Marlboro light zat meteen weer in mijn tas.

Maar nu ben ik er zó klaar mee! Dit keer is het menens! Ik stop!

Sterker nog, ik ben inmiddels zes weken gestopt. Een niet-roker trekt nu waarschijnlijk z’n wenkbrauwen op en denkt: lekker belangrijk. Maar de rokers in deze wereld begrijpen dat dit een prestatie van formaat is. Elke dag nicotinevrij is er één! Whoop whoop! En dat allemaal dankzij de Zweedse Snus. (Je spreekt het uit als snoes, van schatje.)

Zo is het Daniel ook gelukt en zo doen één miljoen andere Zweden het ook. Snus is een klein zakje tabak dat je in geval van ernstige nicotinedrang onder je bovenlip stopt. Eigenlijk een variant van nicotinekauwgom.

Jaja, hoor ik de niet-rokers denken: zo vervang je de ene verslaving voor de andere. Maar de Snus is veel minder schadelijk dan sigaretten. Nog een voordeel: de niet-rokende  medemens heeft er een stuk minder last van. Dus vraag ik nu niet meer in gezelschap: ‘Heb je er bezwaar tegen dat ik een sigaret opsteek?’ Maar zeg ik: ‘Vind je het erg als ik even een Snus onder mijn bovenlip schuif?’

 

IMG_9478