Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘Boekenoorlog’ tussen broers? Prins William kondigt twee dagen na Harry óók een boek aan

‘Boekenoorlog’ tussen broers? Prins William kondigt twee dagen na Harry óók een boek aan

‘Boekenoorlog’ tussen broers? Prins William kondigt twee dagen na Harry óók een boek aan

Twee dagen nadat prins Harry heeft bekendgemaakt met zijn memoires te komen, kondigt woensdag ook zijn oudere broer prins William een boek aan op Instagram. Dat is opmerkelijk, aangezien algemeen bekend is dat de twee royals sinds Harry’s vertrek uit het Verenigd Koninkrijk niet de allerbeste relatie hebben.

Bestseller-vete?

Waar Harry volgend jaar zijn levensverhaal uitbrengt, komt William dit jaar met een boek rond zijn Earthshot Prize. In Earthshot: How to Save Our Planet wordt geschreven over de door de prins bedachte klimaatprijzen, de verandering van het klimaat en oplossingen daarvoor. William schrijft het voorwoord van het boek dat komend najaar verschijnt. Ook bioloog en documentairemaker David Attenborough, zangeres Shakira en klimaatactivist Hindou Oumarou Ibrahim komen aan het woord.

Klimaatcrisis

William maakt op 17 oktober de eerste vijf winnaars van zijn klimaatprijzen bekend. Dat gebeurt tijdens een feestelijke ceremonie in Alexandra Palace in Londen. De Earthshot Prize gaat naar de beste ideeën en technologieën die een oplossing bieden voor de klimaatcrisis. Mensen van over de hele wereld konden zich ervoor aanmelden. De winnaars krijgen ieder één miljoen pond voor hun initiatief. Vanaf volgend jaar reikt de prins tien jaar lang jaarlijks vijf awards uit in een andere stad. Het prijzengeld wordt verschaft door sponsors en filantropen.

Hoogte- en dieptepunten

Prins Harry kondigde afgelopen maandag aan te werken aan een boek over zijn leven. Het werk moet in het najaar van 2022 uitkomen. De hertog van Sussex, die vorig jaar een groot deel van zijn koninklijke taken neerlegde voor een nieuw leven in de Verenigde Staten, schrijft het boek niet als de prins die hij bij zijn geboorte werd, “maar als de man die ik ben geworden”. Harry zal alle “hoogte- en dieptepunten” delen, zo kondigt hij aan.

‘Intiem en oprecht’

“Ik hoop dat ik door mijn verhaal te vertellen kan laten zien dat het niet uitmaakt waar we vandaan komen. We hebben meer gemeen dan we denken”, zegt de 36-jarige prins. Hij kijkt ernaar uit dat mensen straks zijn kant van het verhaal uit eerste hand zullen horen. Uitgever Penguin Random House beschrijft het boek, dat nog geen titel heeft, als “intiem en oprecht”. Volgens de uitgever zal Harry “voor de allereerste keer zijn ervaringen, avonturen, verliezen en levenslessen die hem hebben gevormd delen”.

Boek is geen ‘fuck you’

Hoewel prins Harry zo’n zeventien miljoen euro krijgt van zijn uitgeverij voor het schrijven van zijn memoires, is het boek volgens insiders absoluut niet bedoeld om zijn familie neer te halen. De prins zou “gewoon zijn verhaal willen vertellen en meer niet”, meldt Page Six. “Hij is er niet op uit om zijn broer prins William of zijn vader prins Charles te kwetsen. Hij wil simpelweg laten weten hoe hij dingen beleefd heeft en eventuele misverstanden wegnemen door zijn kant van het verhaal te vertellen,” aldus een bron, die eraan toevoegt ‘dat Harry zijn familie zeker niet voor eens en voor altijd wil verlaten’.

Argwaan in Engeland

Toch wordt er in Engeland argwanend op Harry’s plannen gereageerd door royaltywatchers. “Hoe kan hij ook maar enigszins het idee hebben dat dit geen grote f*ck you naar zijn familie is? Eerst vertrokken Meghan en hij met veel bombarie naar Canada en vervolgens Amerika, toen kwam dat interview met Oprah en nu dit weer. Wanneer houdt dit op en wanneer trekken Harry en Meghan zich terug in de door hen zo gewenste sfeer van privacy? Ze zijn de afgelopen maanden vaker te zien en te horen geweest dan in de afgelopen vier jaar. En dat is vrij opmerkelijk voor een stel dat zei liever in de luwte te willen leven.” Ook Harry’s nichtjes Zara Philips en prinses Eugenie, met wie hij een warme band heeft, zouden zich zorgen maken om de uitkomst van het boek. Zij vrezen dat Harry zijn goodwill bij het Engelse volk voorgoed verspeelt.

Piers Morgan lacht om boek

Presentator Piers Morgan heeft vol leedvermaak gereageerd op de aankondiging. “Dit moet een fucking grapje zijn??? Klaar om zijn verhaal te vertellen? Prins Privacy is nooit gestopt met jengelen, zeuren en het kapotmaken van zijn familie”, aldus Piers op Twitter. Morgan stapte eerder dit jaar op als presentator van Good Morning Britain. De presentator vertrok nadat zijn kritiek op het interview van prins Harry en zijn vrouw Meghan met Oprah Winfrey niet werd gewaardeerd door zijn collega’s.

Lees ook
‘Band tussen Harry en William in aanloop naar eerbetoon moeder nog steeds gespannen’

‘Geen toestemming nodig’

Prins Harry heeft zijn familie niet officieel gevraagd of hij een boek over zijn leven mag schrijven. De woordvoerder van de hertog van Sussex laat aan de BBC weten dat hij ook geen toestemming nodig heeft om zijn memoires uit te brengen. Volgens zijn woordvoerder heeft Harry wel privé met familieleden over het boek gesproken. Of de prins ook alvast wat hoofdstukken heeft laten lezen, is niet duidelijk. Harry zou al veel op papier hebben staan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP