Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Als Amalia met een vrouw zou willen trouwen, dan moet ze haar troon opgeven

Als Amalia met een vrouw zou willen trouwen, dan moet ze haar troon opgeven

Als Amalia met een vrouw zou willen trouwen, dan moet ze haar troon opgeven

Deze winter wordt prinses Amalia alweer 18 jaar. Ze is daarmee officieel volwassen en dat brengt een grote verandering met zich mee. Staatsrechtkundige Peter Rehwinkel weet precies wat de kroonprinses te wachten staat. 

En sommige ‘regels’ van het koningshuis zijn behoorlijk schokkend. Stel dat Amalia bijvoorbeeld gay blijkt te zijn? Als Amalia met een vrouw zou willen trouwen, moet ze volgens het regeringsstandpunt de troon opgeven. Dit wordt in het nieuwe boek ‘Amalia, de plicht roept’, die vandaag is verschenen duidelijk gemaakt.

Hetzelfde geslacht

Staatrechtskundige Rehwinkel geeft aan dat Amalia’s partnerkeuze gevolgen kan hebben voor haar troonopvolging. Mocht zij op hetzelfde geslacht vallen, dan moet de prinses de troon opgeven. zo schreef de toenmalige regering: ‘In 2000 heeft de regering gezegd dat in het geval een homohuwelijk het troonopvolgerschap vervalt. In dat geval wordt namelijk ‘de essentie van het erfelijke koningschap op het spel gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden’.

‘Amalia, de plicht roept’

Nu vragen wij ons natuurlijk af: kan Amalia als ze bi-seksueel is koningin worden? “ja, maar niet als ze ook met een vrouw zou willen trouwen. Het staat niet zo officieel in de wet, maar de regering heeft wel dit standpunt ingenomen. Haar geaardheid heeft zo dan opeens staatsrechtelijke relevantie en dat laat ik zien in mijn boek.” Rehwinkel wil wel duidelijk maken dat hij niet beweert dat ze op vrouwen valt. Hij kreeg steeds de vraag welke consequenties dit zou hebben als dit wel het geval was. Dat is de reden waarom hij het onderwerp in het boek heeft behandeld.

“Ze is positief en vrolijk en tamelijk fanatiek. Anderen noemen het een gezond soort ambitie. Ze is gezegend met de natuurlijke presence van een staatshoofd en kan goed in het openbaar spreken. Een andere kwaliteit is dat ze zich gemakkelijk beweegt, ook als het niet gemakkelijk is.” zegt Rehwinkel over Amalia. En dat laatste, dat kan het nog al eens zijn. Haar hele leven draait immers om haar troonopvolging.

Rehwinkel schrijft ook over haar opvoeding en wat ze daarin mee heeft gekregen. “Zo weten we bijvoorbeeld dat alle prinsessen moesten opstaan wanneer grootmoeder Beatrix werd uitgezwaaid. Leuke details, die echt iets zeggen over hoe het er thuis aan toe gaat.”

Speciale band met oma Beatrix

Sprekende over Beatrix lijkt het er op dat zij en Amalia een speciale band hebben. “Ze hebben een gedeelde levensbestemming en dat geeft een soort lotsverbondenheid. Ik weet van oud-minister Jet Bussemaker, die de hele dag dichtbij de Koninklijke familie was bij de inhuldiging van Willem-Alexander, dat de zorgzaamheid van Beatrix voor Amalia veel indruk maakte.

Het was een moment waarop Amalia zich realiseerde: dit gaat mij ook overkomen. Dat besef moet binnen zijn gekomen en Beatrix kon haar daarbij begeleiden. Andersom steunt Amalia Beatrix ook. Dat werd bij de inhuldiging duidelijk, toen haar grootmoeder persoonlijk werd toegesproken.”

Lees ook
Vervelend nieuws uit het koningshuis: koningin Máxima heeft haar hand gebroken

Privé

Rehwinkel realiseerde zich bij het schrijven dat het een boek is over een nog maar zeventienjarige vrouw. “Wat privé is, moet privé blijven. Maar wanneer je zo dicht bij de troon staat, is het leven dat je leeft al snel openbaar.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: Brunopress