Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > BN’ers bekennen ‘kleur’: waarom het vandaag zwarte vlakken regent op je instagramfeed

BN’ers bekennen ‘kleur’: waarom het vandaag zwarte vlakken regent op je instagramfeed

BN’ers bekennen ‘kleur’: waarom het vandaag zwarte vlakken regent op je instagramfeed

Mensen die veel BN’ers volgen op sociale media krijgen dinsdag vrijwel alleen maar zwarte vlakken te zien. Tientallen beroemdheden hebben hun kanalen ‘op zwart’ gezet om mee te doen aan ‘Blackout Tuesday’, de wereldwijde actiedag waarop de entertainmentindustrie solidariteit wil tonen met de zwarte gemeenschap.

Eindeloos veel namen

De lijst van BN’ers die zich achter de actie scharen, is enorm. Onder anderen Paul de Leeuw, Jeangu Macrooy, Duncan Laurence, Ilse DeLange, Humberto Tan, Kensington, Wolter Kroes en Giel Beelen tonen zich solidair. Net als Michiel Huisman, Pepijn van Lanen, Jody Bernal, Armin van Buuren, Tim Hofman, Elise Schaap, Arie Boomsma, Wendy van Dijk en Romy Monteiro. Ook Flair en Flair-hoofdredactrice Marije Veerman ‘staan op zwart’.

#TheShowMustBePaused

Ook diverse organisaties zoals de festivals Pinkpop, Best Kept Secret en Eurosonic Noorderslag doen mee en ook concerthallen als AFAS Live en de Ziggo Dome plaatsten op hun sociale media een volledig zwarte afbeelding. Met #TheShowMustBePaused willen ook zij stilstaan bij de racismeproblematiek in de Verenigde Staten en in de rest van de wereld.

Protesten

Blackout Tuesday werd opgezet na de gewelddadige dood van de Amerikaanse George Floyd vorige week. De zwarte man overleed in Minneapolis na hardhandig politieoptreden. De dood van Floyd leidde tot grote protesten en talrijke onlusten en plunderingen in heel de VS. Ook beroemdheden gingen de straat op om te protesteren.

Lees ook
#BlackLivesMatter: ‘Die boosheid en agressie zorgen alleen maar voor meer ellende en verwijdering’

BN’ers bij demonstratie

Bij het protest maandag op de Dam in Amsterdam waren ook talloze BN’ers aanwezig. Onder anderen Georgina Verbaan, Halina Reijn, Doutzen Kroes, Memphis Depay, Alkan Cöklü, Imaan Hammam, Akwasi en Hadewych Minis deden mee aan de demonstratie. Om het protest is veel te doen, omdat de anderhalvemeterregel door niemand werd nageleefd en daar ook niet op gehandhaafd werd. Experts zijn bang voor een stijging van het het aantal coronagevallen door dit “in potentie super spreading event”. Dinsdag wordt er geprotesteerd op het Haagse Malieveld, woensdag is Rotterdam aan de beurt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#blackouttuesday ❤️❤️#terrortrump

Een bericht gedeeld door paul de leeuw (@pauldeleeuw) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

B L A C K L I V E S M A T T E R

Een bericht gedeeld door Jeangu Macrooy (@jeangu_macrooy) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#blacklivesmatter #blackouttuesday

Een bericht gedeeld door Ilse DeLange (@ilsedelangemusic) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#blackouttuesday

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#blackouttuesday

Een bericht gedeeld door Michiel Huisman (@michielhuisman) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#blackouttuesday

Een bericht gedeeld door Armin van Buuren (@arminvanbuuren) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

blm. #blackouttuesday

Een bericht gedeeld door Tim Hofman (@debroervanroos) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

❤️

Een bericht gedeeld door Elise Schaap (@elise_is_here) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag je scherm op zwart zetten is geen politiek statement. Tenminste niet in de zin van partijen en agenda’s. #blackouttuesday is een internationaal initiatief voor solidariteit. Je zegt ermee dat je beseft dat je in veel andere delen van je leven de vruchten oogst van “black culture”; de muziek die je draait, de sporters die je bewondert, schrijvers, acteurs en politici die je inspireren en raken, en dat je nu dus ook niet kunt zwijgen als het gaat om solidariteit, om naast elkaar te staan op de barricades tegen racisme. Er komt iets opgang dat de kracht heeft de wereld te veranderen. Geloof dat het kan. Doe wat bij je past. En alvast reacties op de drie meest voorkomende comments over dit onderwerp; 1. ?”All lives matter” Inderdaad. Maar nu gaat het om ‘black lives’. Dat maakt andere levens niet minder belangrijk. Als er in jouw straat 1 huis in de fik staat, roep je hopelijk ook niet dat alle andere huizen ook belangrijk zijn zodra je buren met emmers aan komen lopen om te blussen. 2. ?”Is het solidair om winkels te plunderen?” Nee. Maar kun jij je de machteloosheid en woede voorstellen als onrecht zich eeuwen lang blijft herhalen? Misschien is dit de dag om niet te kijken naar de fouten van een ander, maar je af te vragen wat jij kunt doen om bij te dragen aan een betere wereld. 3. ?”is het solidair naar de zorg om met 5000 mensen naar de Dam te trekken?” Dat weet ik niet. En als je je ook zo hebt opgewonden over volle stranden, druk bezochte parken en andere situaties waarin Nederlanders de afstand niet al te serieus namen, heb je absoluut recht van spreken. Maar hoe sommige mensen invulling geven aan hun betrokkenheid en verontwaardiging zou geen invloed moeten hebben op jouw persoonlijke idee over racisme.

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#blackouttuesday ?

Een bericht gedeeld door Romy Monteiro (@romymonteiro) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

??

Een bericht gedeeld door Marije Veerman (@marije.veerman) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

? #blackouttuesday #blacklivesmatter #✊?✊?✊?✊?✊?✊

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock